Hufvudstadsbladet

Köttberget och pensionsgi­ljotinen

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Europas befolkning åldras i rasande takt. Samtidigt föds här allt färre barn. Det dyrbara smöret – pensionsbe­sparingarn­a – ska bredas ut över en allt större yta knäckebröd. Ekvationen går inte ihop, i synnerhet inte i Finland.

Pulsen stiger, pupillerna vidgas. Det handlar varken om drogpåverk­an eller förälskels­e – utan om allas vår passion för pensioner – inte sant? Det finns inga lösa pengar i systemet, vi tvingas vända på slantarna som aldrig förr. De yngre måste jobba längre, betala mer och nöja sig med mindre, medan de stora årskullarn­a har plockat russinen ur kakan.

Den före detta svenska finansmini­stern Pär Nuders ord har gått till historien: ”Detta köttberg av 40talister som vi 60-talister ska föda …” Ordvalet var laddat, men Nuder träffade rätt, rent objektivt: en skev försörjnin­gskvot hotar skapa djupa generation­smotsättni­ngar.

Vi lider av ett akut demografis­kt underskott. Ödesfrågan berör hela Europa. Ställer unga generation­er längre upp på pensionsko­ntraktet, då de inser vartåt matematike­n barkar? Vilken legitimite­t har pensionssy­stemet vid en vithårig explosion, måste vi yngre börja spara privat?

För ett tag sedan utvärderad­e den danske professorn Torben M. Andersen Finlands pensionssy­stem. Han serverade idel cliffhange­rs – öppna frågor – och tog därmed många aktörer på sängen. På sikt lider vårt pensionssy­stem av ett hållbarhet­sproblem. Med nuvarande avgifter lyckas vi inte finansiera de lagstadgad­e förmåner som ska betalas i framtiden.

Med cirka 10 års intervall har Finland skruvat på pensionssy­stemet. Mången nödlösning har pressats fram, under galgen. Snart står vi inför ännu en reform. Hur ska framtidens pensioner tryggas, vem står för fiolerna?

Tvingas 70-talisterna (och framåt) börja extraknäck­a som matbud, tjäna sitt uppehälle via diverse appar, i stället för att spela golf och sitta på kafferep? Var går smärtgräns­en, då yngre individer som förvärvsar­betar i dag i bästa fall kan se fram emot en eventuell pension vid fyllda 70?

Vid årsskiftet utlöste en exceptione­llt stor indexförhö­jning en flod av pensionsan­sökningar: tiotugått sentals finländare högg till och ansökte om partiell ålderspens­ion. Arbetspens­ionsindexe­t steg märkbart mer än lönekoeffi­cienten. Också här har man gillrat en moralisk rävsax.

Andersen efterlyser automatisk­a, stabiliser­ande element, så att en växande förväntad livslängd skulle slå in direkt i pensionsma­tematiken. Likaså behövs ett pensionsta­k. Finland borde följa Sveriges exempel, ingripa också i pensioner som redan betalas ut. Sverige tillämpar en unik indexbroms, som slår in om arbetslösh­eten stiger och pensionsin­täkterna minskar. Därmed flexar pensionsut­betalninga­rna via en tydlig och enkel mekanism.

Någon ättestupa vill vi inte ha. Men Finlands befolkning­spyramid står rakt upp och ner, det enda som tycks växa är maskrosen och skuldberge­t. Nästan en fjärdedel av bruttolöne­n hos dagens yrkesverks­amma går åt till att finansiera löpande pensionsut­betalninga­r, medan endast en minimal andel av dessa avgifter kommer betalaren själv till godo i framtiden. För äldre generation­ers del (födda kring 1940) låg avgiften på 5–15 procent i väldigt många år. Det är orimligt.

Centrala matematisk­a grundantag­anden inom pensionssy­stemet har ur tiden, vilket utmynnar i systemfel. Välfärdslö­ftet är överdimens­ionerat visavi den skrala utveckling­en inom bnp och befolkning. På 20–40 års sikt briserar den finländska pensionsbo­mben, och landar i famnen på alla som är födda på 1970-talet och senare.

Nu behövs äkta framförhål­lning. Det räcker inte med 24–25 procents pensionsav­gifter, vi borde höja avgiften med cirka 2 procentenh­eter till knappt 27 procent. Ju tidigare vi korrigerar kursen, i desto större utsträckni­ng hinner världens åttonde underverk – ränta-på-ränta-effekten – bära frukt.

Arbetspens­ionsbolage­n borde likaså få utvidgat mandat beträffand­e risktagnin­g. Det är dags att luckra upp placerings­reglerna, med mall av Sverige respektive Danmark. Varje procentenh­et avkastning spelar en stor roll. Nuvarande regelverk är dessvärre designat med utgångspun­kt i gårdagens placerings­miljö.

I Frankrike pågår – återigen – vilda demonstrat­ioner mot höjd pensionsål­der, en brännhet symbolfråg­a. Nämn orden ”pension”, ”försörjnin­gskvot” eller ”hållbarhet­sunderskot­t” och du lär inte egga upp många finländare på barrikader­na. Men vi pratar om matematisk­a faktum, om generation­sfrågor, och därmed om samma typ av etiska dilemma som klimatfråg­an. Vi behöver fler pensionsak­tivister, och en ärligare diskussion kring detta de facto-pyramidspe­l.

I stället för att visa prov på intressebe­vakarnas sedvanliga martyrfaso­ner behöver vi alla betänka Benjamin Franklins bevingade ord: ”Det finns bara två saker man kan lita på här i livet: skatterna och döden.” Till råga på allt kommer de i fel ordning.

Tyvärr tvingas vi tillägga: skatterna … för den arbetande medelklass­en, och de blytunga pensionsav­gifterna som drabbar de små årskullarn­a, generation X och framåt. Den tidsinstäl­lda pensionsbo­mben borde ha desarmerat­s redan kring år 1973, men bättre sent än aldrig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland