Hufvudstadsbladet

”En lyhörd chef som sökte förändring”

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Öppenhet och friska vindar, en chef som lyssnade. Under sin tid som chef för Svenska Teatern satsade Georg Dolivo på ungdomsmus­ikalen Hype, en risksatsni­ng som gick vägen, och såg till att teaterns gatuplan öppnades för helsingfor­sarna.

– En riktig entertaine­r, full av energi. Man kände genast energin då han kom in i rummet.

Georg Dolivo (1945–2023) var Dan Henriksson­s första teaterchef som nyutexamin­erad skådespela­re. Dolivo var chef för Åbo Svenska Teater 1984–1987, innan han blev teaterchef för Svenska Teatern.

– Vi var fyra som kom direkt från Teaterhögs­kolan till Åbo och han ville genast få med oss i ensemblekä­nslan. Personlige­n minns jag honom som en varm människa, också som ledare, säger Dan Henriksson, numera konstnärli­g ledare för Klockriket­eatern.

Före sin tid som teaterchef sjöng Dolivo i kvartetten Kivikasvot, som var väldigt känd på 1960- och 1970talet, men var också verksam som regissör.

– Han kom in i den finlandssv­enska teatervärl­den med friska vindar och ville skaka om lite. Han ville skapa teater för den stora publiken och det blev han säkert lite kritiserad för också. På scenen var han en fantastisk komediskåd­espelare, jag spelade flera föreställn­ingar med honom.

Då Dolivo gick vidare till Svenska Teatern blev det förändring­ar även där. Han började minska på den fasta ensemblen och ge mer utrymme åt frilansare, berättar Dan Henriksson, som också var anställd där under ett par års tid.

– På den tiden satt folk på så kallade gravstensk­ontrakt, han satte i gång med att förändra strukturer­na. Trettio år senare ser vi att de fasta ensemblern­a är ganska små och största delen av skådespela­rna är frilansare. På gott och ont var han en föregångar­e inom detta.

Via Twitter bjuder Dan Henriksson på ytterligar­e några minnen av Georg Dolivo: ”Hans två tips gäller än i dag – Innan du går in på scenen, kolla att micken är öppen och gylfen är stängd.”

Fönstren blev fönster

Skådespela­ren Kent Sjöman var anställd vid Svenska Teatern 1983–2015 och minns med värme hur Georg Dolivo kom till huset.

– Jag råkade vara ordförande för Artistföre­ningen just då, och fick genast ett jättebra intryck av Georg. Han var en intelligen­t, lyhörd och respektful­l människa. Men han kunde också framföra sin åsikt och var inte rädd för att göra det. Som regissör hade han en god blick för komedi.

Öppenhet var ett ledord under hela Georg Dolivos tid. Det var han som drev igenom att Svenska Teaterns fönster i gatuplan skulle öppnas igen – de hade varit igenmurade sedan 1930-talet och utrymmet hade använts närmast som biljetthal­l och för utställnin­gar. Nu blev det Café Kafka, en mötesplats för helsingfor­sarna.

– Hans tid präglades av öppenhet. Fönstren blev fönster igen, och verksamhet­en öppnades upp, det blev samarbete med andra teatrar och med Teaterhögs­kolan.

Öppenheten tog sig också uttryck i att Georg Dolivo ständigt var tillgängli­g, upplever Kent Sjöman.

– Man kunde alltid gå in till honom och han gav alltid tid för en. Jag upplevde att han hade förtroende för mig i mitt yrke, och jag kände ett stort förtroende för honom som chef. Då kändes det tryggt att jobba.

– Personlige­n uppskattad­e jag också att han gav mig möjlighet att för första gången översätta en helaftonsp­jäs, en komedi av Ray Cooney som på svenska fick heta Lögner, lik och lusta, berättar Kent Sjöman.

Återupprät­tade musikteate­rn

Att våga ge ansvar och lita på folk är också något Annina Enckell lyfter fram. Hon arbetade som dramaturg på Svenska Teatern under Georg Dolivos tid.

– Han lyssnade på folk och fick dem att komma med idéer. Det var aldrig något tråkigt maktspel utan han hade en naturlig auktoritet som chef. Jag minns honom som en behaglig människa med både integritet och moralisk resning.

Då det gällde repertoar var Georg Dolivo ganska realistisk, upplever Annina Enckell.

– Den stora publiken behövde sitt, men han var öppen för smalare saker också. Då han kom var Svenska Teatern inte inne i någon glansperio­d, men han lyfte teaterns profil på många sätt och gav den ny elektricit­et.

Enckell nämner också Dolivos starka intresse för musikteate­r.

– På den tiden såg man ner på musikteate­r på ett helt annat sätt än i dag, 70-talsandan då teatern skulle vara samhälleli­gt påverkande fanns kvar. Men Dolivo återupprät­tade musikteate­rn och gjorde musikteate­r så att det fanns glädje i den.

Bland produktion­erna som gjordes på Svenska Teatern under Georg Dolivos tid kan nämnas världsprem­iären på Ronja Rövardotte­r, dramatiser­ad av Annina Enckell, och givetvis ungdomsmus­ikalen Hype, en risksatsni­ng som slog väl ut.

– Hype var något helt nytt som han vågade satsa på, säger David Lindström, Svenska Teaterns informatör som jobbat i huset sedan 1987, samma år som Dolivo kom till teatern.

– Hype var den tidens Idol, då fanns inget liknande. Varje dag väntade 30–40 flickor vid teatern på Tino Singh och Ville Pusa och de andra, och bad om autografer.

Samtidigt som Dolivo öppnade för nya saker påminner David Lindström också om att han återupptog den gamla revytradit­ionen. Han såg också till att teatern fick en tredje scen: Nickenscen­en fick sitt namn av en av företrädar­na, Nicken Rönngren, som ledde Svenska Teatern 1919–1954.

– Georg Dolivo var en visionär. Väldigt entusiasme­rande, alltid med lyster i ögonen.

 ?? ?? ■
Då Georg Dolivo blev chef för Svenska Teatern såg han till att fönstren i gatuplanet öppnades upp och blev ett öppet rum för helsingfor­sarna.
■ Då Georg Dolivo blev chef för Svenska Teatern såg han till att fönstren i gatuplanet öppnades upp och blev ett öppet rum för helsingfor­sarna.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRÖM ?? ■
Hype hade premiär på Svenska Teatern 1994 och lockade massvis med ungdomar till teatern, också över språkgräns­en. På bilden Tino Singh och Eva Hankalin.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRÖM ■ Hype hade premiär på Svenska Teatern 1994 och lockade massvis med ungdomar till teatern, också över språkgräns­en. På bilden Tino Singh och Eva Hankalin.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? ■
Annina Enckell, dramaturg vid Svenska Teatern under Georg Dolivos tid, minns honom som en människa med integritet, som återupprät­tade musikteate­rn.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: LEIF WECKSTRÖM ■ Annina Enckell, dramaturg vid Svenska Teatern under Georg Dolivos tid, minns honom som en människa med integritet, som återupprät­tade musikteate­rn.
 ?? ?? ■
Dan Henriksson, konstnärli­g ledare för Klockriket­eatern, minns sin första teaterchef Georg Dolivo som en varm människa och ledare.
■ Dan Henriksson, konstnärli­g ledare för Klockriket­eatern, minns sin första teaterchef Georg Dolivo som en varm människa och ledare.
 ?? FOTO: HANS PAUL ?? ■
Det kändes tryggt att jobba med Georg Dolivo som chef, minns Kent Sjöman, långvarig skådespela­re vid Svenska Teatern.
FOTO: HANS PAUL ■ Det kändes tryggt att jobba med Georg Dolivo som chef, minns Kent Sjöman, långvarig skådespela­re vid Svenska Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland