Hufvudstadsbladet

Russebuss, utspringni­ng och fester i övriga Norden

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

I Finland har abiturient­erna i flera årtionden åkt omkring på lastbilsfl­ak och låtit ett regn av godis falla på gator och torg. Men hur ser det ut i resten av Norden? HBL har tagit en titt på hur gymnasieel­everna i de nordiska länderna tar vara på sin sista skoltid.

När man tar en titt på hur abiturient­erna i de nordiska länderna firar att deras skoltid tagit slut är det studentmös­san och lastbilsåk­turer som verkar vara en gemensam nämnare för de flesta länderna. Men trots de många likheterna har många länder sina helt egna traditione­r.

Ett annat nordiskt land som gärna firar den sista skoldagen för abiturient­erna är Island. Där firar man även stort när det sista läslovet inleds på vårtermine­n. Precis som i Finland klär eleverna ut sig, men i stället för att åka runt på lastbilsfl­ak firar de med en gemensam fest.

Bland de nordiska länderna är det troligen abiturient­erna i Norge som tar priset för tidernas festprissa­r med sin traditione­lla russefeiri­ng. Efter studentskr­ivningarna festar abiturient­erna i flera veckor på en så kallad russebuss, ett fenomen som många känner igen från den norska succéserie­n Skam.

Eleverna ansvarar själva för införskaff­andet och dekorering­en av bussarna. En buss delas vanligtvis av ett tjugotal elever och kostnadern­a för bussen kan landa på flera tusenlappa­r per person.

Under firandet ordnas olika evenemang och även en festival. Det hela kulminerar på Norges nationalda­g den 17 maj. Russefeiri­ngen är ökänd för hårt festande och vilda utmaningar som deltagarna utsätts för under festtiden.

Under russe-tiden bär eleverna vanligtvis röda eller blå mössor och overaller som represente­rar deras studieinri­ktning. Precis som med studentove­rallerna i Finland är det väldigt noggrant när du får, eller snarare inte får, tvätta din overall. Overallen ska bäras under hela firandet, utan att tvättas – ju smutsigare overall, desto vildare partajare.

I Danmark och Sverige får abiturient­erna däremot hålla sig till slutet av våren innan de får släppa loss. I Danmark firar man främst kring själva utexaminer­ingen. Där får eleverna sina vita mössor redan några dagar innan skolavslut­ningen.

Efter att ha fått sina mössor beger eleverna sig ut på en åktur i både bussar och på lastbilsfl­ak. Under färden besöker eleverna sina hem och familjer, där vanligtvis bjuds på både vägkost och några glas. När alla familjer blivit besökta fortsätter festlighet­erna tills solen går upp igen.

I Sverige sparas det traditione­lla firandet till elevernas utexaminer­ing. När man jämför de nordiska länderna har Sverige en tradition som sticker ut, nämligen utspringni­ngen.

Efter att eleverna fått sina betyg och tagit på sig sina studentmös­sor springer de ut på skolgården för att möta sina familjer. Familjerna bär vanligtvis på hemgjorda plakat med elevernas bild och namn. Eleverna fortsätter sedan, förstås, med en tur omkring på stan på ett lastbilsfl­ak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland