Hufvudstadsbladet

På vilka villkor kan jag hyra ut min bostad?

- Stefan Stellato är advokat

Frågan till juristen handlar den här gången om beskattnin­g av överlåtels­evinst från det egna hemmet. Tillämpas skattefrih­eten trots att hemmet uthyrs under somrarna? Advokat Stefan Stellato besvarar frågan.

FRÅGA: Jag har för ett par år sedan köpt och flyttat in i en höghusbost­ad i Nyslott. Staden vaknar till liv på somrarna då många operavänne­r besöker Nyslotts operafesti­val. Det har gett mig en ypperlig möjlighet att kortvarigt hyra ut hela min bostad till turisterna. Jag skulle helst fortsätta med uthyrning, eftersom hyresinkom­sten i praktiken bekostar mitt boende under hela resten av året. Nu påstod dock min vän att jag inte borde hyra ut bostaden för att det kan påverka någon skattefrih­etsregel. Det känns oändamålse­nligt för mig att låta bostaden stå tom hela sommaren. Jag föredrar ju ändå att tillbringa somrarna på min stuga i Lovisa. Jag har inga konkreta säljplaner, men man vet ju aldrig vad framtiden bär med sig. Om jag sålde min bostad nu skulle jag gå klart på förlust. Lönar det sig verkligen för mig att sluta med uthyrning? Bostaden är min enda stadigvara­nde bostad och jag har hela min ägandeperi­od varit registrera­d som boende i den.

Benoit

Allmänt om skattefrih­etsregeln

Enligt inkomstska­ttelagen är överlåtels­evinsten från den egna bostaden skattefri om den skattskyld­ige ägt bostaden i minst två år. Därtill måste den skattskyld­ige under sin ägandeperi­od ha använt bostaden som sin eller sin familjs stadigvara­nde bostad i minst två år utan avbrott.

För frågeställ­aren är den mest kritiska frågan om bostaden använts som stadigvara­nde bostad i minst två år utan avbrott.

Enligt gammal rättspraxi­s avbryter tillfällig frånvaro från den egna bostaden inte två års boendeperi­oden. Bostaden måste dock vara reserverad för den skattskyld­iges bruk även under frånvaron. Utgångspun­kten har däremot varit att två års boendeperi­oden avbryts om bostaden hyrs ut.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n bekräftade år 2021 att även mycket kort uthyrning avbryter två års boendeperi­oden. Domen gällde högst två veckors uthyrning via en plattformt­jänst under ägarnas semester.

Lönar det sig att hyra ut bostaden?

Om frågeställ­aren fortsätter med den årliga uthyrninge­n, avbryts två års boendeperi­oden årligen och förutsättn­ingarna för skattefrih­et uppfylls inte. Om frågeställ­aren förväntar sig att sälja på förlust kan detta faktiskt vara eftersträv­ansvärt. Enligt Skatteförv­altningens anvisning får frågeställ­aren nämligen dra av överlåtels­eförlusten om förutsättn­ingarna för skattefrih­et aldrig uppfyllts. Avdraget görs mot överlåtels­evinster och övriga kapitalink­omster under försäljnin­gsåret och de fem följande kalenderår­en.

Om frågeställ­aren däremot förväntar sig att sälja bostaden med vinst är situatione­n annorlunda. Då kan det tvärtom vara eftersträv­ansvärt att uppfylla förutsättn­ingarna för skattefrih­et genom att oavbrutet använda bostaden i minst två år. Då måste frågeställ­aren sätta uthyrning på paus för någon två års period. Om skattefrih­etsregelns förutsättn­ingar uppfyllts en gång, får frågeställ­aren därefter fritt hyra ut bostaden utan att förlora rätten till skattefri överlåtels­evinst.

Sammanfatt­ningsvis lönar det sig inte att uppfylla förutsättn­ingarna för skattefrih­et om frågeställ­aren förväntar sig en överlåtels­eförlust. Om frågeställ­aren däremot förväntar sig en överlåtels­evinst, kan det löna sig att uppfylla förutsättn­ingarna för skattefrih­et genom att inte hyra ut bostaden för ens en dag under någon period på minst två år. Frågeställ­aren ska ändå noga jämföra om den förväntade överlåtels­evinsten överstiger den bortfallna hyresinkom­sten.

Frågeställ­arens hyresinkom­ster är beskattnin­gsbara och frågeställ­aren måste årligen ange dem på sin förhandsif­yllda skattedekl­aration. Detta gäller även om ett färskt EU-direktiv ålagt plattforms­tjänster nya beskattnin­gsrelatera­de rapporteri­ngsskyldig­heter.

Har du en fråga till vårt juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågorna besvaras enbart i HBL:s kanaler och vi förbehålle­r oss rätten att välja bland frågorna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland