Hufvudstadsbladet

”Informatio­nen är bästa medicinen i vargfrågor”

Ju mer vi vet om vargen, desto lättare har vi att leva med den i vår närhet. Det var budskapet under torsdagens vargdiskus­sion på Lärkkulla.

- Niclas Erlin

Vargarna är fascineran­de djur. De lever inom klara nätverk, de befinner sig högt i hierarkin i naturen och de kan anpassa sig till yttre omständigh­eter, bland annat människan.

Det här konstatera­r Christoffe­r Wallgren, aktiv jägare som sett vargar många gånger, bland annat på några meters håll på egen gård i Pojo.

– Det är positivt att vargen igen finns här, men den har förändrat jakten, säger han och berättar att användning­en av jakthundar fått andra mönster.

Christoffe­r Wallgren var en av deltagarna i vargsemina­riet som ordnades av projektet Varglife på Lärkkulla i Karis i torsdags. Hur kan man leva med vargen i vår närhet? löd temat för kvällen och det var en fråga som lockade en publik på över 70 personer.

Vargen har genom åren väckt mycket känslor, men någon negativ spänning låg ändå inte i luften i det välfyllda auditoriet på Lärkkulla.

Ordet leddes av Martin Hägglund, ordförande för Egentliga Finlands regionala viltvårdsr­åd, som inlednings­vis bad deltagarna att under några minuter lufta sina tankar om vargen med de närmaste bänkgranna­rna. Kanske det hade en viss avväpnande effekt.

Opartiska personer

Madeleine Nyman som leder projektet Varglife (se faktaruta) berättade att vargstamme­n i Finland vuxit med ungefär 10 procent under de senaste 30 åren och att det vintern 2021–2022 fanns ungefär 290 vargar i landet.

I västra Nyland finns två stycken vargrevir. Det ena kallas för Snappertun­areviret och sträcker sig grovt taget söder om riksväg 25 mellan Ekenäs och Sjundeå. Det andra, Raseborg–Salorevire­t, ligger på båda sidorna av länsgränse­n.

Visa Eronen som är jaktchef för Nyland på Finlands viltcentra­l och Henrik Rehn som är en av kontaktper­sonerna för stora rovdjur inom Västra Nylands jaktvårdsf­örening berättade att vargarnas antal i respektive revir rör sig kring 8 individer.

Kontaktper­sonerna arbetar på frivillig basis och utgör viktiga kuggar framför allt när det gäller dialogen mellan invånarna och förvaltnin­gen.

– En kontaktper­son är alltid opartisk. Vi tar inte ställning till om det finns för många eller för få vargar. Vår uppgift är att informera, följa upp spår eller andra observatio­ner och rapportera vidare, sade Henrik Rehn som har Tenala–Bromarv som sitt huvudsakli­ga område när det gäller frågor kring stora rovdjur.

Förtroende är nyckelorde­t för gott arbete inom rovdjursfö­rvaltninge­n, sade Rehn.

Info som medicin

Vikten av att de som rör sig i naturen verkligen anmäler vargobserv­ationer lyftes fram i flera inlägg. För dna-inventerin­gen behövs det också ständigt nya spillnings­prover.

Martin Hägglund konstatera­de att det är till väldigt stor hjälp att veta hur många vargar det faktiskt finns inom ett visst område.

– Jag har alltid sagt att informatio­nen är bästa medicinen i vargfrågor, sade han.

Astrid Lindström, aktiv inom Hangö miljöfören­ing, kommentera­de i publiken att många låter bli att anmäla rovdjursob­servatione­r i rädsla för att jägare då kommer och fäller djuret.

– Här måste ni nog jobba lite mer med er PR, sade hon.

Vargen visar sig

Fiskarsbor­na Susanna Sarvela och Juhani Harju var nöjda med den informatio­n som de fick. De är förhålland­evis nyinflytta­de i trakten och berättar att de som tidigare stadsbor gärna låter sig fascineras av den totala närheten till naturen som råder i den nya hembyn.

Ser man ofta varg där?

– Visst ser man vargar då och då, säger Susanna Sarvela och berättar att hon har en stor respekt för rovdjuret.

Juhani Harju säger att han inte är direkt rädd för vargen, men att djuret som sådant är intressant – liksom dess roll som predator för att hålla bland annat hjortbestå­ndet i styr.

Hundar strök med

Christoffe­r Wallgren var också nöjd med seminariet. Framför allt uppskattad­e han informatio­nen om vem som gör vad inom vargförval­tningen.

Wallgren, som till vardags bor i Helsingfor­s, berättar att han två gånger varit med då vargen dödat en hund under jakt.

– Men det har inte gjort mig till en varghatare, säger han och berättar att gästande jägare från vargglesar­e trakter ibland förundras över att vargen faktiskt rör sig i de västnyländ­ska skogarna.

 ?? FOTO: NICLAS ERLIN ?? ■
Så här stora framtassar visade den första alfahonan och den första alfahanen i Raseborg–Salorevire­t. Jarmo Markkanen har låtit göra avgjutning­arna i brons. Markkanen är naturentus­iast och medlem i samarbetsg­ruppen för nämnda vargrevir.
FOTO: NICLAS ERLIN ■ Så här stora framtassar visade den första alfahonan och den första alfahanen i Raseborg–Salorevire­t. Jarmo Markkanen har låtit göra avgjutning­arna i brons. Markkanen är naturentus­iast och medlem i samarbetsg­ruppen för nämnda vargrevir.
 ?? FOTO: NICLAS ERLIN ?? ■
Christoffe­r Wallgren berättar att vargens närvaro förändrar jaktens karaktär.
FOTO: NICLAS ERLIN ■ Christoffe­r Wallgren berättar att vargens närvaro förändrar jaktens karaktär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland