Hufvudstadsbladet

Maria Stuarts hemliga brev funna – i Paris

-

I decennier, till och med sekler, har man letat efter Maria Stuarts hemliga brev. Och så visar de sig ha legat i Frankrikes nationalbi­bliotek (BNF) i alla år. Det viktigaste fyndet kring den skotska drottninge­n på ett århundrade, utropar en expert.

om hemliga brev, skrivna i kod, har funnits ända sedan Maria Stuart halshöggs 1587. I dem skvallrar hon, håller kontakten med vänner och söker stöd hos allierade i den maktkamp med drottning Elisabet I som skulle bli hennes död. Men i modern tid har ingen vetat om dessa brev finns bevarade och i så fall var. Att de nu hittats är nästan slumpartat.

Upptäckten gjordes av tre män från den internatio­nella forsknings­satsningen Decrypt. Trion gick igenom digitalise­rade delar av BNF, nationalbi­blioteket i Paris, i hopp om att hitta och dechiffrer­a histoRykte­na riska dokument i största allmänhet.

De hittade papper som angavs vara från Italien, tidigt 1500-tal. Men något stämde inte. Bland annat verkade skriften vara på franska, inte italienska. Och när de började avkoda texten dök spännande fraser upp, ”min frihet”, ”min son” … Och så ett namn, ”Walsingham” som satte forskarna på spåret till den skotska drottninge­n.

– Detta var sista stället någon skulle leta, säger George Lasry, en av de tre experterna, som nu publicerat en redogörels­e för fyndet i tidskrifte­n Cryptologi­a.

Francis Walsingham var sekreterar­e till Elisabet I. Det är sedan tidigare känt att i det dåtida maktintrig­ernas London hade han uppenbarli­gen kontakter på franska ambassaden, som spred hemligt material till honom.

De nu hittade breven är mestadels adresserad­e till Michel de Castelnau, Frankrikes ambassadör 1575–1585. De är 57 till antalet. Att de är äkta bevisas av att sju av dem är kända sedan tidigare, och finns som kopior i det brittiska nationalar­kivet.

”Denna upptäckt är en litterär och historisk sensation”, utropar John Guy, historiker som skrivit den Maria Stuart-biografi som utgjorde grund för filmen Mary Queen of Scots 2018. ”Det handlar om det viktigaste fyndet kring Maria Stuart på 100 år”.

Detaljerad­e analyser av brevens innehåll återstår att göra. Men den som väntar sig tydliga bevis i de legendaris­ka intrigerna, som gjorde att Maria Stuart till slut avrättades för mordförsök på Elisabet, blir besviken. Hon var smartare än att tala vitt och brett om sådant, bedömer George Lasry enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Men Steven Reid, historiker vid Glasgow University, framhåller att det är ”den största upptäckten av nytt Maria Stuart-material i modern tid”. När breven studerats mer i detalj, och jämförts med andra dokument och rön, kommer sannolikt biografier­na om denna mytomspunn­a tid att behöva skrivas om, menar Reid enligt AFP.

 ?? FOTO: BOB DEAR/TT-AP ?? ■
Elisabet I (Glenda Jackson) och Maria Stuart (Vanessa Redgrave), som de såg ut i en av de många filmatiser­ingar som gjorts. Denna hette Maria Stuart – drottning av Skottland
och kom 1971.
FOTO: BOB DEAR/TT-AP ■ Elisabet I (Glenda Jackson) och Maria Stuart (Vanessa Redgrave), som de såg ut i en av de många filmatiser­ingar som gjorts. Denna hette Maria Stuart – drottning av Skottland och kom 1971.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland