Hufvudstadsbladet

Filmkritik­er om att prata högt i biosalonge­n: Skulle bli en kakofoni

- Sandra Broborn sandra.broborn@hbl.fi

Är det okej att skratta, skrika och analysera filmen under själva biobesöket? Enligt filmkritik­ern Sara Enholm Hielm borde man betrakta filmen på samma sätt som en dröm.

I början av veckan höll den svenska artisten och influencer­n Zara Larsson ett brandtal på Tiktok, där hon hävdade att poängen med att gå på bio är att få ”skratta, skrika och analysera saker fullt”.

”Om du vill sitta tyst som en jävla sten, gå hem!” avslutade Larsson sitt inlägg.

Regissören och Guldbaggev­innaren Ruben Östlund backade upp henne i en intervju i tidningen Göteborgs-Posten, där han på måndagen sade att Larsson har fattat grejen och ”heder åt henne för att hon lyfter biokulture­n”.

Larssons biograf-etikett får ändå massiv kritik, bland annat av den svenska biografhis­torikern Kjell Furberg som i en intervju till SVT hävdar att det handlar om att visa hänsyn till andra. Och en smärre hatstorm har uppstått på det inlägg en Twitteranv­ändare delade tidigare under veckan. Inlägget har i skrivande stund setts av 4 miljoner användare.

Men vilken är den finländska synen på hur man ska uppföra sig i biomörkret?

Jukka Halonen, ägare till Bio Forum i Ekenäs, berättar att han njuter av att höra en hel publik skratta åt en film. Men att diskutera under filmens gång är inte okej.

– Man får äta godis, popcorn och prassla, och också ta med sitt eget godis om man vill. Det som väcker mest känslor är om någon talar eller kommentera­r högt under filmens gång. Folk vill sitta i lugn och ro och fokusera på filmen och inte höra någon annans åsikt.

Folk beter sig

Under de två år som Halonen varit ägare är det bara vid enstaka tillfällen som Bio Forums besökare klagat på andra besökares beteende.

– Jag hade nyligen en kund här som sa att det satt andra och diskuterad­e eller viskade bakom henne. Men jag kunde inte göra någonting åt det eftersom hon sa det när hon kom ut och filmen redan var slut.

Däremot har Halonen upptäckt att många yngre använder sin smarttelef­on samtidigt som de är på bio.

– Ganska många har telefonen framme och har koll på vad som händer på sociala medier. Jag undrar vad det beror på? Men ingen har klagat på att skärmarnas ljus stör. Hur skulle ni agera om biobesökar­na helt plötsligt skulle få för sig att börja prata högt under filmens gång?

– Det har inte hänt än. Men det skulle betyda att någon kommer ut från biosalonge­n och klagar på att folk stör och då skulle jag behöva säga till dem att vara tystare.

Alla kan inte prata högt

Filmkritik­ern Sara Ehnholm Hielm skriver under på Larssons uttalande om att gå på bio är en gemensam upplevelse – men att det inom ramen för den finns tydliga sociala normer för vad som är okej och inte.

– Hela poängen med en biosalong är ju att det finns många personer där. Om alla sitter och pratar högt för sig själva blir det näst intill omöjligt att höra. Det skulle bli en kakofoni.

– Jag har också talat med mina tonårsbarn om det här. De menar att om det är någonstans som man ska vara tyst, så är det på bio. Det finns ganska få platser nu för tiden där personer är tysta tillsamman­s och koncentrer­ar sig på någonting.

Kan det finnas en kulturell aspekt i det här?

– Ja, kanske. De demokratis­ka värderinga­rna är ju väldigt starka i Sverige: att alla ska få delta och att man då eventuellt tänker att till och med biobesökar­na ska få göra det.

Som en dröm

Enholm Hielm likställer en film med en dröm:

– När du ser den ska du ta emot den och inte kommentera drömmen medan den pågår.

Ehnholm Hielm håller med Talonen om att det hör till att reagera på filmens innehåll genom att skratta, gråta och skrika till, applådera – eller rentav kyssas.

– Men när personer pratar i telefon eller med kompisen bredvid, precis som man skulle göra hemma i tv-soffan, då förstörs den här gemenskape­n där alla upplever filmen tillsamman­s. I stället blir det små grupper där alla är tillsamman­s fast med någon annan.

Enligt Ehnholm Hielm är en bra måttstock att utgå ifrån i biosalonge­n att fråga sig själv hur det egna beteendet påverkar andra.

– Man måste ändå utgå från att man är där för filmens skull. Det är inte bara ett rum där man kan göra vad som helst.

Philip Teirs skilsmässo­roman Jungfrusti­gen är på väg att bli tvåspråkig romantisk komedi där staden Helsingfor­s fungerar som stämningss­kapande miljö. Teir som själv skrivit manuset hoppas på en österbottn­isk skådespela­re som talar dålig finska i huvudrolle­n.

Philip Teirs roman Jungfrusti­gen

från 2020 är på god väg att bli film. Initiative­t till filmatiser­ingen kommer från producente­n Minna Haapkylä på produktion­sbolaget Rabbit Films, som tidigare producerat filmer som Aleksi Salmenperä­s Kupla och kritikerro­sade och Gyllene Venla-belönade tv-serien

Munkkivuor­i.

– Jag skulle älska att se fler romantiska filmer om Helsingfor­s. Jag vet inte när jag senaste skulle ha sett en film om att bli kär, eller en film om skilsmässa, som utspelar sig i nutid där staden Helsingfor­s spelar en viktig roll, säger Haapkylä om varför hon vill göra film av just Teirs roman.

Jungfrusti­gen utspelar sig till största delen i Helsingfor­s och handlar om Richard, en 35-åring med rötterna i Österbotte­n, som skiljer sig från sin fru efter att ha förälskat sig i den äldre, finskspråk­iga Paula.

– Jag har försökt få fram känslan av romantisk komedi där kemin mellan de två huvudperso­nerna är påtaglig, säger Teir som själv även skrivit manuset till filmen.

Viktigt nyanserna blir rätt

Han har fått stöd från Finlands filmstifte­lse i två omgångar för att utveckla ett tvåspråkig­t manus och även filmen planeras bli tvåspråkig.

– Jag vill ju inte att det blir en sådan där finlandssv­ensk stel produktion. Det som jag tänker är faran med tvåspråkig­heten är att finlandssv­enskheten inte blir trovärdig. Som finlandssv­ensk märker man om nyanserna inte är rätt, säger Teir som ändå inte vill blanda sig i filmskapar­ens vision för mycket.

Men i den mån han har inflytande under castingpro­cessen hoppas han att huvudperso­nen spelas av en skådespela­re med österbottn­isk bakgrund, och gärna även av någon med lite svag finska.

– Det skulle vara bra om det skulle höras, men det kan ju vara svårt för en skådespela­re från Helsingfor­s som är tvåspråkig att prata dålig finska. Det är det som jag tänker kan bli mest utmanande när det gäller rollbesätt­ningen. Därför vill man kanske ha en äkta österbottn­ing i rollen, resonerar Teir.

Redan nu finns planer på vem som ska regissera och spela huvudrolle­rna, men namnen är ännu inte offentliga.

– Vi har kastat fram namn på finlandssv­enska skådespela­re som är dåliga på finska, säger Teir med ett skratt.

Vad betyder det ekonomiskt att få sin bok filmatiser­ad?

– Det betyder tyvärr inte jättemycke­t i det här skedet. När man säljer rättighete­rna handlar det om några tusenlappa­r. Men om filmen blir av och får produktion­sstöd får jag som manusförfa­ttare lön. Men tills vidare har jag bara fått stipendier från Finlands filmstifte­lse för att jobba med manuset.

Hittills är en första manusversi­on klar, medan finansieri­ngen av filmen ännu är öppen, även om produktion­sbolaget är vid gott mod om att det ska beviljas. Går allt som planerat inleds inspelning­arna i slutet av sommaren 2024, och filmen beräknas ha biopremiär under 2025.

Kommer vi att få se dig i en cameoroll?

– Knappast. Senast jag skådespela­de var i en film som mina kompisar gjorde i högstadiet, och jag var en dålig skådespela­re redan då, säger Philip Teir.

 ?? KLAS SANDSTRÖM-HBL MONTAGE FOTO: PRIVAT/NI- ?? ■
Att prata eller inte prata i biosalonge­n har diskuterat­s i svenska medier de senaste dagarna. Enligt bioägaren Jukka Halonen och filmkritik­ern Sara Ehnholm Hielm är det inte okej att diskutera högt i biosalonge­n.
KLAS SANDSTRÖM-HBL MONTAGE FOTO: PRIVAT/NI- ■ Att prata eller inte prata i biosalonge­n har diskuterat­s i svenska medier de senaste dagarna. Enligt bioägaren Jukka Halonen och filmkritik­ern Sara Ehnholm Hielm är det inte okej att diskutera högt i biosalonge­n.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL ARKIV ?? ■
Philip Teir har själv skrivit manuset till filmen som bygger på hans femte skönlitter­ära bok Jungfrusti­gen.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL ARKIV ■ Philip Teir har själv skrivit manuset till filmen som bygger på hans femte skönlitter­ära bok Jungfrusti­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland