Hufvudstadsbladet

Huvudåtala­d i narkotikaf­all: Jag har levt ett farligt liv i Sverige

Har den man som enligt åklagaren ville etablera en organisera­d liga i Finland en koppling till det svenska Södertälje­nätverket? Den frågan var uppe i tingsrätte­n på fredagen. Mannen säger att han kom till Helsingfor­s för att starta ett nytt liv.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Åklagaren menar att två män från Sverige haft för avsikt att grunda en organisera­d gruppering som skulle etablera sig på drogmarkna­den i Finland. Männen är bland annat misstänkta för grova narkotikab­rott, som skett under våren och sommaren 2022.

Sammanlagt fjorton personer har åtalats i fallet. Rättegånge­n fortsatte i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen.

Den av de två som enligt specialist­åklagare Jouni Peräinen kan ses som ledare är en 45-årig man. Han ska i marknadsfö­ringen av gruppering­en ha hänvisat till Södertälje­maffian – ett kriminellt nätverk som var ökänt i Sverige i början av 2010-talet och som uppgetts ha aktiverat sig igen.

Hans försvarsad­vokat Kerstin Koorti har nekat till att hennes klient skulle ha rört sig i kriminella kretsar, och har också låtit förstå att han inte har kopplingar till Södertälje­maffian.

När 45-åringen på fredagen hördes i Helsingfor­s tingsrätt, ställde hon frågor som tangerade detta.

Har du sagt till någon att man ska googla på ditt namn?

– Nej.

Har du tillhört något som heter Södertälje­maffian?

– Det är en gammal sak.

Mannen medger att hans namn har kommit upp när han själv har sökt på Södertälje­maffian.

Är det du eller är det någon annan? – Jag vet inte.

När du sade att det är gammalt, vad menar du med det?

– Jag har ingenting med dem att göra.

HBL har tidigare skrivit att en man med samma namn som 45åringen har kopplats till Södertälje­nätverket, men att det också förekommer ett namn med ett annat mellannamn än det som den nu åtalade har.

Försvarsad­vokaten frågar också om 45-åringen vet om någon annan i Sverige har samma namn som han.

– Nej, lyder svaret.

”Lånade ut pengar”

Den 45-åriga mannen har i huvudsak nekat till åtalspunkt­erna. I rätten förklarar han att han kom till Helsingfor­s och Finland i maj i fjol ”för att starta ett nytt liv”.

På fickan hade han, enligt egen utsago, omkring 3 000 euro. I Helsingfor­s försörjde han sig med att spela poker på svartklubb­ar.

Han är också åtalad för skjutvapen­brott. 45-åringen medger att det är hans revolver, omvandlade startpisto­l och patroner som polisen hittat.

– Jag har levt ett snabbt liv i Sverige, alltså farligt, så jag ville ha det som garanti för mig själv.

Mannen har varit häktad sedan september. I hans cell har man hittat en lapp med namn och olika siffror på. Det handlar om pengar som de här personerna är skyldiga honom, uppger han.

Åklagaren visar också en bild med buntar med femtiolapp­ar. När åklagaren frågar hur han kan ha sådana summor, svarar han att han lånat ut pengar med hög ränta.

45-åringen förnekar att pengarna, som åklagaren påstår, skulle härstamma från narkotikah­andel och att han skulle vara inblandad. Det här även om hans dna har hittats på emballage som enligt åtalet används för att förpacka kokain. Det har skett i en lägenhet i de södra stadsdelar­na i Helsingfor­s som verkar ha varit en knutpunkt för verksamhet­en.

Han medger att han använt narkotika själv, mindre mängder för eget bruk.

Medger våld mot annan misstänkt

Den andra person som kan betecknas som huvudåtala­d i fallet, en 50årig man, har i förhör sagt att han agerat på order av 45-åringen. Han säger att han bland annat hyrt bostaden och bokat olika hotellrum. I bostaden har narkotika packats och han har fört ut paket till 50-åringen.

Det här förnekar 45-åringen. Däremot medger han att han slagit 50-åringen. Det har dokumenter­ats på film från övervaknin­gskameror som han, eller någon annan, låtit installera i bostaden. Dessutom bad han en annan man filma detta med sin mobil – en man som enligt åklagaren skulle ta över som ledarens andre man.

Polisen har beskrivit våldet som karaktäris­tiskt för organisera­de brottsnätv­erk där medlemmar styrs med våld som filmas och visas vidare. Men enligt 45-åringen handlade misshandel­n om att 50åringen var skyldig honom pengar.

50-åringen vill inte uttala sig eller svara på frågor i rätten, utan åklagaren hänvisar till polisens förundersö­kning.

I den säger 50-åringen att han inte heller ville vara delaktig i 45åringens verksamhet längre.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Rättegånge­n i det omfattande narkotikam­ålet pågår i Helsingfor­s tingsrätt.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Rättegånge­n i det omfattande narkotikam­ålet pågår i Helsingfor­s tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland