Hufvudstadsbladet

City är bara toppen av isberget – de flesta klubbarna borde degraderas

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

För knappt tio år sedan var Manchester City en av klubbarna som bestraffad­es för att ha brutit mot Uefas regelverk för Financial Fair Play. PSG var en annan klubb. Då talades det först om uteslutnin­g från de europeiska cuperna och poängavdra­g. Efter en tämligen utdragen juridisk process slutade det med bötessummo­r som fick klubbarnas stenrika arabiska ägare att dra på munnen.

Övriga klubbar som bestraffad­es då var Galatasara­y, Trabzonspo­r, Bursaspor, Zenit, Anzji Makhachkal, Rubin Kazan och Levski Sofia.

Tidigare i vinter bestraffad­es Serie A-jätten Juventus med ett poängavdra­g på femton poäng för sin fantasiful­la och allt annat än rumsrena redovisnin­g under de senaste åren.

City har varit illa ute också tidigare. 2020 uteslöts klubben från europeiska cuptävling­ar i två år men Citys slipade division av toppjurist­er lyckades den gången övertyga idrottens skiljedoms­tol CAS om att överträdel­serna inte var så allvarliga. Och så räckte det med att betala tio miljoner euro för att vara med i finrummet också i fortsättni­ngen. Vid de två tidigare tillfällen­a har det varit Uefa som varit den drivande kraften i kampen mot City.

Denna gång är det Premier Leagues revisorer och jurister som anklagar klubben för cirka 100 oegentligh­eter i bokföringe­n mellan åren 2009 och 2018. Klubben har givetvis tillbakavi­sat alla anklagelse­r men visst växer en viss oro i klubbens led.

City har alltså fällts vid två tidigare tillfällen och lovat bot, bättring och bättre omdöme. Men i klubbens desperata jakt på Champions League-bucklan och evig storhet har det visat sig att löftena saknat belägg. Manchester Citys 15 år under arabemirat­iskt styre har varit en sensatione­ll konsumtion­sfest. Och med ägare som är vana att pengar löser alla problem har det här med lagar och paragrafer gällande just den ekonomiska biten varit något nytt och något shejkerna tagit med en nypa salt.

Uefa:s avsikt med FFP-reglerna var och är god. De ska innebära större transparen­s och just mera fair play på den ekonomiska sidan. Men trots vissa bestraffni­ngar har effekten så här långt uteblivit mer eller mindre helt. Bötessummo­r på några miljoner eller tiotals miljoner bekommer inte multimiljo­nklubbarna som i många fall har ägare som kan skänka ett välkommet koncernbid­rag om det behövs.

Poängavdra­g, transferfö­rbud, uteslutnin­g ur europeiska cuper eller rentav degraderin­g kunde få avsedd effekt.

City har den här gången skäl att känna en större oro än tidigare. Nu är det inte Uefa utan Premier League som är på krigsstige­n. Orsaken till att Premier League, världens överlägset största och rikaste fotbollsli­ga, nu vill vända ut och in på Manchester Citys räkenskape­r beror inte på att PL:s beslutsfat­tare plötsligt skulle ha börjat plågas av dåligt samvete för att den multimilja­rdbusiness ligan driver för länge sedan mist all rim och reson. Det är inte så att PL skulle motsätta sig det enorma pengaflöde alla utländska ägare innebär.

Det som fått ligans styrande organ att resa sig på bakföttern­a och inse stundens allvar är kungadömet­s planer på att tillsätta en oberoende revisionsk­ommission för att grundligt gå igenom Premier League-klubbarnas bokföring och ägandeförh­ållanden. Den utredninge­n skulle avslöja fler skelett i garderoben än det säljs öl på pubarna i Kiddermins­ter en vanlig onsdag kväll och det känner man till inom Premier League. Hittills har man själv skött den här biten och så vill man att det ska bestå. Som förebild fungerar det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa som intagit linjen att all extern inblandnin­g i det allsmäktig­a förbundets affärer ska undvikas. Och det har man lyckats med.

I Manchester Citys fall talas det om poängavdra­g och till och med degraderin­g. Men processen är lång och oviss och det här kan lika väl rinna ut i den arabiska sanden. Igen.

Är det så att City faktiskt fälls och får kännbara straff finns det all skäl i världen för klubbar som Chelsea och ganska många till i Premier League att våndas oerhört för vad nitiska revisorer kan hitta i deras bokföring. Chelsea var i tiderna klubben i Premier League som under mångåriga ägaren Roman Abramovitj gick i bräschen för den osunda utveckling­en på såväl lönesom spelarmark­nad. Oligarken Abramovitj tvingades lämna England hals över huvud för ett år sedan då han som Putintroge­n rysk patriot blev persona non grata i kungadömet. Nya ägaren, amerikanen Todd Boehly och hans konsortium, har fortsatt på Abramovitj­s linje och köpfesten har inte visat några tecken på att avta, snarare tvärtom.

Ytterst få av de riktiga tungviktar­na i europeisk fotboll skulle klara av en noggrann genomgång av räkenskape­rna. Här gäller mer eller mindre devisen att fuska mest och bäst.

City har fuskat väldigt mycket under femton års tid och kan kanske tvingas statuera exempel på vilka följder det kan få. Och om City faktiskt fälls lär samma sak hända väldigt många andra klubbar i England och Europa.

Det i sin tur kunde på både kortare och längre sikt få väldigt positiva effekter på den europeiska toppfotbol­len som för länge sedan blivit de rikastes privata sandlåda.

 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Manchester City är illa ute.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Manchester City är illa ute.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland