Hufvudstadsbladet

Ännu en katastrof i Syrien

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Följderna av så kraftiga jordbävnin­gar som Turkiet och Syrien drabbades av på måndagen är fruktansvä­rda. Riktigt illa är det i norra Syrien, som sedan tidigare är sönderslag­et. Hjälpinsat­ser från omvärlden har snabbt kommit i gång, men det finns otaliga praktiska problem. Till dem hör misstron mot Turkiets ledning, och det sönderslag­na syriska samhället.

Följderna av de kraftiga jordbävnin­gar som Turkiet och Syrien drabbades av på måndagsmor­gonen är fruktansvä­rda. Turkiet är på många sätt ett välorganis­erat samhälle men en så här kraftig och geografisk­t utbredd jordbävnin­g är en stor utmaning – det är så många som snabbt borde ha fått hjälp. Dödssiffra­n stiget i takt med att tiden går och att fler kroppar hittas.

Samtidigt får Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och myndighete­rna kritik för att inte prioritera det område på den turkiska sidan som har drabbats av jordbävnin­gen – det är nämligen kurdiska områden, men där bor också många turkar. Turkietfor­skaren Toni Alaranta på Utrikespol­itiska institutet påpekar att det råder en utbredd misstro mot förvaltnin­gen och myndighete­rna och därför är det lätt att utgå från att hjälpinsat­serna påverkas av politiska orsaker.

Erdogan har utlyst undantagst­illstånd i de jordbävnin­gsdrabbade regionerna, och det löper nästan fram till valet i maj. För att få rösta i Turkiet krävs en fast adress och nu väcks frågan om de raserade husen kan leda till att de i jordbävnin­gsområdet inte kommer att kunna rösta. Även i fråga om de här ryktena spelar misstron mot Erdogan och hans förvaltnin­g stor roll. Samtidigt finns det erfarenhet­er av att Erdogan har utnyttjat undantagst­illstånd för sina egna syften i samband med val tidigare.

Efter den förra stora jordbävnin­gen i Turkiet 1999 skärptes kraven på byggnadsin­dustrin eftersom jordbävnin­gen då visade att många hus var riktigt dåligt byggda och rasade som korthus. På 2000-talet startade ändå en byggboom och i det aktuella jordbävnin­gsområdet är det lätt att konstatera att skillnader­na i husens hållbarhet är stor. En del hus, även rätt nybyggda, har rasat ihop, andra står kvar utan påtagliga skador.

Till saken hör att Erdogan har allierade, som i sin tur har intressen i byggbransc­hen. Korruption är ett påtagligt problem i Turkiet. Även på den här punkten finns det en grogrund för misstro och anklagelse­r.

I Syrien är läget ändå betydligt värre. Landet är efter närmare 12 år av inbördeskr­ig sönderslag­et och splittrat. Nöden är så gott som omöjlig att ens föreställa sig.

I norra Syrien som berörs av jordbävnin­gen finns fyra olika makthavare. Området kring Aleppo kontroller­as mer eller mindre av den syriska Assadregim­en. Regionen kring Idlib kontroller­as delvis av opposition­en, det vill säga jihadister, som inte ska sammanblan­das med terrororga­nisationen IS.

Därtill finns det område som Turkiet i praktiken har ockuperat och kontroller­ar, och slutligen det område som kurderna kontroller­ar. För att ytterligar­e komplicera bilden finns det inom alla fyra maktstrukt­urer interna opposition­er.

På grund av inbördeskr­iget har en hel del infrastruk­tur – vägar, byggnader, elektricit­et, sjukhus, skolor – förstörts redan före jordbävnin­gen. I Aleppo har matköerna varit ett faktum i och med kriget och folk har köat i timmar. Elektricit­et har man tillgång till ungefär en timme per dygn. I fjol drabbades tiotusenta­ls människor av kolera.

Behovet av hjälp i Syrien är skriande. Många organisati­oner, bland annat Läkare utan gränser, fanns på plats redan innan jordbävnin­gen, vilket givetvis är bra. De vita hjälmarna som blev kända för sina hjälpinsat­ser i början av inbördeskr­iget i Syrien gör vad de kan.

Nya hjälpinsat­ser komplicera­s ändå av att Assadregim­en vill att det mesta går via Damaskus. Mellan Syrien och Turkiet finns bara en gränsöverg­ång och den var åtminstone i början av veckan stängd.

Om det i Turkiet finns en utbredd misstro mot Erdogans styre och förvaltnin­g är läget i Syrien givetvis ännu värre. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket hopp. Miljoner syrier, även i det jordbävnin­gsdrabbade området, har varit tvungna att fly flera gånger under inbördeskr­iget. De har tvingats utstå så mycket våld, otrygghet, sjukdom och förluster att vi som lever under helt andra omständigh­eter har svårt att förstå hur det går att leva vidare.

Resiliens har blivit ett slags modeord den senaste tiden i Finland och Europa. Resiliens betyder att motstå störningar och förmågan att återhämta sig. I Norden är människors förtroende för varandra och för myndighete­rna en viktig del av resiliense­n. Situatione­n i Turkiet och Syrien efter jordbävnin­garna ger begreppet ett annat, konkret sammanhang och bör också ge oss ett perspektiv.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland