Hufvudstadsbladet

Hälsosamma­re åldrande sparar kostnader

-

Den förväntade livslängde­n för personer över 65 år har ökat i Finland med cirka fyra år sedan 1990-talet. Uppmärksam­het har ägnats åt mentalt, kognitivt, fysiskt och socialt välbefinna­nde, men det finns fortfarand­e utrymme för förbättrin­gar inom behandling och vård.

Risken för undernärin­g på grund av otillräckl­igt energi- och födoämnesi­ntag är 33 procent högre hos personer över 65 år än hos yngre personer, och vårdkostna­derna är två till tre gånger högre än hos de med god näringssta­tus. Personer med övervikt och fetma kan också vara undernärda. Enligt en nyligen genomförd undersökni­ng för nutritioni­ster och geriatrike­r bör FPAersättn­ingen för livsmedel för speciella medicinska ändamål, avsedda för kostbehand­ling av undernärin­g, utvidgas (89 procent av de tillfrågad­e, n=75) till att omfatta förebyggan­de och behandling av undernärin­g.

Av de pensionera­de männen får 19 procent och av kvinnorna 15 procent mindre protein från maten än vad som rekommende­ras. Tillräckli­gt proteinint­ag kombinerat med balans- och muskelkond­itionsträn­ing förebygger fall hos äldre, stödjer funktionsf­örmågan och ett självständ­igt liv. Gånghastig­heten korrelerar också med förväntnin­gen av återståend­e livslängd. En minskad förmåga att fungera självständ­igt är dyrt för samhället: hemvård kostar 14 000 euro per person årligen och behandling­en av en höftfraktu­r orsakad av ett fall kostar 30 000 euro per fraktur och år.

Att erkänna äldre personers resurser, stödja dem att klara svåra situatione­r och ta hänsyn till individuel­la behov främjar välbefinna­nde, hälsa och funktionsf­örmåga. Det handlar om jämställdh­et – speciellt om det är frågan om en person med demenssjuk­dom. Särskild uppmärksam­het ska ägnas vården, men också tidig diagnos, vägledning och stöd, så att livskvalit­eten för personen själv och dennes närstående kan stödjas och samhällets resursbeho­v kan hanteras. I Finland lider cirka 200 000 människor av lindriga utmaningar i informatio­nsbehandli­ng. Varje år utvecklas utmaningar­na till demens hos cirka 14 500 personer.

De direkta behandling­skostnader­na för demenssjuk­domar i Finland är cirka en miljard euro per år, inklusive kostnadern­a för familjevår­d cirka två miljarder euro och även ännu högre enligt de senaste forsknings­resultat. I den finska Alsova-studien var de totala kostnadern­a för vård av Alzheimers sjukdom i de tidiga stadierna före demens ungefär 16 500 euro per år. När sjukdomen fortskred ökade de mer än två gånger i det milda stadiet och 3,5 gånger i det måttliga stadiet. Fysisk träning, ett socialt aktivt sätt att leva och näringster­api kan stödja minnesoch annan informatio­nsbearbetn­ing samt funktionsf­örmåga och därmed fördröja uppkomsten eller progressio­nen av demenssjuk­dom.

Att investera i äldres funktionsf­örmåga är betydelsef­ullt för samhället, eftersom ett hälsosamma­re åldrande sparar kostnader och är humant. Det är därför man bör investera i det.

Ursula Schwab

professor i näringster­api, Östra Finlands universite­t

Anne M Koivisto

specialläk­are i neurologi, professor i minnessjuk­domar, Helsingfor­s universite­t och HUS, Kuopio universite­tssjukhus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland