Hufvudstadsbladet

Qatar vill köpa Manchester United

Premier Leagueklub­ben Manchester United uppges ha börjat förhandla med Qatars investerin­gsfond om att ta över den engelska giganten. ”Det här kommer vara ännu ett steg mot att normaliser­a sporttvätt”, säger man på Amnesty.

-

Investerin­gsfonden har nära anknytning till emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani. Emiren uppges ha ett stort fotbollsin­tresse och vill ta tillbaka Manchester United ”där de en dag var”, skriver nyhetsbyrå­n AFP med hänvisning till den engelska tidningen The Guardian.

Vilka personer som ligger bakom investerin­gsfonden är i nuläget oklart, men enligt uppgifter handlar det om Qatar Sports Investment­s, (QSI), som sedan 2011 ägt den franska storklubbe­n Paris Saint-Germain.

God för tretton miljarder

QSI är samtidigt ett dotterbola­g till Qatar Investment Authority som är den statliga investerin­gsfonden emiren kontroller­ar.

Om det här blir verklighet kommer Uefas regelverk att sättas på prov. Uefa tillåter nämligen inte att majoritets­ägare till två klubbar tävlar i deras turneringa­r. Enkelt förklarat måste QSI sälja PSG för att ta sig in i Manchester United.

Det var i november förra året som Uniteds nuvarande ägare, den amerikansk­a familjen Glazer, öppnat för att hitta nya investerar­e alternativ­t att sälja klubben. Sedan dess har det varit relativt tyst, men de senaste två veckorna har buden börjat ramla in.

Brittiske miljardäre­n Jim Ratcliffe, har visat ett konkret intresse. Ratcliffe uppges vara god för tretton miljarder euro.

Familjen Glazer, som köpte Manchester United 2005, vill ha mellan sju och nio miljarder euro. Deadline för att lägga ett bud är den 17 februari, enligt AFP.

Amnesty kommentera­r

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty har varnat Premier League. Man menar att Qatars intresse i Manchester United bör fungera som en väckarkloc­ka.

”I kölvattnet av fotbolls-VM, där Qatar målade upp en glittrande bild av landet, kommer det här vara ännu steg mot att normaliser­a sporttvätt”, säger Peter Frankental, ekonomisk talesperso­n på Amnesty i ett uttalande till AFP.

Manchester United, som inte har vunnit Premier League på tio år, ligger trea i tabellen.

 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ AP-TT ?? ■
Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani har visat intresse för Manchester United. Arkivbild.
FOTO: MANU FERNANDEZ AP-TT ■ Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani har visat intresse för Manchester United. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland