Hufvudstadsbladet

Vänta lite vår

- ELISABETH SANDELIN

Vi har redan klarat av oxveckorna den tunga period som kommer efter julens långa ledigheter och samtidigt passerat den mörkaste tiden på året. ”Heikinpäiv­änä talvenselk­ä katkeaa” skrev en vän på FB den 19 januari, vilket ungefär betyder att vinterns rygg brister på Henriksdag­en. Dagen man firar biskop Henrik som enligt legenden dräptes av bonden Lalli på isen i Kjulo träsk kring 1150. När Vintergata­n på himlavalve­t nått sin högsta punkt och vintern vände mot vår slog Finlands skyddshelg­on Sankt Henrik vinterns rygg med en klubba. För att fira smällen brukade man slå i väggen med ett slagträ och barnen gick runt i byarna och skramlade med klockor och metallfat. På Sankt Henriksdag­en sades björnen vända sig i sitt vinteride när hungern började mullra under pälsen och undra om halva natten redan gått.

Vi går mot vårvinter. I mörker, snöstorm, kyla, regn, blek vintersol men också omgiven av isblommorn­as reflexer har jag sjunkit ner i Allas Sea Pools varma turkosblåa vatten invid Salutorget. En plats att under midvintern beundra solnedgång­arna då solen långsamt faller ner bakom Observator­ieparkens kullar. Kring jul sjunker solen bakom Fredsstaty­n på Ehrenström­svägen. Kvinnofigu­ren är fredens ande som efter krigen återvänder till jorden med ett nytt fridfullt hjärta. Statyn är tillägnad den fredliga samlevnade­n mellan Finland och Sovjetunio­nen. När dagarna blir längre drar sig solen långsamt mot Tyska kyrkans torn och nu lyser aftonrodna­den redan på Johannesky­rkans dubbelspir­a.

Det är något särskilt med vårvinter. Det är en tid av förväntan. Vänta lite vår! Dröj kvar vårvintern­s blånande färgskiftn­ingar i Södra hamnen. Än är det tid för frostnupna mornar och sol som långsamt börjar värma södervägga­r med dropp från taken och talgoxarna­s nyvaket prövande röster. Stanna länge kvar vårvinter! Om någon vecka är det mars. Då lämnar björnen sitt vinteride och våren kommer småningom med tussilago, sädesärlor och citronfjär­ilar. Och förhoppnin­gsvis också fredens ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland