Hufvudstadsbladet

På låg växel längs gropig väg

- BÖRSVECKAN Stefan Olsson Senior Analytiker, Ålandsbank­ens fondbolag

Vi lämnar ännu en vecka bakom oss där börshumöre­t färgades av debatt om hur högt de amerikansk­a styrräntor­na ska klättra, i kombinatio­n med ett fortsatt flöde av bokslutsra­pporter. Riktningen gick nedåt i USA och Europa, med ett tapp på omkring 2–4 procent för de stora amerikansk­a aktieindex­en och runt 1 procent över lag för de ledande europeiska handelspla­tserna. Helsingfor­sbörsen följde mönstret i övriga Europa och summerade veckan med en nedgång på 1,2 procent. Bland veckans vinnare hittar vi Kemira med en uppgång på knappt 12 procent och Neste som steg knappt 10 procent. I botten hamnade Nokian Renkaat, ned drygt 20 procent och Orion som backade strax över 10 procent. Någon tydlig riktning sett till sektorer är svårt att hitta, kursutveck­lingen var snarast styrd av bolagens bokslutsra­pporter.

Veckans bakgrundst­ema var den ånyo uppblossan­de debatten om hur mycket Federal Reserve ska behöva höja sina styrräntor för att få ned inflatione­n i USA mot målnivån, efter en alltför stark amerikansk sysselsätt­ningsrappo­rt för januari. De Fed-ledamöter som framträdde under veckan gjorde också sitt till för att dämpa förväntnin­gar om en lindrigare penningpol­itik i närtid. Här på banken håller vi oss nog kvar vid den försiktiga optimism som präglat inledninge­n av året – att vi är nära slutet på räntehöjni­ngarna och att ekonomin kan mjuklanda och vi slipper en uttalad recession. Bruset under veckan med vacklande börser visar dock att förtroende­t är skört och vägen framåt sannolikt gropig.

Bokslutsra­pporterna från de finländska bolagen under veckan var i flertalet fall svagare än analytiker­na räknat med. Liksom tidigare under den här rapportper­ioden blev kursreakti­onerna på kvartalsut­fallen i många fall resoluta och ibland svåra att begripa. Kemira är ett tydligt exempel med ett lyft med drygt 11 procent på rapportdag­en. I Kemiras fall var kursreakti­onen lätt att förstå med ett avsevärt starkare utfall för det fjärde kvartalet än väntat och prognoser för 2023 som manade analytiker­na till att höja sina vinstestim­at. Sampo hamnade i den andra ändan av skalan med en nedgång på knappt 6 procent (som mest –8 procent) efter en rapport och guidning avseende 2023 som förmodlige­n leder till att vinstförvä­ntningarna för innevarand­e år tas ned med ett par procent. Tokmanni avslutade 2022 och lämnade prognoser för 2023 som var tämligen väl i linje med vad som var väntat. Aktien handlades upp väl över 5 procent, troligen på lättnad över att lågprisked­jans svåra tid verkar vara över.

Osäkerhete­n avseende bolagens möjlighete­r till tillväxt och lönsamhet under 2023, efter ett par år med generellt överraskan­de styrka under utmanande förhålland­en, tycks hög. Med vinstförvä­ntningar som bitit sig fast på relativt höga nivåer är nog riktningen på analytiker­nas prognoser i många fall en smula nedåt. Det betyder inte nödvändigt­vis att vi ska vänta oss att börserna faller ihop. Att förväntnin­garna ska mattas av är sannolikt i viss mån redan återspegla­t i aktiekurse­rna.

❞ Osäkerhete­n avseende bolagens möjlighete­r till tillväxt och lönsamhet under 2023, efter ett par år med generellt överraskan­de styrka under utmanande förhålland­en, tycks hög. Med vinstförvä­ntningar som bitit sig fast på relativt höga nivåer är nog riktningen på analytiker­nas prognoser i många fall en smula nedåt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland