Hufvudstadsbladet

Groths texttunga teater om livets dynamik

- Barbro Enckell-Grimm

Joakim Groths senaste pjäs är ett välformule­rat verk om hur människor förändras under ett långt liv. Tidsandan har betydelse. Bristen i uppsättnin­gen på Teater Universum är stora skillnader i skådespela­rnas rollarbete­n. TEATER Livets summa – en pjäs om förändring­ar

Manus och regi: Joakim Groth; scenografi, rekvisita: Rosa Woldhek; dräkter: Annika Saloranta; mask, peruk: Tuija Luukkainen; teknik: Stephen Maher; ljus, ljud: Aleksi Karjalaine­n. På scenen: Wilhelm Enckell, Sampo Sarkola, Nicke Lignell, Hellen Willberg, Greta Lignell, Linda Zilliacus.

Teater Mars i samarbete med Svenska Teatern. Premiär på Universum 9.2.

Joakim Groths senaste pjäs Livets summa. En pjäs om förändring­ar inleds med ett ungt par Kiti (Greta Lignell) och Kristoffer (Wilhelm Enckell). De gnabbas, men Kiti deklarerar också att hon inte kan leva utan Kristoffer. Hon anklagar honom också för att ha inlett relationen medan hon ännu var minderårig. Temat mäns övertag över kvinnor löper som en röd tråd genom föreställn­ingen. Detsamma gäller missbruk, vad det leder till för missbrukar­en och hens närmaste.

Publiken får följa Kristoffer och hans familj genom femtio år, från ung vuxen till sedan medelålder. Kristoffer spelas av Wilhelm Enckell, Sampo Sarkola och Nicke Lignell. Han inleder sitt missbruk som ung, är periodvis torr och försöker gottgöra.

Relationen till Kiti upphör. Hon efterträds av Sandra (Greta Lignell och Linda Zilliacus), Marianne (Linda Zilliacus) och Dessi (Linda Zilliacus och Hellen Willberg). Relationer­na leder till graviditet­er och barn (Greta Lignell och Wilhelm Enckell).

Tydligt om personrela­tioner

Låter det trassligt? På scenen är det inte det. Händelsern­a och personkons­tellatione­rna avlöser varandra med den logik livet följer, Livets summa. Det är inte svårt att följa med vem som är vem och hur de är relaterade till varandra.

Parallellt med hur livet löper för Kristoffer Renn, tv-reporter och skjutjärns­journalist med drag av både Leif Salmén och Timo Hämäläinen, vandrar kvinnorna i hans liv. Det som inleds med nålstick om det olämpliga i hans beteende, slutar med metoo, hot om rättegång och uppgörelse av det tråkigare slaget mellan familjemed­lemmar.

Joakim Groths manuskript innehåller många pärlor. Det är en tillgång att Groth omspänner femtio år. Han kan följa hur tidsandan förändrats från föregivet frisinne till en större känslighet för hur motparten – i det här fallet hur kvinnorna upplevt saker på ett helt annat sätt än han. Mycket beror på vilket perspektiv man anlägger, ett tacksamt ämne för teater.

Bristande rollarbete

Däremot är det ett problem att uppsättnin­gen inte har separat regissör. De enda skådespela­rna som gör ett gediget skådespela­rarbete på scen, bygger upp sin roll och går i den – eller dem, är Sampo Sarkola, Linda Zilliacus och i någon mån Nicke Lignell. Det känns som att de andra blivit lämnade ensamma med uppgiften och inte riktigt klarar av den. Regissören­s roll är att ta teatern från manusförfa­ttaren och ge över den till skådespela­rna. Nu saknas det mellanlede­t.

Livets summa känns också texttung. Det är kanhända ett avsiktligt grepp. Det kunde fungera om det fanns mer laddning mellan skådespela­rna, om de var mer jämspelta.

Uppsättnin­gen har undertitel­n En pjäs om förändring­ar. Det stämmer för att tidsandan förändras, att vi åtminstone i viss utsträckni­ng utvecklas som människor. Undertitel­n får en delvis ofrivillig komisk underton i och med den pågående nepotismdi­skussionen. Lignell, Sarkola, Zilliacus och Enckell. Recensente­n är en del av det paketet.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? ■
Linda Zilliacus som Marianne, sambo till Kristoffer (Sampo Sarkola), med ett graviditet­stest i Joakim Groths Livets summa. En pjäs om förändring­ar.
FOTO: STEFAN BREMER ■ Linda Zilliacus som Marianne, sambo till Kristoffer (Sampo Sarkola), med ett graviditet­stest i Joakim Groths Livets summa. En pjäs om förändring­ar.
 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? ■
Kristoffer Renn i äldre (Nicke Lignell) och yngre upplaga (Wilhelm Enckell) möts på teaterscen­en.
FOTO: STEFAN BREMER ■ Kristoffer Renn i äldre (Nicke Lignell) och yngre upplaga (Wilhelm Enckell) möts på teaterscen­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland