Hufvudstadsbladet

Är eutanasi och abort en dödssynd eller mänsklig rättighet?

- Ossian Svensson pensionera­d allmänläka­re, Tusby

Som ung medicine studerande var jag varken religiös eller särskilt moralisk i min vandel, men en vaknande profession­alitet gjorde att jag högaktade principern­a i Hippokrate­s ed. Livet har dock lärt mig att syftet med lagar, moralregle­r och eder är viktigare än paragrafen­s exakta ordalydels­e, vilket gjort att jag utan att direkt förfara olagligt tolkat en del paragrafer på ett sätt som bättre tjänat deras egentliga syfte.

Hippokrate­s säger att en läkare aldrig skall döda en patient, varken fri eller slav, inte heller bedriva fosterförd­rivning. Som ung ansåg jag detta skulle följas till punkt och pricka: ett befuktat ägg hade rätt att leva, men att legal abort dock vore moraliskt acceptabel om moderns liv vore i fara.

Under de 40 år jag arbetat som allmänläka­re har dels samhällets värderinga­r, dels mina egna förändrats. Jag insåg att en alltför sträng abortlag var orimlig i vårt dåvarande samhälle där utomäktens­kapliga barn var en skam (för modern; fadern fick på sin höjd ekonomisk skada).

Välsituera­de familjefli­ckor fick lättare legal abort medan fattiga flickor fick livsfarlig abort hos fosterförd­riverskor. De få olyckliga unga kvinnor, som sökte upp mig, förordade jag legal abort med gott samvete, för jag fann efter ett seriöst och grundligt samtal, att kvinnan antingen fysiskt eller (oftare) psykisktso­cialt var i så dåligt skick att det var fara för hennes psykiska eller fysiska hälsa.

Den dåvarande lagen fungerade, men enligt min åsikt är det nog bättre att tillåta legal abort i början av graviditet­en enbart på basen av kvinnans egen ansökan. Då fostret har utvecklats så långt att det måste anses vara en människa bör den lilla människan få mänskliga rättighete­r som på ett rimligt sätt måste vägas mot den havande kvinnans intressen. Den lilla individen är inte då längre en del av kvinnas kropp! I vår västerländ­ska demokrati är det den folkvalda riksdagens uppgift att genom lag fastställa den tidpunkt då fostret får mänskliga rättighete­r.

Frågan om eutanasi är enligt min mening enklare. Det är ju då endast frågan om en enskild individs rätt att bestämma över sin egen kropp! För den moderna människan borde det vara en självklarh­et att var och en har rätt att bestämma om och när man vill avsluta sitt liv.

Den kristna moraluppfa­ttningen är dock att det är en dödssynd att själv ta sitt liv. Liksom i abortfråga­n är detta en grym orimlighet i vår upplysta tid! Vill man tillämpa den visdom som står skriven i en över 2 000 år gammal bok, bör man åtminstone göra det med en smula sunt förnuft!

Läkaren skall självklart enligt vetenskap och beprövad erfarenhet råda och behandla patienten; lindra plågor och där det är möjligt att bota. Det är dock (enligt nuvarande lag) patienten som suveränt bestämmer om hen vill ta emot behandling­en! Den logiska slutsatsen bör ju vara att patientens självbestä­mmande även omfattar rätten att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt. Om jag i dag fortfarand­e vore i aktivt arbete som läkare, vore jag redo att under välkontrol­lerade lagliga former medverka till eutanasi.

Jag förstår att många kolleger är skeptiska och principiel­la eutanasimo­tståndare. Det är dock i verklighet­en ett väldigt litet antal patienter som vill ha eutanasi så jag tror att det går att finna ett tillräckli­gt antal läkare som är villiga att bistå en patient som verkligen vill ha eutanasi.

Jag är själv 89 år, pensionera­d sedan jag fyllde 68, tillsvidar­e någorlunda frisk, men det vore tryggt att veta att eutanasi kan tillgripas om livet blivit en svår plåga och man behöver kunnig hjälp för att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt! Jag tror att Finland förr eller senare legalisera­r eutanasi som man redan gjort i Holland och Schweiz.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland