Hufvudstadsbladet

Alla väntar på sommaren – men träbåtsäga­ren väntar lite extra

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Båtmässan är en tjuvstart på sommaren för alla sjöbjörnar. I år ställer mahognybåt­sföreninge­n Mys ut den äldsta båten i mässans historia, den 112 år gamla Noak. Peter Bange, en av de drivande krafterna bakom föreningen, låter oss ta en titt på hans ögonsten Carolina.

I mitten av vintern ser de flesta av oss fram emot sommaren. Vi gör lösa planer för semestern samtidigt som vi tänker på värmen. Peter Bange ser även framemot sommaren, men till skillnad från oss med lösa planer vet han vad som gäller.

Bange är träbåtsent­usiast och det är ett engagemang som inte begränsas till sommarmåna­derna. Som han talar om båten ligger hon aktivt vilande under största delen av året. Då finns det tid för reparation­er och applicerin­g av fler lager lack.

– Jag var ganska ung när jag köpte båten 1975. Egentligen hade jag ögonen på något av Colin Archer [norsk båtkonstru­ktör, reds anm.], men den här fanns i släkten. Ägaren dog och jag tillfrågad­es om jag ville köpa den – och så blev det.

Utöver mahognybåt­en Carolina har Bange fru och två söner och utflyktern­a har varit många.

– Det har varit skoj och vi har sovit som sillar i kajutan. Som längst har vi sovit 11 dagar i båten, då vi besökte Jurmo, Utö och Åbolands skärgård. Efter att sönerna flög ut har det mest blivit dagsutflyk­ter till ytterskärg­ården.

Bange är dessutom en drivande kraft i föreningen Mahogany Yachkan ting Society (Mys) som ställer ut på årets båtmässa.

– Alla som diggar båtar får vara med i föreningen, man måste inte vara båtägare, säger han.

Inget ädlare

Som brukligt för entusiaste­r förekommer ett inslag av missionera­nde.

– Man kan komma över träbåtar ganska förmånligt. Ofta kan det vara så att säljaren främst är intressera­d av att hitta ett bra hem för sin båt. Vill man köpa en träbåt rekommende­rar jag att man hittar en som är i ganska gott skick, större reparation­er är inte billiga. Det går inte att fixa en enda repa för under tusen euro, brukar man säga.

Någon illusion trugar Bange alltså inte. Det är varken billigt eller problemfri­tt. Reparation­erna är dyra, man måste ständigt ta hand om båten och pengarna får man inte tillbaka.

– Jag rekommende­rar den svenska marknaden, där är träbåtarna vanligen i lite bättre skick än här i Finland.

Det är viktigt att man tar sig an rätt modell. Om den är konstruera­d för att puttra på i sju åtta knop är det inte möjligt att byta motor och köra 25 knop.

– Det är mer komplicera­t än så. Om man byter till en kraftigare snurra så ska spanter och annat förstärkas, annars förstörs båten totalt.

– Träbåtar har formgivits på ett helt annat sätt än moderna båtar. När man kör en träbåt skramlar det mindre och det doftar bättre, säger han.

Fråga någon

Ett träskrov är på många sätt mer fragilt än ett skrov byggt i glasfiber eller aluminium. Det finns många fallgropar. Moderna båtar kan tas upp långt in på hösten, städas ur och täckas in – så styvmoderl­igt man inte behandla en träbåt.

– Den ska vara uppe innan skolstarte­n. Det måste finnas en luftspalt mellan båten och presenning­en annars börjar det mögla. Att förvara den inomhus är en möjlighet, men det får inte heller vara för torrt, då kan det börja spricka. Om det ligger vatten i båten kommer träet att suga i sig och det leder till stora problem.

Om du har tillgång till en träbåt men saknar kunskapen gäller det att fråga. Bange talar om en familjär stämning bland träbåtsäga­re. Undrar du något är det bara att fråga, till exempel någon i föreningen Mys.

– Kom till båtmässan och tala med oss!

På båtmässan ställer föreningen ut Noak, som med sina 112 år är den äldsta båten som någonsin har besökt Mässcentru­m.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■
Carolina är byggd av Vator 1967 och har varit del av Banges liv i nästan 50 år.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Carolina är byggd av Vator 1967 och har varit del av Banges liv i nästan 50 år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Så här ser det ut när Carolina är i sitt rätta element.
FOTO: PRIVAT ■ Så här ser det ut när Carolina är i sitt rätta element.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■
Peter Bange synar det kravellbyg­gda skrovet på sin mahognybåt. Till skillnad från klinkbyggt skrov är plankorna kant i kant och resultatet blir en starkare konstrukti­on med slät yta.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Peter Bange synar det kravellbyg­gda skrovet på sin mahognybåt. Till skillnad från klinkbyggt skrov är plankorna kant i kant och resultatet blir en starkare konstrukti­on med slät yta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland