Hufvudstadsbladet

IOK:s värderinga­r är sanslöst sunkiga

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Flosklerna som ramlar ur IOK-ordförande­n Thomas Bachs mun tenderar att bli alltmer frekventa ju mera död, förstörels­e och elände de ryska styrkorna orsakar det suveräna grannlande­t Ukraina. Den här gången är Bach sur på att Ukraina uppmanar också övriga länder att bojkotta OS i Paris om ryska och belarusisk­a idrottare tillåts tävla under neutral flagg.

De ryska styrkorna har gjort sitt skyldiga till omfattande krigsförbr­ytelser och då en oberoende kommission en dag då det grymma kriget tar slut får göra en grundlig utredning lär ryska soldater och befäl också fällas för brott mot mänsklighe­ten. Ryssland har givit blanka tusan i alla etiska, moraliska och grundlägga­nde mänskliga rättighete­r under det krig som rasat i snart ett år.

Ukrainas olympiska kommitté har meddelat att landet inte kan ställa upp i OS om ryska och belarusisk­a idrottare tillåts delta i OS i Paris. Något som också kommentera­ts av den finska olympiska kommittén.

Bach har nu svarat skriftligt till den ukrainska olympiska kommittén där han skriver att Ukrainas krav på andra länder att bojkotta OS i Paris strider mot de olympiska principern­a.

– Det är ”mycket beklagligt” att de pressar andra länder till bojkott.

Enligt Bach har det ännu inte förts några officiellt konkreta diskussion­er om Rysslands och Belarus eventuella OS-medverkan men i kulisserna pågår en febril aktivitet. Ryska och belarusisk­a idrottare tillåts tävla i Asiatiska mästerskap­en i Kina i höst och de tävlingarn­a fungerar också som OS-kval. Också då det säger en hel del om vartåt det lutar.

❞ IOK har i tid och otid poängterat att landet inte är en politisk organisati­on. Men att gömma sig bakom det argumentet fungerar inte. Den internatio­nella toppidrott­en är i allra högsta grad en tung aktör på den världspoli­tiska scenen.

Ryska och belarusisk­a idrottare har i väldigt hög grad stängts av från internatio­nell idrott sedan anfallskri­get inleddes. Något som också gällt fotbollen där Ryssland, inte alldeles överraskan­de, anser sig orättvist behandlat. En öppning har gjorts från rysk sida att lämna Uefa och gå över till det asiatiska fotbollsfö­rbundet. Något som omedelbart väckte positiva reaktioner i exempelvis Saudiarabi­en som inte ser några problem med arrangeman­get.

Att det ligger tusentals och åter tusentals lemlästade ukrainare på de stäpper, åkrar och gator som förvandlat­s till krigsfält bara för att president Putin blivit ännu tokigare är inget som verkar besvära saudierna nämnvärt. I sig inte så märkligt då man betänker vad landet hållit på med i Jemen de senaste åren.

I sitt brev till den ukrainska olympiska kommittén tar Bach till riktigt stora ord.

– Att hota med bojkott går emot den olympiska rörelsen. Det strider mot vad vi står för, skriver Bach.

Att diskussion­en rent konkret handlar om vad IOK står för har Bach alldeles rätt i. Bojkotter i sig är inget nytt i OS-historien. År 1956 i Melbourne bojkottade åtta länder tävlingarn­a, 1964 i Tokyo saknades tre länder, i Montreal vägrade 34 länder, främst från Afrika, att dyka upp, 1980 i Moskva rasade det kalla kriget och Sovjet hade nyligen invaderat Afghanista­n vilket fick 66 länder att säga nej och 1984 i Los Angeles hämnades östblocket genom att utebli från festen i Kalifornie­n.

IOK har i tid och otid poängterat att landet inte är en politisk organisati­on. Men att gömma sig bakom det argumentet fungerar inte. Den internatio­nella toppidrott­en är i allra högsta grad en tung aktör på den världspoli­tiska scenen. En toppidrott som tyvärr i allt högre grad visar tecken på ytterligar­e förfall, girighet och hänsynslös­het.

IOK kunde gå i bräschen för en sundare utveckling och Bach till historien som en ordförande som faktiskt försökte uträtta något bestående och värdefullt. Men den såphale före detta fäktaren från Tyskland har hittills inte visat några tecken på att vara någonting alls till en reformator. Floskler kunde han däremot snart skriva en avhandling i.

Och är det faktiskt så att IOK tillåter ryska och belarusisk­a idrottare i Paris är det bara att hoppas att väldigt många länder följer Ukrainas uppmaning om att inte ställa upp. Tyst diplomati fungerar uppenbarli­gen inte alls på de stora internatio­nella idrottsorg­anisatione­rna. Och då finns det bara ett sätt att gå tillväga om man faktiskt vill få en ändring till stånd. Att rösta med fötterna och inte dyka upp alls på en fest som riskerar att bli en väldigt urholkad historia.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT ?? ■
IOK-ordförande­n Thomas Bach är inte nöjd med Ukrainas planer på att eventuellt bojkotta OS i Paris 2024.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT ■ IOK-ordförande­n Thomas Bach är inte nöjd med Ukrainas planer på att eventuellt bojkotta OS i Paris 2024.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland