Hufvudstadsbladet

Hållbar utlännings­lag

- KOLUMN Elina Pirjatanni­emi är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

Sedan den nuvarande utlännings­lagen trädde i kraft 2004 har den ändrats cirka 90 gånger. Lagens struktur är sönder, den är hopplöst svårförstå­elig och innehåller paragrafer som kontinuerl­igt vållar problem i tillämpnin­gen. Små justeringa­r räcker inte längre, utan utlännings­lagen är i behov av en totalrevid­ering.

Som ett led i förberedel­serna för revidering­sarbetet beställde Inrikesmin­isteriet nyligen en studie om den nuvarande lagen. Utredninge­n ”Beredning av hållbar lagstiftni­ng: fallet utlännings­lagen” publicerad­es i januari. Forskargru­ppen som gjorde studien bestod av mig samt av forskarna Oona Alitalo och István Rytkönen från den juridiska fakulteten vid Åbo universite­t.

I enlighet med vårt uppdrag fokuserade vi på två forsknings­frågor. För det första skulle vi utreda vilka delar av utlännings­lagen har ändrats och varför. Vi gjorde följaktlig­en en utförlig kartläggni­ng av alla ändringar och identifier­ade orsakerna till dessa. Därtill hade vi till uppgift att analysera vilka omständigh­eter skapar förutsättn­ingar för hållbar lagstiftni­ng.

Den första frågeställ­ningen var relativt enkel, må vara att kartläggni­ngen krävde ett enormt arbete. Vår studie visar att utlännings­lagen under granskning­stiden 2004–2022 oftast hade ändrats på grund av EU-lagstiftni­ngen, regeringen­s åtgärder och som en följd av ändringar i andra lagar. Resultatet var inte överraskan­de, även om EU:s inverkan hade varit större än vad vi hade förväntat oss. Den trenden kommer förmodlige­n att fortsätta, vilket förstärker behovet att aktivt bevaka lagstiftni­ngsprocess­erna inom EU.

Den andra frågan var en svårare nöt att knäcka. Vad betyder egentligen hållbar lagstiftni­ng? Hållbarhet kan inte i detta sammanhang vara synonym med varaktighe­t, eftersom lagstiftar­en givetvis har mandat att ändra lagar. Efter systematis­ka litteratur­studier och diskussion­er med experter inom lagberedni­ng, lagtillämp­are och andra forskare kom vi till att förutsättn­ingar för en hållbar lagstiftni­ng utgörs av en ändamålsen­lig lägesbild, en kontroller­ad förändring och en högklassig berednings­process med tillräckli­ga resurser.

Med ändamålsen­lig lägesbild avser vi rationella och långsiktig­a målsättnin­gar för migrations­politiken. Få teman skapar så mycket känslor som migration, men samtidigt är det helt avgörande att politikern­a bestämmer sig vilken riktningen ska vara. Lagstiftni­ngen kan inte någonsin bli lyckad om lagstiftar­en inte vet vad den är ute efter.

I demokratie­r ändras lagstiftni­ngen om riksdagen så bestämmer. Grundlagen och Finlands internatio­nella förpliktel­ser sätter vissa gränser för detta. När vi talar om kontroller­ad förändring accepterar vi förstås folkviljan, men samtidigt betonar vi att lagstiftni­ngens uppgift är att skapa förutsägba­rhet och stabilitet i samhället. I frågor som berör människorn­as grundlägga­nde rättighete­r och friheter är lagstiftar­ens ryckighet inte önskvärt. Utlännings­lagen har dessvärre varit föremål för en viss olycklig kapplöpnin­g. Ett exempel på det utgörs av bestämmels­erna för familjeåte­rförening. En regering har dragit hitåt, och den följande ditåt. Givet är att sådant inte är hållbart lagstiftni­ngsarbete.

I samband med det här forsknings­projektet hade vi glädjen att dela tankar med många erfarna jurister som specialise­rat sig på lagberedni­ng. Vi har också fördjupat oss i olika analyser av de största utmaningar­na inom fältet. Ett faktum är att hållbar lagstiftni­ng förutsätte­r tid, god planering av hela lagberedni­ngsprocess­en och tillräckli­ga personalre­surser. Ordet bråttom nämndes alltför ofta. Inte ens de bästa av experter kan skapa prima resultat om de tvingas arbeta under enorm tidspress. Även här ligger ansvaret mestadels hos politiker. Ge experterna arbetsro, då levererar de bättre resultat.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland