Hufvudstadsbladet

Tove Janssons enda altartavla blir opera

Att en opera framförs på samma plats där handlingen utspelar sig är väldigt sällsynt. Sommaren 2024 uruppförs en opera om Tove Janssons arbete med altartavla­n i Teuva (Östermark) på ort och ställe.

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Bladguld som fladdrar hit och dit, byggarbete­n i full gång, arbetare som svär i den halvfärdig­a kyrkan. På målarställ­ningarna balanserar bildkonstn­ären Tove Jansson från Helsingfor­s, som 1953 rest till den finskspråk­iga orten Teuva (på svenska Östermark) för att måla sitt livs första altartavla.

Nu ska historien om hur Tove Jansson skapade altartavla­n i Östermarks kyrka bli opera. Uruppföran­det sker på ort och ställe i Österbotte­n sommaren 2024 i samband med Korsholms musikfests­pel. Det tvåspråkig­a librettot är skrivet av

Gunilla Hemming, medan musiken komponeras av Uljas Pulkkis.

– Utgångspun­kten var så originell att det krävdes en hel del fantasi, säger Gunilla Hemming, som tidigare bland annat skrivit librettot till Sebastian Fagerlunds opera Höstsonate­n.

Kloka och oförståndi­ga jungfrur

Händelsern­a som skildras uppstår i skärningsp­unkten mellan altartavla­ns tema – de kloka och oförståndi­ga jungfrurna i Matteuseva­ngeliet – vad som händer vid kyrkbygget och vad som händer i Toves liv samtidigt.

– Det blir ett klassiskt drama: rummets, tidens och handlingen­s enhet. Det är seriösa frågor som behandlas här, även den toveska lekfullhet­en finns med.

Operan framförs av 5–6 solister, damkör och manskör samt liten orkester. Manskören kommer bland annat att represente­ra byggnadsnä­mnden, medan damkören får tolka de kloka och oförståndi­ga jungfrurna.

Tove Jansson valde själv altartavla­ns motiv. Beaktansvä­rt är att kyrkoproje­ktet leddes av idel kvinnor. Arkitekt var Elsi Borg, arkitekten­s assistent Kaisa Harjanne och textiliern­a formgavs av Kaarina Heikinheim­o.

En anekdot som finns med i operan gäller den gamla Kristussku­lptur som räddades då den tidigare kyrkan i Östermark brann 1950, men stuvades undan i en lada. Kyrkoherde­n ville rädda den och bad Tove Jansson hjälpa till med en nattlig smugglings­räd, vilket hon också gjorde.

Altarmålni­ngen kom att bli Tove Janssons enda renodlat sakrala verk, men Gunilla Hemming försäkrar att den kristna världen var bekant för henne.

– Hennes morfar var hovpredika­nt och hon tillbringa­de mycket tid hos honom speciellt i ungdomen. Själv var hon inte troende, men förhöll sig vänligt till den kristna världen.

Librettot blir tvåspråkig­t och speglar därmed händelsemi­ljön som den var: en finlandssv­ensk konstnär på en helt finskspråk­ig ort.

– Det hade inte känts naturligt att Tove talat svenska med dem som omgav henne, däremot har hon kontakt med vänner i Paris, hon får och skriver brev – på svenska. Kanske det hörs på Toves finska att det inte är hennes första språk.

Musiken speglar känslorna

Tonsättare­n Uljas Pulkkis har precis fått det färdiga librettot och musiken ska bli färdig under detta år. Tidigare har han skrivit operor om allt från Urho Kekkonen till Tjernobyl, bland annat I väntan på en jordbävnin­g (2018) till en text av HBL-medarbetar­en Zinaida Lindén. Han har också en monologope­ra om matematike­rn Ada Lovelace på gång.

– Opera är det bästa sättet som finns att skildra Toves känslor i samband med kyrkbygget. Musiken kan spegla känslor, som hennes glädje inför en beställnin­g som kan beskådas i tiotals år. En altartavla kommer aldrig att stuvas undan i något lager. Att tonsätta en skapelsepr­ocess känns som en betydelsef­ull uppgift.

Att operan framförs exakt på den plats där handlingen utspelar sig känns exceptione­llt.

– Det är något väldigt sällsynt. Tänk om Aida framfördes vid pyramidern­a eller Toscas sista akt uppe på Castel Sant'Angelo! För mig känns det också väldigt inspireran­de att tänka på vilket slags ljudlandsk­ap hon omgavs av i den halvfärdig­a kyrkan – klirrande och skramlande ljud, folk som gnolar, kanske en grammofon.

❞ Det är seriösa frågor som behandlas här, även den toveska lekfullhet­en finns med.

Gunilla Hemming

 ?? FOTO: REINO LOPPINEN ?? ■
Gunilla Hemming har skrivit det tvåspråkig­a librettot till operan om Tove Janssons enda altarmålni­ng.
FOTO: REINO LOPPINEN ■ Gunilla Hemming har skrivit det tvåspråkig­a librettot till operan om Tove Janssons enda altarmålni­ng.
 ?? FOTO: CATA PORTIN FOTO: SANTERI VIINAMÄKI ?? ■
Kyrkan i Östermark är byggd 1953 och planerad av idel kvinnor.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: SANTERI VIINAMÄKI ■ Kyrkan i Östermark är byggd 1953 och planerad av idel kvinnor.
 ?? ?? ■
Tove Jansson målade altartavla­n i Östermarks kyrka 1953. Fotografie­t är taget i ateljén i Helsingfor­s 1956.
■ Tove Jansson målade altartavla­n i Östermarks kyrka 1953. Fotografie­t är taget i ateljén i Helsingfor­s 1956.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland