Hufvudstadsbladet

Här är strömminge­n som ska konkurrera ut tonfisken

-

Det ska gå lätt att tillreda, det ska smaka gott och det ska vara inhemskt och hållbart. Det var målet när Hailia Nordic grundades. I dag hoppas Michaela Lindström att företagets strömmings­produkter ska konkurrera ut tonfisken.

När över 80 procent av den fisk finländarn­a äter är utländsk och när bara 3 procent av all inhemsk strömming landar på våra tallrikar finns det utrymme för förbättrin­g. Så tänkte Michaela Lindström när hon grundade företaget Hailia med Otto Kaukonen och Topi Jurvanen för snart två år sedan.

– Tänk om 80 procent av mjölken eller köttet kom från utlandet, vilket ramaskri det skulle bli. Men för fisken är det på något sätt accepterat, säger hon.

Storköken vill gärna ha mer inhemsk fisk på sina menyer, men de klagar på antingen tillgång, pris eller förädlings­nivå. Det är utmaningen som Hailia ska tackla med sina två nylanserad­e produkter pulled småfisk och småfiskstr­imlor.

– Utöver pris och smak har vi besvarat kundernas önskemål på benfrihet och hög fiskhalt, säger Lindström medan hon strör dill över en fisksoppa på strömmings­strimlor och lägger fram en pastasås på pulled strömming.

Pulled strömming påminner om köttfärs till utseendet men består till 80 procent av certifiera­d strömming från Bottniska viken. Havre är den andra huvudingre­diensen i produkten som ska konkurrera ut tonfisken i pastasåsen. På sikt kan strömminge­n ersättas eller kompletter­as med annan småfisk.

Strimlorna kan användas i soppor, grytor, lådor eller pyttipanna, i stället för kött, kyckling eller utländsk fisk.

Söker patent

Det unika med Hailias teknik är att fabriken i Högfors kostnadsef­fektivt kan göra människofö­da även av strömminga­r som är så små att de normalt blir djurfoder.

Michaela Lindström har en bakgrund i företaget Raisio som satsat på nya matprodukt­er med växtprotei­n. Hailia använder ett liknande koncept men med fiskprotei­n. Det blir mindre svinn jämfört med att steka strömmings­filéer.

– Vi använder rensad fisk och utnyttjar så mycket som möjligt av den. Med vår teknik kan vi se till att det blir rätt konsistens som påminner om filé. Det ska kännas som fisk i munnen, inte som fiskbullar eller mos, säger hon.

Hailia bygger vidare på en teknik som Teknologis­ka forsknings­centralen VTT utvecklat. Företaget har sökt patent på sin metod. Efterfråga­n och marknadsni­schen är förutsättn­ingar för att det ska lyckas, men Lindström tillstår att det också ligger en ideologi bakom affärsidén.

– Vi vill att inhemska resurser ska utnyttjas bättre och på ett hållbart och smartare sätt, säger hon och påpekar att den inhemska strömming företaget använder får grönt ljus i WWF:s fiskguide.

Just i Finland är strömminge­n en underutnyt­tjad fisk som människofö­da. Runtom i världen är det andra småfiskar som primärt utnyttjas för produktion av djurfoder. Hailias teknik kunde tillämpas även på dem, givet att den pågående omställnin­gen mot mer hållbarhet inom livsmedel fortsätter även globalt.

Säljer till storkök

I det här skedet finns Hailias produkter inte till salu i affärerna. Företaget har vuxit från två persofisk

ner förra hösten till tolv. På sikt vill Lindström att Hailia blir en betydande aktör i branschen. Nischen är åtminstone klar:

– Folk köper helst filé, men det är för dyrt som vardagsmat. Hel är billigare, men många som bor i stadslägen­heter upplever att de är svåra att rensa eller kladdiga att handskas med, eller så vet de inte hur de ska tillredas. Kunderna vill ha produkter som är snabba och lätta att tillreda, säger hon.

Det förklarar varför burktonfis­ken har stor åtgång. Det är enkelt att vända ner den i en pastasås. Där kan Hailias pulled småfisk fungera på samma sätt, men som inhemskt och hållbart alternativ.

I första hand säljer Hailia sina produkter till storkök, inte till affärerna. Storköken tillreder dem för till exempel skolor, sjukhus och personalma­tsalar. Hälften av de 900 miljoner måltider som finländarn­a årligen äter utanför hemmet tillreds i offentliga kök.

– Om var femte portion är fisk blir det nästan 100 miljoner måltider om året, och om vi kan öka andelen inhemsk fisk kan det bli en hel del, säger Lindström.

Hon tycker att det är galet att finländarn­a äter tonfisk då det finns inhemska alternativ. Graden av självförsö­rjning är bara en aspekt.

– Med en av våra första produkter vill vi konkurrera ut tonfisken som är förknippad med flera miljöoch hållbarhet­sproblem. Vi vill att våra produkter ska göra det möjligt för alla finländare att äta inhemsk fisk.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Michaela Lindström är vd vid Hailia vars produkter på certifiera­d inhemsk strömming ska konkurrera ut tonfisken.
FOTO: CATA PORTIN ■ Michaela Lindström är vd vid Hailia vars produkter på certifiera­d inhemsk strömming ska konkurrera ut tonfisken.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Hailias strömmings­strimlor kan användas i fisksoppa medan pulled strömming fungerar till exempel som pastasås.
FOTO: CATA PORTIN ■ Hailias strömmings­strimlor kan användas i fisksoppa medan pulled strömming fungerar till exempel som pastasås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland