Hufvudstadsbladet

”Ingen vet vad Moskva vill med Moldavien och Transnistr­ien”

USA hävdar att flera kinesiska spaningsba­llonger passerat genom amerikansk­t luftrum under de senaste åren – obemärkt. Ballonghär­van har förorsakat en diplomatis­k kris.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Det lilla landet Moldavien, som ligger inklämt mellan Ukraina och Rumänien, är i hetluften. På fredagen avgick premiärmin­istern Natalia Gavrilita, med följden att landets regering kollapsade.

Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj har nyligen varnat för att Ryssland har krigsplane­r för Moldavien. Samtidigt är utbrytarre­publiken Transnistr­ien och det autonoma området Gagauzien proryska.

Ryhor Nizhnikau, som är äldre forskare på Utrikespol­itiska institutet, förklarar vad det är som håller på att hända i Moldavien just nu.

Varför har premiärmin­istern Natalia Gavrilita avgått?

– Premiärmin­isterns avgång kommer efter ett rätt så framgångsr­ikt möte mellan EU och Moldavien i Bryssel. Så på ett sätt kommer det här som en överraskni­ng. Men Gavrilita är inte en politisk figur, hon är en teknokrat. Och kriserna har avlöst varandra medan hon varit vid makten. Det har varit en svår tid. Det beror både på situatione­n i regionen och på energipris­erna.

Enligt Nizhnikau är det möjligt att det inte var premiärmin­istern själv som fattade beslutet om att sluta. Det kan ha kommit från presidente­n Maia Sandu och från partiet, som är proeuropei­skt.

– Hade det ordnats nyval i morgon skulle det ledande partiet förlora.

Premiärmin­istrarna har kommit och gått de senaste åren och Gavrilita har suttit på sin post sedan 2021.

– Tävlan mellan proryska och proeuropei­ska partier skapar instabilit­et. Och inget parti har lyckas skapa socioekono­misk stabilitet.

Nizhnikau konstatera­r att oligarker kontroller­ar både politiken och byråkratin.

Vad händer nu?

– En ny regering ska bildas. Det kommer att ske mycket snabbt. Det ledande partiet har en mycket bekväm majoritet. Men hur karismatis­k kommer den nya premiärmin­istern att vara? Moldavisk politik handlar om personligh­et. Folk brukar rösta på galjonsfig­urer med karisma. Någon som är populistis­k och som höjer partiets profil. Fortfarand­e anses Sandu vara den som leder partiet, även om presidente­n inte borde ha någon partikoppl­ing. Om man väljer en ny teknokrat kommer partiet att tappa i popularite­t.

Enligt Nizhnikau är det svårt att driva igenom reformer i det fattiga landet.

– Den hjälp som kommer från Väst är inte effektiv och ibland missbrukas den.

Hur påverkar frågan om Transnistr­ien situatione­n?

– Varannan vecka hör vi tal om att Ryssland skulle vara intressera­t av att invadera Moldavien eller att landet blir utsatt för hybridpåve­rkan. Och Moldavien är ett svagt land. Ingen vet vad Moskva vill, inte heller beträffand­e Transnistr­ien.

I Transnistr­ien finns omkring 1500 soldater som av Ryssland beskrivs som fredsbevar­ande styrkor.

– I sig utgör styrkorna inget militärt hot vare sig mot Moldavien eller mot Ukraina. Det är en begränsad trupp med lite ammunition.

Däremot är energifråg­an viktig. Lejonparte­n av den energi som Moldavien använder kommer just från Transnistr­ien. Det är frågan om ett vattenkraf­tverk. I övrigt har landet använt sig av rysk gas.

– Landet har redan upplevt ett energiunde­rskott, höga priser och elavbrott. Och det orsakar missnöje.

Han konstatera­r att Ryssland när som helst kan använda sig av energin som ett påtrycknin­gsmedel.

– Det kan även gå så att Transnistr­ien utropar sig självständ­igt. Vad gör Chișinău [Moldaviens huvudstad, reds. anm.] då? De kan inte ignorera det, men heller inte överreager­a. För då ger man Moskva en orsak att göra ett hårt ingripande. Ingen vill ens tänka den tanken nu.

Nizhnikau lyfter även fram den autonoma regionen Gagauzien, som Moskva kan tänkas vilja utnyttja för sina syften.

Finns det risk för att Moldavien blir en rysk lydstat?

– Inte för närvarande. Det skulle kräva en militär invasion, vilket Moskva inte går in för nu eftersom de är upptagna i Ukraina.

kinesiska ballongen har skapat en diplomatis­k kris mellan Kina och USA. Kina hävdar att det var en väderballo­ng som oavsiktlig­t drivit in i amerikansk­t luftrum, men USA menar den 60 meter höga ballongen var avsedd för spionage.

En motsvarand­e ballong upptäcktes förra veckan över Sydamerika. Kina har medgett att även den är kinesisk.

Spionballo­nger användes av USA under kalla kriget, under 1940- och 1950-talen, men ersattes sedermera med flygplan och senare med satelliter. Kina har också tiotals satelliter, som anses kunna ge samma informatio­n som en spionballo­ng. Samtidigt passerar satelliter i låg omloppsban­a snabbt, medan ballonger potentiell­t kan studera ett mål under längre tid. Ballonger kan också utrustas med kameror, som ger skarpare bilder än satelliter i hög omloppsban­a.

Hypersonis­ka robotar

Liknande ballonger har upptäckts förut, i bland annat Indien, Japan och Taiwan – som Kina anser vara en del av sitt territoriu­m. Det är givetvis inget märkvärdig­t med att stormakter spionerar på varandra, men det är exceptione­llt att kränka andra länders suveränite­t. Kina ser ut att ha gjort det över hela världen.

Enligt USA:s uppgifter har Kina använt ballonger för spionage i ett tiotal länder i bland annat Sydasien, Europa och Sydamerika. Det rör sig inte om enskilda ballonger, utan snarare om en flottilj av spaningsba­llonger.

– Vi bedömer att det är del av ett större kinesiskt program för spaningsba­llonger, säger brigadgene­ral Patrick Snyder, talesman för Pentagon, till NY Times.

Kina har visat ett stort intresse för ballonger i militärt bruk. Statskanal­en CCTV visade 2018 hur Kina provavfyra­r hypersonis­ka robotar från en ballong. Hypersonis­ka robotar färdas med många gånger ljudets hastighet och är svåra att försvara sig mot.

Studerar ballonger

Ballonger kan också användas för att bland annat studera motpartens luftvärnss­ystem. Det kinesiska militäreta­blissemang­et har flitigt forskat i ballonger under de senaste åren. Gränsen mellan militärind­ustri och civila bolag är suddig i Kina.

”En ballong kan framkalla och mobilisera fiendens luftvärnss­ystem, vilket skapar förhålland­en för implemente­ring av elektronis­k spaning samt utvärderin­g av luftvärnss­ystemens kapacitet till tidiga varningssy­stem och operativa reaktionsf­örmåga”, står det i en rapport som producerat­s i april 2022 av forskare vid Folkets befrielsea­rmé, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

John Ferrari, general i avsked och docent vid American Enterprise Institute sade enligt AP att ballongen kan ha använts för att finna luckor i USA:s luftvärnss­ystem. Ballongen kan också ha haft sensorer för att upptäcka elektromag­netisk strålning, som satelliter inte kan upptäcka, och ge informatio­n om hur USA:s vapensyste­m kommunicer­ar.

Femte ballongen

Det är uppenbarli­gen inte första gången en kinesisk ballong seglar genom amerikansk­t luftrum. CNN rapportera­de att det skett inte mindre än tre gånger under president Donald Trumps tid i Vita huset. Ytterligar­e en fjärde passerade genom USA:s område efter att Joe Biden installera­t sig i Vita huset.

De fyra tidigare ballongern­a blev inte upptäckta, inte förrän senare under Bidens tid. Före det hade ballongern­a klassifice­rats som okända fenomen. Under Bidens tid upptäckte USA hur omfattande Kinas ballongpro­gram var. Därefter kunDen de USA också dra slutlednin­gen att de tidigare incidenter­na var spaningsba­llonger.

Enligt flygvapnet­s rapport i april 2022 observerad­es en kinesisk ballong år 2019 på 20 kilometers höjd i Hawaii och Florida, uppger CNN. Även i början av Bidens tid som president 2021 observerad­es en ballong i amerikansk­t luftrum. Den senaste var med andra ord minst den femte kinesiska ballongen i USA.

Många frågor

Ballongern­a är inte så lätta att upptäcka med moderna sensorer. De rör sig långsamt, de är svåra att upptäcka med radar, de har låg värmesigna­tur och de befinner sig högt uppe, på över 20 kilometers höjd. De rör sig oförutsägb­art, dels med vindarna. Därmed skiljer de sig från satelliter, vars omloppsban­a är lätt att beräkna.

Var går gränsen för ländernas suveräna luftrum? Satelliter tillåts passera över andra länder, då de befinner sig i rymden. Den internatio­nellt accepterad­e Karmanlinj­en mellan atmosfären och yttre rymden ligger på 100 kilometers höjd.

Det betyder att en ballong på 20 kilometers höjd potentiell­t kränker ett annat lands luftrum.

Samlade informatio­n

Det var förra veckan som USA meddelade att en kinesisk ballong observerat­s i amerikansk­t luftrum. Den färdades bland annat över Montana, där USA har placerat interkonti­nentala kärnvapen.

”Ballongen i sig är ett stort mål. Om ballonger från andra länder faktiskt kunde ta sig in i kontinenta­la USA enkelt, eller till och med flyga över vissa delstater, visar det bara att USA:s luftvärnss­ystem endast är opålitlig dekoration”, skrev statliga Global Times på Twitter.

USA sköt inte ned ballongen omedelbart, utan följde den och samlade in informatio­n. Det var först då ballongen var ute över Atlanten som ett F-22-jaktplan sköt ned den. En inte helt okomplicer­ad operation, eftersom målsökande robotar använder radar eller värmesökan­de sensor för att träffa sitt mål. Automatkan­on ansågs medföra en del risker.

Måttlig reaktion

Kina har reagerat återhållsa­mt. Inlednings­vis beklagade Kina incidenten. En ovanligt ödmjuk kommentar, som också fick många att spekulera om Kina verkligen talar sanning. Enligt Kina var det en väderballo­ng som drivit med vindarna, fastän USA har hävdat att ballongen var försedd med propellrar som kunde användas för att kontroller­a den.

Efter att president Biden gett order om att skjuta ned ballongen gav Kina ett mera kraftfullt svar. Kinas utrikesmin­isterium anklagade USA för att överreager­a, medan försvarsmi­nisteriet förbehöll sig rätten att vidta ”nödvändiga” åtgärder i motsvarand­e situatione­r. Statsmedie­r som Global Times har talat om USA:s ”hysteriska” oro över Kina. I sociala medier har USA hånats.

– Kina beklagade ganska snabbt att ballongen irrade in i amerikansk­t luftrum, vilket är en sak som tyder på att Kina inte ville förvärra situatione­n. Då ballongen blev nedskjuten var det svårt för Kina att inte reagera, på grund av den inhemska publiken, säger Mikael Mattlin, forsknings­professor vid Utrikespol­itiska institutet och Kinaexpert.

Oväntad tidpunkt

USA reagerade också med att inställa utrikesmin­ister Antony Blinkens besök i Kina. Ett besök som ansågs vara ett tillfälle att tina upp relationer­na mellan USA och Kina, som ansträngde­s till det yttersta i samband med att representa­nthusets talesperso­n Nancy Pelosi besökte Taiwan i augusti. Kina svarade med att inleda omfattande krigsövnin­gar i området. Då Biden mötte Kinas president Xi Jinping i november försäkrade båda att de vill undvika konflikt.

Observatör­er anser att Kina vill förbättra sina relationer till USA och Europa, särskilt då Kinas ekonomi drabbats efter att Peking plötsligt hävt alla covidrestr­iktioner. Därför framstår också ballonginc­identen som förbryllan­de. Det har spekulerat­s om att det rör sig om att en del av förvaltnin­gen agerat på egen hand.

– Under Hu Jintaos tid hände det ett par gånger att militären föreföll agera utan att ledningen hade full insikt i saken. Men det är mindre sannolikt att Xi inte skulle ha varit medveten i det här fallet, säger Mattlin.

Tvingades reagera

En lite motsvarand­e incident inträffade 2001, då ett amerikansk­t EP3spaning­splan kolliderad­e med ett kinesiskt J8-jaktplan i det omstridda Sydkinesis­ka havet. Det amerikansk­a spaningspl­anet befann sig inom Kinas exklusiva ekonomiska zon, som enligt internatio­nella konvention­er är större än territoria­lvattnet. Kina återlämnad­e motsträvig­t flygplanet, frigav besättning­smedlemmar­na och händelsen slätades över. Sedan dess har dock relationer­na mellan USA och Kina blivit frostigare.

– Det är den här typen av incidenter som under ett spänt läge kan blåsas upp, beroende på om man vill göra ett nummer av dem. Tidigare har USA inte reagerat offentligt på ballongern­a, men i det här fallet kunde Biden inte hålla saken i skymundan. Han måste visa att det är sådant som inte tolereras, säger Mattlin.

Svag kommunikat­ion

Bidens politiska motståndar­e bland Republikan­erna kritiserad­e honom för att USA låtit ballongen färdas över USA, fastän den upptäckts flera dagar tidigare utanför Alaskas kust. De undrade också varför han inte lät skjuta ned ballongen direkt. Förvaltnin­gens svar är att det gav ett tillfälle att samla in värdefull informatio­n om ballongen. Mer informatio­n får USA sannolikt, då vrakdelarn­a hunnit analyseras.

Finns det risk för att en liknande incident kan leda till en stormaktsk­onflikt? Det är något som båda sidor vill undvika. Men det är oroväckand­e hur svag ländernas kommunikat­ion är. Kina avböjde USA:s begäran om ett telefonsam­tal mellan ländernas försvarsmi­nistrar omedelbart efter att ballongen skjutits ned. Biden är pressad av de republikan­ska hökarna på grund av sin låga popularite­t. Xi vill se stark ut inför de nationalis­tiska kretsarna i Kina. Det ökar risken för missförstå­nd.

 ?? KUVA-AFP ??
KUVA-AFP
 ?? FOTO: SERGEJ SUPINSKIJ/LEHTI- ?? ■
Moldaviens president Maia Sandu (andra från vänster) besökte en tidigare massgrav i Bucha i grannlande­t Ukraina i somras.
FOTO: SERGEJ SUPINSKIJ/LEHTI- ■ Moldaviens president Maia Sandu (andra från vänster) besökte en tidigare massgrav i Bucha i grannlande­t Ukraina i somras.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: AMERIKANSK­A FLOTTAN/TT-AP ?? ■
Den amerikansk­a marinen bärgar vrakdelarn­a av den kinesiska ballongen.
FOTO: AMERIKANSK­A FLOTTAN/TT-AP ■ Den amerikansk­a marinen bärgar vrakdelarn­a av den kinesiska ballongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland