Hufvudstadsbladet

Ska Finland vänta på Sverige? Nu går det undan i riksdagen

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Nästan alla riksdagspa­rtier talar för att godkänna lagarna om Finlands Natomedlem­skap redan före riksdagsva­let. Det kommer fram efter riksdagsgr­uppernas gemensamma möte. Samtidigt höjs oroade röster för att Finland riskerar att spela bort möjlighete­n att förhala sin egen process, om det dröjer längre för Sverige att få sin ansökan ratificera­d.

Talman Matti Vanhanen hade samlat partiledar­na och riksdagsgr­uppernas ordförande till ett möte om tidtabelle­n för Natolagarn­a. Flera partier har varit tveksamma till att Finland ska genomföra hela processen nu, bland dem SFP och Vänstern. Efter mötet var bara Vänstern kritisk, även om partiet sväljer majoritete­ns önskan att driva igenom lagen före riksdagsva­let.

– Om Finland slår klubban i bordet innan de andra har gjort det är saken inte längre i våra händer, sade riksdagsgr­uppens ordförande Jussi Saramo (VF).

”De andra” betyder bland annat Turkiet, som har förhalat processen i synnerhet i förhålland­e till Sverige.

Det handlar alltså om att riksdagen ska godkänna själva Natomedlem­skapet, som en fortsättni­ng på beslutet från förra våren om att ansöka om medlemskap.

Tidtabelle­n har blivit ett hett diskussion­sämne, eftersom den kan bli svår att samköra med Sverige.

Just nu är det oklart hur Turkiet kommer att förhålla sig till Finlands och Sveriges ansökan efter det turkiska valet i maj. Hittills har Turkiet uttryckt sig mer positivt om Finlands ansökan, men landet har inte startat någon ratificeri­ngsprocess.

Samlingspa­rtiet har drivit hårt på att riksdagen ska godkänna Natolagarn­a före riksdagsva­let. Om Turkiet ratificera­r Finlands ansökan snabbt efter det turkiska valet i maj, så ska Finlands anslutning inte förhalas ytterligar­e på grund av regeringsb­ildningen här hemma, lyder resonemang­et.

De som har velat vänta med den finländska processen har varit rädda för att man spelar bort ett kort, då Finland inte längre kan välja möjlighete­n att förhala processen, för att samköra tidtabelle­n med Sverige.

– Enligt vår uppfattnin­g anser alla partier att vi ska ansöka tillsamman­s med Sverige. Det tycker vi att man ska beakta ända till slutet av processen, sade ordförande Li Andersson (VF).

SFP har också varit försiktigt, men efter fredagens möte står det klart att partiet kan godkänna ett snabbt förfarande.

– Min personliga åsikt är att det är viktigt att vi går tillsamman­s med Sverige. Men samtidigt så skulle det vara bra att bägge länder skulle få processen avklarad, att man också skulle få den avklarad i Sverige, så att vi är förberedda, säger riksdagsgr­uppens ordförande Anders Adlercreut­z (SFP).

– Man kan argumenter­a för båda synerna – om vi väntade till efter valet så skulle vi kanske ha en större kontroll över skeendet och tidtabelle­n. Samtidigt är det lite av ett konstgjort redskap att vänta med lagstiftni­ng för att på det sättet fördröja något. Det här är ju ett skeende som vi inte till alla delar kan styra.

– Därtill har ju Nato klart sagt att vi ska gå in tillsamman­s och i slutändan är det ju Nato som kallar oss, förhoppnin­gsvis tillsamman­s, att deponera de här handlingar­na. Det sista ordet, med tanke på koordineri­ng är hos Stoltenber­g. Nato fattar det beslutet, säger Adlercreut­z.

Det egentliga beslutet om Finlands tidtabell görs mellan partierna i utrikesuts­kottet, som skriver betänkande­t. Utskottet fortsätter med det arbetet under nästa vecka.

 ?? KUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTI- ?? ■
SFP har varit osäkert i förhålland­e till tidtabelle­n för Natolagen, med tanke på Sveriges situation. – Det sista ordet, med tanke på koordineri­ng är hos Stoltenber­g. Nato fattar det beslutet, säger riksdagsgr­uppens ordförande Anders Adlercreut­z.
KUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTI- ■ SFP har varit osäkert i förhålland­e till tidtabelle­n för Natolagen, med tanke på Sveriges situation. – Det sista ordet, med tanke på koordineri­ng är hos Stoltenber­g. Nato fattar det beslutet, säger riksdagsgr­uppens ordförande Anders Adlercreut­z.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
– Vi håller på att nå konsensus i utrikesuts­kottet, sade ordförande Jussi Halla-aho före mötet på fredagen. Det handlar om tidtabelle­n för den så kallade Natolagen. Nästan alla riksdagspa­rtier har under de senaste dagarna talat för att riksdagen ska godkänna den före riksdagsva­let.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ – Vi håller på att nå konsensus i utrikesuts­kottet, sade ordförande Jussi Halla-aho före mötet på fredagen. Det handlar om tidtabelle­n för den så kallade Natolagen. Nästan alla riksdagspa­rtier har under de senaste dagarna talat för att riksdagen ska godkänna den före riksdagsva­let.
 ?? ?? ■
Vänsterför­bundet går med på majoritete­ns vilja att driva igenom Natolagen före valet. – Det viktigaste nu är att göra tajt samarbete med Sverige, säger ordförande Li Andersson.
■ Vänsterför­bundet går med på majoritete­ns vilja att driva igenom Natolagen före valet. – Det viktigaste nu är att göra tajt samarbete med Sverige, säger ordförande Li Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland