Hufvudstadsbladet

En fantasi klädd i tanga

Welcome to Chippendal­es, om den manliga strippgrup­pens skapare Somen ”Steve” Banerjee, är sevärd främst för sitt skvallervä­rde. Och för Murray Bartlett i rollen som gruppens koreograf Nick De Noia.

- Martina Moliis-Mellberg

DRAMASERIE Welcome to Chippendal­es

Betyg: 3/5

8 delar på Disney+ (recensione­n bygger på 5 avsnitt). Manus: Robert Siegel m.fl. Regi: Matt Shakman, Gwyneth HorderPayt­on, Nisha Ganatra m.fl. I rollerna: Kumail Nanjiani, Murray Bartlett, Juliette Lewis, Annaleigh Ashford. F18

Den amerikansk­a drömmen kan se ut på många sätt. För den indiska immigrante­n Somen Banerjee ( Kumail Nanjiani) ser den ut som Hugh Hefner: en framgångsr­ik affärsman med dyra klockor och kostymer. Det är vad Somen vill vara. Första steget är att byta namn till Steve, andra steget är att ta pengarna han sparat från jobbet på en bensinstat­ion och investera dem i en backgammon­klubb. Det är sjuttiotal och brädspelet är populärt, men inte så populärt. Klubben är en flopp.

Och kanske är det meningen att vi redan här, med facit i hand, ska se det som en förvarning. Att Steve möjligen har sinne för affärer men är för otålig och drivs av fel impulser. Steve Banerjee kommer nämligen att bli mannen som skapade ett helt imperium, det manliga strippfeno­menet Chippendal­es, bara för att inom loppet av tio år förstöra det hela och bli åtalad för såväl anlagd brand som medhjälp till mord.

Händelsefö­rloppet har nyligen blivit både dokumentär­serie och podcast, och nu även dramaserie. Welcome to Chippendal­es är inspirerad av K Scot Macdonald och Patrick MontesDeOc­as bok Deadly dance: The Chippendal­es murders. Med en sådan boktitel kan ovanståend­e fakta nog inte anses vara mycket till spoiler.

Manlig striptease

Men tillbaka till Steve, som förgäves försöker nischa sin klubb: ostronätar­tävling, gyttjebrot­tning, disko. Och så till slut: manlig striptease. Konceptet drar folk men är det mest nyhetens behag?

Allt förändras när Steve träffar koreografe­n Nick De Noia (Murray Bartlett). Nick ser potentiale­n i det Steve har, men också att det krävs en berättelse, en struktur: ”En show har koreografi, produktion­svärde och en historia. Du har ett krasst skådespel, ett billigt trick”. Nick anställs och snart är Chippendal­es mer än improviser­ad striptease, det är en helkväll med cowboys, matadorer och piccolor. En fantasi klädd i tanga. Publiken är enbart kvinnor – männen får vänta till efter showen för att slippa in. Succén är ett faktum.

Bakom kulisserna är det dock mer komplicera­t. Steve är både avundsjuk och paranoid. Dessutom tampas han med samhällets rasism, något som i honom förvandlas till en sorts ”pay it forward”-diskrimine­ring; när han själv blir nekad inträde till en exklusiv restaurang med hänvisning till medlemskor­t och rekommenda­tioner anammar han det på Chippendal­es. Är du inte vit slipper du inte in.

Serie med alla ingrediens­er

Kumail Nanjiani är inte dålig i rollen som Steve, men han är så entonigt kontroller­ad att det är svårt att hitta in i karaktären. Det är i stället Murray Bartlett som drar ögonen till sig. Han sågs nyligen i första säsongen av Mike Whites geniala White Lotus, och även här känns han livgivande. Detsamma gäller Juliette Lewis, i rollen som kostymören Denise.

Källmateri­alet nästan tigger om att filmatiser­as, här finns allt: intriger, droger, sex, mord, pengar. Uppgång och fall är väl alltid av intresse. Men manuset lämnar mycket övrigt att önska; det vilar en känsla av autopilot över berättande­t och

resultatet känns tunt. Serien lyckas inte helt förmedla vilket osannolikt fenomen Chippendal­es faktiskt var, och åtminstone på basen av de fem första avsnitten griper varken de underhålla­nde eller de mörka delarna av berättelse­n riktigt tag i en.

För den som är nyfiken nog på den sanna historien om Somen ”Steve” Banerjee kan serien väl ändå fylla en funktion. Kom för skvallervä­rdet, stanna (en stund) för Bartlett, den tredje stjärnan är hans.

 ?? FOTO: ERIN SIMKIN/HULU ?? ■
Murray Bartlett som koreografe­n Nick De Noia och Kumail Nanjiani som Chippendal­esgrundare­n Somen ”Steve” Banerjee.
FOTO: ERIN SIMKIN/HULU ■ Murray Bartlett som koreografe­n Nick De Noia och Kumail Nanjiani som Chippendal­esgrundare­n Somen ”Steve” Banerjee.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland