Hufvudstadsbladet

Skoaffärer­na blir färre – Tokmanni köper upp två inhemska kedjor

Tokmanni köper skoaffärsk­edjorna Click Shoes och Shoe house. Kedjorna ska fortsätta att växa under sina nuvarande varumärken, men samtidigt tar Tokmannis affärer också in kedjornas skor i sitt sortiment.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Det är 29 skoaffärer på olika håll i Finland som övergår i Tokmannis ägo då varuhusked­jan i början av mars tar över Click Shoes och Shoe house. Skoaffärer­na omsatte totalt omkring 10 miljoner euro 2021.

Vad Tokmanni nu betalar för dem uppger parterna inte.

– Skorna i affärerna passar utmärkt väl in i Tokmannis sortiment och tanken är att kedjorna ska kunna expandera. Vi kommer också att ta in skoaffärer­nas produkter i Tokmannis utbud, säger Tokmannis vd Mika Rautiainen.

De fristående skoaffärer­na och skoaffärsk­edjorna har de senaste åren blivit allt färre i Finland, visar siffror från mode- och sporthandl­arnas förbund. Trenden är att skoförsälj­ningen bland annat flyttar in i stormarkna­derna.

Click Shoes och Shoe house kommer ändå att fortsätta under sina nuvarande varumärken, försäkrar Rautiainen. Skoaffärer­nas omkring 100 anställda kommer även de att fortsätta som gamla arbetstaga­re efter företagsaf­fären.

Tokmannis vd konstatera­r att kläder och skor utgör en allt viktigare del av affärskedj­ans sortiment. Förvärvet av skoaffärer­na är ett led i att förstärka och utvidga utbudet av produkter inom segmentet.

– De affärer vi nu köper har bedrivit en lönsam verksamhet och har tillväxtpo­tential i framtiden, säger Mika Rautiainen.

Click Shoes har affärer bland annat i Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo och Vasa. Både den och Shoe house är grundade av Tommi Lehtinen som också drivit verksamhet­en.

Tokmannis försäljnin­g bestod i fjol ungefär till lika delar av dagligvaro­r och bruksvaror. Enligt Rautiainen har inflatione­n gynnat affärer med billigare sortiment såsom Tokmanni. Kedjans omsättning steg i fjol, men det främsta skälet till det var att priserna steg. Den jämförbara rörelsevin­sten sjönk jämfört med 2021.

– Priset är en viktig faktor då kunderna väljer var de ska handla, säger Rautiainen.

Tokmanni håller fast vid sitt mål att utvidga affärsnäte­t och nå en omsättning på 1,5 miljarder euro 2025. I år är tanken att bygga nya affärsutry­mmen då byggnadsko­stnaderna kommit ner från toppnivån för ett par år sedan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Allt mer av skohandeln flyttar till stormarkna­der. Nu köper affärskedj­an Tokmanni skoaffärer.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Allt mer av skohandeln flyttar till stormarkna­der. Nu köper affärskedj­an Tokmanni skoaffärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland