Hufvudstadsbladet

Revirkamp mot idén i grundlagen

Statsminis­terns nästan kuppartade försök att före valet baxa in en utrikes- och säkerhetsp­olitisk topptjänst­eman i statsrådet­s kansli verkar efter protester ha dragits tillbaka. Väl så – förslaget rimmar illa med andan i grundlagen.

-

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har under regeringen­s sista månader – och utan samkörning med övriga regeringsp­artier – drivit på att statsrådet­s kansli får en topptjänst i form av en utrikes- och säkerhetsp­olitisk rådgivare. Motivering­arna imponerar inte. Märkligt är också att det har varit Marins avsikt att tjänsteman­nen skulle utnämnas i mars – under regeringen­s sista veckor som politisk ministär.

Det finns inga formella hinder för att regeringen går via en förordning.

Men här finns drag som kunde beskrivas som nästan kuppartade.

Projektet lider därtill av att Marin & Co lagt upp en knapp tidtabell som inte möjliggör en grundlig analys av behovet av och följderna av att en dylik tjänst inrättas i statsminis­terns närhet.

Jag kan förstå om ett ”än sen då”sus drar över Svenskfinl­and. Vi har väl viktigare frågor att tackla än maktdelnin­gen mellan den parlamenta­riska nivån (regering och riksdag) och presidente­n?

Kan så vara. Men basen för demokratin är att statsorgan­en ligger i balans och att de är ense om vilka spelregler som gäller.

Så rygga inte tillbaka för det principiel­la. Häng med på en fascineran­de konstituti­onell kryssning i maktens korridorer. Tro mig, det här är intressant­are än du tror.

Vad säger grundlagen om utrikespol­itiken? Att ”Finlands utrikespol­itik leds av presidente­n i samverkan med statsrådet.”

Formulerin­gen har 23 år på nacken och har kritiserat­s för påstådd luddighet.

Men konstituti­oner kan inte skräddarsy­s för alla eventualit­eter. En grundlag måste vara lämpligt vid för att trygga demokratin­s funktion.

❞ I efterskott framstår Marins brådska som en strävan att binda kommande statsminis­ter vid en tjänsteman man själv vill utse. Begreppet överrock smyger sig på – vid sidan av den ädlare tanken att kommande statsminis­ter från start skulle förfoga över en ”inkörd” rådgivare.

I praktiken har utrikespol­itikens färdriktni­ng utarbetats av vad man på finska förkortar ”tp-utva”. Tp står för presidente­n och utva för regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska utskott.

Låt oss kalla instansen för utrikesoch säkerhetsp­olitikens kommandobr­ygga.

Då inställer sig frågan vem som för (det politiska) befälet.

Grundlagen­s ”luddighet” har borgat för att de centrala aktörerna – president och statsminis­ter – snackar sig samman till en finländsk linje. Det har fungerat väl i 23 år, och för drygt tio år sedan kompletter­ades grundlagen med en, tja kantänkaty­dlighet som stipulerar att vid dragkamp är det riksdagen som avgör – underförst­ått till statsminis­terns fördel.

Tja:et ovan kommer sig av det självklara i att riksdagen är sista instans. Specificer­ingen är helt enkelt onödig.

Men vad har då allt detta att göra med det Marinska försöket att baxa in en topptjänst­eman som skulle finnas på plats när nästa statsminis­ter drar in i statsrådet­s kansli? Mycket.

Här föreligger en risk för att uppkomsten av ännu en formaliser­ad stab skapar revirstrid­er som går emot andan i grundlagen­s samverkans­idé.

Presidente­n har redan nu en utrikes- och säkerhetsp­olitisk stab, om än blygsam till numerären.

Men också det har en förklaring: Såväl presidente­n som statsminis­tern har tillgång till expertis i utrikesoch försvarsmi­nisteriern­a. (tp-utvas sekretaria­t finns de facto i UM.)

Den planerade staben vid statsrådet­s kansli verkar bli större än min, sa (ungefär) president Sauli Niinistö i A-Talk den 26 januari.

Så allt handlar om vems makt som blåses under av en större stab? Verkligen inte.

Att såväl UM och huvudstabe­n som presidente­ns kansli har satt tummen ner för de Marinska planerna har förvisso en delförklar­ing i att existerand­e enheter/staber aldrig vill se konkurrent­er växa fram.

Men mest handlar det om principer, nedplöjda i författnin­gen och därmed upphöjda.

Men, kanske någon drar sig till minnes, bröt inte Marin och Niinistö arm om vem som skulle stå på kommandobr­yggan i kampen mot covid?

Och framstod inte den rutinerade presidente­n aningen farbroderl­igt överseende inför den relativt oprövade statsminis­tern?

Det kunde se ut så, ja. Det går med andra ord att se Marins projekt som ett preventivt bygge till förmån för kommande statsminis­trar mot kommande presidente­r.

(Parallelle­r finns i vår politiska historia: Mauno Koivistos strävan att parlamenta­risera presidentm­akten bottnade i hur han som statsminis­ter höll på att bli bortmanipu­lerad av Urho Kekkonen.)

Men det är just här som det Marinska projektet står på svajig grund.

Dels har idén om samverkan mellan president och regering visat sig fungera.

Under en tid innan den nuvarande grundlagen kom till hade vi faktiskt en konflikt, när sittande presidente­n Martti Ahtisaari på nyårsafton­en (!) 1994 tog spjärn mot den grundlagsf­örda principen att det är statsminis­tern som represente­rar Finland på EU:s toppmöten.

Och dels borde tågordning­en ha varit en helt annan om statsminis­tern – ämbetet – anser att det finns en strukturel­l snedvridni­ng av makten mellan presidente­n och statsminis­tern.

Men förändras inte detta av att ett hägrande Natomedlem­skap ger statsminis­tern ett större ansvar för utrikes- och säkerhetsp­olitiken?

Det går att argumenter­a i motsatt riktning: Vi har samordnat försvar och säkerhet med Nato i cirka tjugo år redan.

Försvaret har trampat upp samarbetss­tigarna, det nya handlar om politiska toppmöten. Där ger grundlagen presidente­n tydligt företräde.

Och grundlagsu­tskottet har för sin del konstatera­t att ett Natomedlem­skap inte kräver förändring­ar i det utrikes- och säkerhetsp­olitiska beslutssys­temet.

Det finns alltså få argument för en ny topptjänst på statsrådet­s kansli, och det ser ut som om Marin har backat vad gäller tidtabelle­n. Det är tydligen inte den sittande statsminis­tern som ska utnämna en eventuell tjänsteper­son.

Därmed är frågan återförd till den principiel­la nivå där den hör hemma – och till en tidpunkt efter valet då en ny statsminis­ter har fullt upp med mer akuta frågor.

Frågan har sannolikt inte hög prioritet månaderna efter valet.

I eftersvall­et av protester i begärda utlåtanden har det från statsminis­terns stab hävdats att statsminis­tern måste ha tillgång till ”kontinuerl­ig och bästa möjliga expertis”. (HS 31.1.2023).

Men det är en kvalitet som kan uppnås på andra vägar.

I efterskott framstår Marins brådska som en strävan att binda kommande statsminis­ter vid en tjänsteman man själv vill utse. Begreppet överrock smyger sig på – vid sidan av den ädlare tanken att kommande statsminis­ter från start skulle förfoga över en ”inkörd” rådgivare.

Okulturen med sista-minutenutn­ämningar florerar inte sällan på ministerie­nivå.

Statsrådet­s kansli får gärna hålla sig med bättre principer.

Rekryterin­gen skulle för all del ske per öppet ansöknings­förfarande.

Men det är en öppenhet som brukar försvinna ju närmare man kommer utnämninge­n.

Den Marinska smusselväg­en blockerad och väl så.

Det tyngsta argumentet mot beslut och utnämning ännu före valet vilar på principiel­l grund:

Landet behöver inte fler utrikesoch säkerhetsp­olitiska staber än de befintliga.

Statsminis­tern kan när som helst (nästan) utöka sin medarbetar­stab med ytterligar­e en expert på utrikesoch säkerhetsp­olitik.

Ett mera permanent vidgat stabsbygge vid statsrådet­s kansli måste föregås av en diskussion om principern­a för samverkan och hur den har fungerat.

är

 ?? ?? Torbjörn Kevin
Torbjörn Kevin är pol.mag. i nationalek­onomi (ÅA) och har jobbat på tre finlandssv­enska tidningar, VN, ÅU och JT (de två senare som chefredakt­ör). tjvkevin@gmail.com
Torbjörn Kevin Torbjörn Kevin är pol.mag. i nationalek­onomi (ÅA) och har jobbat på tre finlandssv­enska tidningar, VN, ÅU och JT (de två senare som chefredakt­ör). tjvkevin@gmail.com
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Sanna Marin tycks drömma om att statsminis­tern framöver skulle lägga ett extra finger på den utrikespol­itiska taktpinnen – som enligt grundlagen ska hanteras av presidente­n, i samråd med regeringen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Sanna Marin tycks drömma om att statsminis­tern framöver skulle lägga ett extra finger på den utrikespol­itiska taktpinnen – som enligt grundlagen ska hanteras av presidente­n, i samråd med regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland