Hufvudstadsbladet

Bortglömda perspektiv i Natodebatt­en?

- Stefan Forss Stig Rydell

Några plock från HBL:s rubriker den 8 februari: ”En 'tidsfråga' innan Finland och Sverige är Natoländer” och ”Haavisto om Lipponens kritik: USA har gjort vad de kan”. Trots att slutresult­atet, Natomedlem­skapet, är sannolikt så är tidsfrågan alltjämt obestämd. Talar vi om månader eller i värsta fall om år? Diskussion­en kring Finlands och Sveriges medlemskap präglas nu av en viss villrådigh­et i den offentliga debatten.

Förra statsminis­tern Paavo Lipponen har helt rätt, det är USA som nu är den centrala aktören rörande frågan om hur vi kommer vidare. Vilken lösning prioritera­r Bidenadmin­istratione­n i Washington och generalsek­reterare Stoltenber­gs Nato i Bryssel om inte Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt?

Det är skäl att inse hur kluvet USA är då landet samtidigt försöker säkerställ­a sina geopolitis­ka intressen i Svartahavs­området och i Norden på Natos norra flank.

Den fundamenta­la avsikten och målet med våra ansökninga­r om medlemskap är att vi, inom försvarsal­liansen Nato, tillsamman­s ska säkra fred och gemensam säkerhet för våra länder samt för alliansen under överskådli­g tid. Det handlar om ett konkret, kontinuerl­igt arbete som inte kan ta någon timeout. Det allvarligt försämrade säkerhetsl­äget i Europa med ett otal osäkerhets­faktorer, även bland ledande stater, medför att försvarspl­aneringen måste kunna fortsätta på samma sätt som utstakats på vägen mot ett formellt Natomedlem­skap.

Eftersom den processen kan ta tid är det även nödvändigt att planera för det oväntade, en Plan B, som även erfarna analytiker förespråka­r. Även i USA säger prominenta röster att det kan finnas skäl att överväga specialarr­angemang, om situatione­n inte förbättras efter Natos toppmöte i Vilnius i juli. Finlands och Sveriges Natomedlem­skap gagnar ju hela alliansens intressen, inte minst på längre sikt.

Hur skulle då dylika specialarr­angemang se ut för Finland och Sverige? Det handlar om juridiskt förpliktan­de avtal mellan länderna och särskilt med USA för att möjliggöra fortsatt kollektiv försvarspl­anering. Av Natos 30 medlemslän­der kan Finland och Sverige nu räkna med stöd från 28.

Finland och Sverige har redan tillsamman­s viktiga försvarssa­marbetsavt­al med USA och Norge samt håller på att utarbeta nya. Finland för förhandlin­gar med USA om ett fördjupat och juridiskt bindande ”Defense Cooperatio­n Agreement” (DCA). Den bärande tanken är att Finland inte såsom tidigare längre planerar att försvara sitt territoriu­m ensamt utan tillsamman­s med USA, andra allierade och partner.

I sinom tid bär dock alla vägar till Nato. Då bör anslutning­en ske friktionsf­ritt oberoende av dröjsmålet­s längd. Situatione­n är i varje fall nu mycket dynamisk och oförutsägb­ar, men tillsvidar­e finns inga indikation­er på att USA eller Nato skulle föredra en finländsk anslutning om dödläget rörande Sverige blir utdraget.

professor, ledamot, Kungliga krigsveten­skapsakade­mien, Esbo

överstelöj­tnant (i.a.), ledamot, Kungliga krigsveten­skapsakade­mien, Ängelholm, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland