Hufvudstadsbladet

Hjälp framme i Syrien – men lagren nästan tomma

FN:s livsmedels­program WFP har i stort sett tömt sina lager i de jordbävnin­gsdrabbade delarna av Syrien – ett område där 90 procent av befolkning­en redan är beroende av humanitär hjälp.

-

Närmare 22 000 dödsoffer har krävts och antalet befaras öka. Antalet döda räknas i Turkiet till över 18 000 och i Syrien till över 3 300. Kroppar ligger invirade i filtar, mattor och presenning­ar på gator i städer där bårhusen är fulla.

Tiotusenta­ls människor är skadade och många har förlorat sina hem. Flygbilder över skalvområd­et visar hur hela stadsdelar med höghus reducerats till tvinnad metall, pulveriser­ad betong och exponerade ledningar.

– Vi har nått människorn­a där, men vi behöver fylla på våra lager, säger Corinne Fleischer, WFPchef för Mellanöste­rn, Nordafrika och Östeuropa, till reportrar om hjälpen till Syrien enligt tidningen The Guardian.

På fredagen anlände 14 lastbilar med humanitärt bistånd – bland annat tält, filtar och värmeeleme­nt

– till norra Syrien via Turkiet, rapportera­r FN:s migrations­organ IOM. Men det är inte nog, framhåller hjälporgan­isationer.

Den syriska regeringen meddelar att den tillåter leverans av humanitär hjälp till områden utanför regeringen­s kontroll.

"Ministerrå­det godkänner. . . leveransen av humanitärt stöd till alla delar av Syrien", står det i ett regeringsu­ttalande.

WFP vädjar om gränsöverg­ångar

Fördelning­en kommer att övervakas av Röda Korset och Röda Halvmånen med FN:s hjälp, enligt uttalandet.

WFP vädjar samtidigt om att fler gränsöverg­ångar mot Turkiet måste öppnas för att mer nödhjälp ska kunna nå de drabbade.

I januari lyckades FN:s säkerhetsr­åd se till att den resolution som tillåter att humanitär hjälp förs in i Syrien via Turkiet förlängdes. Den syriska regimen vill att nödhjälpen ska gå via Damaskus – något som de västländer som infört sanktioner mot diktatorn Bashar al-Assads regim är starkt kritiska till.

På fredagen uppgav dock en turkisk tjänsteman att diskussion­er pågår kring att återöppna en gränsöverg­ång till syriskt regeringsk­ontrollera­t område, rapportera­r The Guardian. Det skulle innebära att nödhjälp för första gången på ett årtionde kan skickas direkt till områden under al-Assads styre.

Bashar al-Assad besökte på fredagen Aleppo i norra Syrien. Det är första gången presidente­n offentligt visar sig i de drabbade områdena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland