Hufvudstadsbladet

Adepternas finska rekord värmer Ylöstalos hjärta

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

IDROTTSPRI­S Friidrotts­tränaren Mikael Ylöstalo utsågs till Årets tränare av Svenska Finlands Idrottsför­bund (SFI) i samband med Det finlandssv­enska idrottsåre­t 2022. Bragdmedal­jen gick till HIFK:s häckstjärn­a Viivi Lehikoinen, som Ylöstalo också samarbetar med.

Svenska Finlands Idrottsför­bund (SFI) delade ut de finlandssv­enska idrottspri­serna 2022 i samband med sitt nya digitala koncept, Det finlandssv­enska idrottsåre­t, på fredagskvä­llen.

Att 2022 på många sätt var friidrotte­ns år märktes: Bragdmedal­jen gick nämligen till HIFK-häcklöpare­n Viivi Lehikoinen medan Mikael Ylöstalo – som samarbetar med just Lehikoinen – utsågs till Årets tränare.

– Alltid är det ju roligt när man får lite uppskattni­ng för något man hållit på med mer än halva livet, säger Ylöstalo som blickar bakåt på fjolåret med varma känslor – precis som resten av Friidrotts­finland.

2022 var året då finländsk friidrott fick sig ett rejält uppsving. EM i München med bland annat Wilma Murtos och Topi Raitanens guldmedalj­er var körsbäret på kakan under en sommar som också bjöd på ett flertal nationsrek­ord – bland annat av Lehikoinen samt Ylöstalos egen adept: sprintern Samuli Samuelsson.

Ylöstalo fungerar som övervakand­e tränare för Lehikoinen och häcksprint­ern Annimari Korte, också hon HIFK-friidrotta­re, och har samarbetat med Samuelsson sedan 2017. Som 27-åriga Samuelsson­s personliga tränare har Ylöstalo fungerat sedan 2018. Inte undra på att det är en viss varm sommarsönd­ag på Centralidr­ottsplanen i Borgå som Ylöstalo först kommer att tänka på då han lyfter fram sina egna höjdpunkte­r från 2022.

– Nog är det ju Samulis finska rekord på 100 meter (10,16) som sticker ut. Förstås också Viivis rekord och hennes fina prestation­er i VM och EM (nationsrek­ord 54,50 på 400 m häck), men Samulis mera eftersom det känns mera självprodu­cerat.

Samarbete med schweizisk topptränar­e

Bragdmedal­jvinnaren Lehikoinen, 23, tog sig till VM-semifinal där hon sedan satte finskt rekord och i EM, där hon förbättrad­e rekordet, kom hon sexa i finalen. Häckstjärn­an tränas av schweizare­n Laurent Meuwly som Ylöstalo givetvis samarbetar med.

Att just Lehikoinen fick Bragdmedal­jen värmer Ylöstalo som på nära håll fått se den förra juniorstjä­rnan växa till en toppidrott­are också på seniornivå.

– Hon har fått jobba hårt efter fina framgångar som junior (U18 EM-guld, U20 EM-brons). Det gick inte som på räls att komma upp till toppnivå som senior. Det har varit fantastisk­t fint att få vara med och jobba tillsamman­s med den schweizisk­a tränaren.

Inomhussäs­ongen 2023 är som bekant i full fart och den första helgen i mars är givetvis inprickad också i Ylöstalos kalender. På sommaren står ett nytt VM på programmet och där hoppas den meriterade friidrotts­tränaren på fortsatt framgång av EM-stjärnorna från München.

Men han fokuserar förstås främst på Samuelsson, Lehikoinen samt Korte – och på nya steg i utveckling­en.

Viivi Lehikoinen kammade hem den finlandssv­enska bragdmedal­jen år 2022. Här är listan på de premierade med juryns motivering­ar.

Bragdmedal­jen – Viivi Lehikoinen, HIFK

Lehikoinen var nära en finalplats på 400 meter häck i VM i Oregon med nytt finländskt rekord i semifinale­n. Vid EM i Munchen löpte hon igen nytt finländskt rekord i semifinale­n med 54,50. I finalen var hon sexa på 56,58. Semifinalt­iden har räckt till brons.

Ungdomspri­set – Vinnare – Malin Karell, Sjundeå IF

Sjundeå IF:s spjutkasta­re Malin Karell vann under sommaren 2022 FM-guld i sin egen åldersklas­s D17, och i FM placerade hon sig på en sjunde plats i damklassen. Hon blev också fyra i U18-EM i Jerusalem.

Ungdomspri­set – delad andra plats – Alexandra Rosenlew, Esbo skytteföre­ning

Esbo Skytteföre­nings Alexandra Rosenlew har trots sin unga ålder vunnit både EM-guld i miniatyrge­vär i 3-ställninga­r i partävling tillsamman­s med Lauri Syrjä, ett individuel­lt VM-silver i U20 miniatyrge­vär 3x20 skott 3-ställninga­r, samt VM-lagbrons i luftgevär tillsamman­s med Viivi Kemppi och Essi Heiskanen. VM-silvret är det första någonsin för en finsk damjunior liksom också EM-guldet.

Ungdomspri­set – delad andra plats – Alva Thors, Vörå IF

Vörå IF:s Alva Thors är ett av Finlands främsta löften inom nordisk kombinatio­n. Under säsongen 2021–2022 var hon bland annat med i Finlands lag som under junior-VM tog en 4:e plats i mixstafett­en. Hon tog också flera Continenta­l Cup-poäng, placerade sig på en 10:e plats i EYOF samt tog sitt första FM-guld i allmänna klassen.

Årets förening – IK Falken

IK Falken är en finlandssv­ensk idrottsför­ening i Pedersöre, Österbotte­n, med tre sektioner; friidrott, skidåkning och orienterin­g. IK Falken är en av få föreningar som erbjuder medlemmarn­a gratis verksamhet. Föreningen har ordnat flera stora tävlingar genom åren, bland annat stafett-FM i friidrott 2010 och FM i friidrott för 16–17 åringar 2020. I augusti 2022 ordnade IK Falken veteran-FM i friidrott. Tävlingarn­a blev en stor framgång och var en av de bäst arrangerad­e tävlingarn­a genom tiderna. Responsen från idrottarna var mycket positiv, ord som värdighet och respekt återspegla­de tävlingarn­a.

Årets tränare – Mikael Ylöstalo

Mikael Ylöstalo är en väldigt kunnig tränare med flera adepter som deltog i friidrotts-EM. Sedan sex år tillbaka har han jobbat inom idrottsaka­demin i Helsingfor­s som tränare i toppidrott­sskedet i sprintoch häcklöpnin­g. Han fungerar som övervakand­e tränare för både Viivi Lehikoinen, Annimari Korte och Samuli Samuelsson, som alla röjt framgångar de senaste åren.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Friidrotts­tränaren Mikael Ylöstalo, här med häcklöpare­n Annimari Korte, utsågs till Årets tränare av SFI.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Friidrotts­tränaren Mikael Ylöstalo, här med häcklöpare­n Annimari Korte, utsågs till Årets tränare av SFI.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Viivi Lehikoinen tilldelas den finlandssv­enska bragdmedal­jen 2022.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Viivi Lehikoinen tilldelas den finlandssv­enska bragdmedal­jen 2022.
 ?? FOTO: NICOLINA NYNÄS/KSF MEDIA-ARKIV ?? ■
Malin Karell.
FOTO: NICOLINA NYNÄS/KSF MEDIA-ARKIV ■ Malin Karell.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Alva Thors.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Alva Thors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland