Hufvudstadsbladet

HIFK mot rekordnote­ring

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

HIFK besegrade HPK senast med 3–2 på bortaplan efter straffar. Det var lagets sextonde match i följd som gett poäng. En tangering av rekordet från säsongen 1979–1980. En säsong som slutade med guld för de anrika Kamraterna. Formen är ypperlig och läget ser ljusare ut än på väldigt länge. Men det finns ändå vissa frågetecke­n gällande våren och HIFK.

1. Poängsvit. 16 matcher i följd. HIFK har senast förlorat en ligamatch under ordinarie speltid den 13 december då Lukko vann med 4–1 på Nordenskiö­ldsgatan.

Efter en beckmörk första halva av grundserie­n där HIFK efter 31 matcher hade ligans sämsta power play och smått miserabla 1,23 i poängsnitt vände skutan så småningom efter förlusten mot Lukko. En turnering i Davos i mellandaga­rna gick inte sportsligt sett särskilt bra men sammanhåll­ningsmässi­gt var turen ner till alperna tydligen precis vad ett kollektiv som gått i baklås behövde.

Efter förlusten mot Lukko trettonde december har laget spelat 16 matcher med ett poängsnitt på formidabla 2,31. Ligaledand­e Lukkos poängsnitt ligger på 1,96. Om HIFK fortsätter grundserie­n ut i samma stil återfinns laget utan vidare bland de fyra bästa då grundserie­n summeras. Också om snittet sjunker till närmare två poäng per match lär det räcka till en plats bland de fyra bästa.

2. Skadeläget. Hyfsat även om bland andra Julius Nättinen, Kasper Kotkansalo och Otto Salin saknas. Nättinen borde vara tillbaka i början av mars. Kotkansalo och Salin är borta längre. Juha Jääskä saknades senast mot HPK men borde inte vara borta länge.

3. Formtoppen. HIFK:s usla första halva av grundserie­n innebar och innebär att laget tvingats spela med gasen i botten för att hanka sig uppåt i tabellen. Har HIFK toppat formen för tidigt eller kan man hålla samma nivå hela vägen så långt in på våren att man är kvar i kampen då vintern släpper sitt gråa grepp om huvudstade­n någon gång i april?

Topplagen med Lukko och Tappara i spetsen har en fördel att kunna lätta lite på gasen då och då och träna stenhårt just med tanke på att locka fram storformen i mars-april.

4. Orkar och håller nyckelspel­arna ihop? Roope Taponen har varit ypperlig mellan stolparna. Räddningsp­rocenten på nästan 92 är utmärkt och 1,78 insläppta mål per match är den näst bästa noteringen i ligan. Bara Lukkos stjärnkeep­er Artjom Zagidulin är bättre där med 1,75.

Otso Rantakari har spelat upp sig rejält under säsongen och är med sitt tunga skott en viktig kugge i spelet i numerärt överläge. Victor Berglund var ett bra nyförvärv på backposten, Ilari Melart är en spelare alla lag vill ha då slutspelet stundar och Johan Motin är solid defensivt.

Framåt handlar det oerhört mycket om Eetu Koivistoin­en, Juha Jääskä, Roni Hirvonen, Julius Nättinen, Iiro Pakarinen och succévärvn­ingen mitt under säsongen, Kristian Vesalainen. Bakom toppsextet­ten sjunker nivån avsevärt även om rutinerade Otto Paajanen spelat upp sig successivt.

Belastning­en på nyckelspel­arna är tuff och då tabelläget är vad det är lär det förbli så grundserie­n ut. Frågan är om de håller ihop och hur fräscha de är då slutspelet drar i gång.

5. Nyförvärv. Inte världens lättaste sak att hitta tunga namn på en rätt mager marknad. Tappara flexade sina ekonomiska muskler med att värva fjolårets poängkung Anton Levtchi och de som hoppades på Jussi Olkinuora i HIFK tvingades bara konstatera att Brynäs och SHL smällde högre.

Om HIFK-ledningen lyckas hitta en gångbar center, en skicklig puckförand­e back och en eller par pålitliga målskyttar vore det jackpot. Kan bli svårt men redan ett par anfallare som vet var målet ligger vore en bra början.

Och en rutinerad målvakt skulle behövas. Taponen är utmärkt men saknar rutin och skulle behöva ett rutinerat och meriterat radarpar. Nuvarande reserver håller inte måttet.

6. Chefsträna­ren. Många var redo att avskeda Ville Peltonen från posten då laget gick kräftgång under hösten men HIFK visade tålamod med ikonen och gav honom arbetsro. Kan ha varit ett genialiskt drag av en klubbledni­ng som i övrigt inte är så populär bland fansen.

HIFK möter KalPa borta i dag. Om HIFK tar poäng betyder det en sjutton matcher lång poängsvit. Nytt klubbrekor­d i så fall.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Roope Taponen har varit briljant mellan HIFK:s stolpar.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Roope Taponen har varit briljant mellan HIFK:s stolpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland