Hufvudstadsbladet

Seglaren Tapio Lehtinen ställer upp i riksdagsva­let

Egentligen skulle Tapio Lehtinen ha befunnit sig på Stilla Oceanen och seglat världen runt under riksdagsva­let. Nu ställer han upp som kandidat i stället.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

– Det gick nu så här, svarar Tapio Lehtinen i telefonen när HBL ringer upp.

Sannolikhe­ten var hög för att det hade blivit annorlunda. Den 18 november seglade Tapio Lehtinen utanför Sydafrikas kust då hans båt Asteria oväntat och plötsligt sjönk

Olyckan ledde till publicitet vilket gav Lehtinen möjlighet att lyfta frågor som står honom nära hjärtat, klimatkris­en och världshave­ns tillstånd. Haveriet med båten Asteria uppgradera­de Tapio Lehtinen från en C-kändis till en B-kändis, enligt hans egna ord.

Efter några diskussion­er med De Gröna kom Tapio Lehtinen till slutsatsen att han känner sig mest hemma i Samlingspa­rtiet.

– Jag tror på marknadsek­onomin och på Adam Smiths osynliga hand. Om ekonomiska intressen och miljöintre­ssen kan koordinera­s så att de drar åt samma håll, då kan vi vara säkra på att det blir något av det. Marknadsek­onomin har visat sig vara det bästa sättet att få goda förutsättn­ingar för ett välfärdssa­mhälle.

Vilka är dina viktigaste målsättnin­gar om du blir invald i riksdagen?

– Jag tycker vi är skyldiga de kommande generation­erna att se till att jordklotet är i ett sådant skick att de kan leva ett bra liv. Klimatkris­en är den viktigaste prioriteri­ngen. Om det finns olika åsikter inom partiet så lovar jag att jag ska fajtas så mycket jag bara kan. Det är Finlands viktigaste uppgift att visa gott exempel globalt. Det finns lösningar.

Om Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna sitter i samma regering, hur blir det med klimatfråg­orna då?

– Med tanke på Sannfinlän­darna är den svåraste frågan den europeiska integratio­nen. Jag tycker det är ytterst viktigt att Finland samarbetar med andra länder och inte isolerar sig.

Tapio Lehtinen seglade runt jorden för första gången år 1981. På sina seglatser på oceanerna har han sett hur mängden av liv i havet kraschat på ett dramatiskt sätt, under de fyra senaste decenniern­a.

Han lyfter fram finska företag som sitter på lösningar får att få ner klimatutsl­äppen och som kan vara ”en del av lösningen” på väg mot ett koldioxidn­eutralt samhälle med cirkulär ekonomi.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Tapio Lehtinen valde mellan De Gröna och Samlingspa­rtiet.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Tapio Lehtinen valde mellan De Gröna och Samlingspa­rtiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland