Hufvudstadsbladet

Byggfusk bakom dödstalen

Turkiet har i åratal ignorerat byggregler, hävdar experter efter de katastrofa­la jordskalve­n som förstörde minst 12 000 byggnader och dödade över 20 000 människor. En anledning är byggboomen i landet som skulle genomföras snabbt och billigt, enligt kritik

-

I den hårt drabbade provinsen Hatay förstörde skalven två allmänna sjukhus. I Antakya i samma provins rasade en tolvvåning­sbyggnad, uppförd 2013 och ansedd som en av områdets lyxigaste.

En annan byggnad som förstördes i Antakya är Guglu Bache, med byggstart 2017 och högtidlig invigning under borgmästar­ens överinseen­de 2019.

– Det här är en katastrof orsakad av byggslarv, inte av jordskalv, säger David Alexander, professor i katastrofp­lanering vid University College London.

Eyüp Muhcu, ordförande i arkitekter­nas branschorg­anisation i Turkiet, instämmer. Många av byggnadern­a som förstördes under jordskalve­n i veckan var gamla. Det var känt att dessa var byggda med undermålig­a material och metoder som inte höll dagens standard, enligt honom.

Men även flerfamilj­shus som byggts under senare år, nästan två decennier efter att nya byggregler enligt modern standard införts i landet, drabbades.

– Byggnadsbe­ståndet i området var svagt och inte robust, trots det faktum att jordskalv förekommer, säger Muhcu.

Att göra något åt problemet hade blivit för dyrt, impopulärt och en bromskloss för en nyckelfakt­or i landets ekonomiska tillväxt. Trots att skalven var extremt kraftfulla pekar bevis på att slapphet och inkompeten­s ledde till de höga dödstalen, enligt kritikerna.

På papperet har Turkiet byggregler som följer rådande standarder vad gäller motståndsk­raft mot jordskalv, men dessa följs alltför sällan. Justitiemi­nistern har lovat en utredning och påföljder för dem som brustit i ansvar. Men flera experter kräver att utredninge­n går till botten med problemet och granskar president Recep Tayyip Erdogans byggpoliti­k.

Kort före valen i Turkiet 2018, presentera­de regeringen ett program som innebar att företag och personer som bröt mot byggregler kunde köpa sig fria genom att betala böter. Liknande amnestier har getts även under tidigare regeringar.

Ingenjörer larmade

Resultatet blev att omkring hälften av byggnadern­a i Turkiet – med ungefär 13 miljoner lägenheter – inte lever upp till rådande standard, enligt en rapport från den myndighet som ansvarar för att byggnormer efterföljs.

Det handlar om hus som byggts utan tillstånd, extravånin­gar som lagts till på befintliga byggnader och olovligt tillbyggda balkonger, visar genomgånge­n som ministerie­t för miljö och byggnation gjort.

2021 slog en branschorg­anisation för ingenjörer larm om både befintliga hus och nybyggnati­on i områden som nu drabbats hårt av jordskalve­n, bland dem Kahramanma­ras, Hatay och Osmaniye. Experterna varnade för dödliga konsekvens­er av säkerhetsb­risterna och uppmanade regeringen att kontroller­a att normer följs.

– Vi betalar med tusentals liv, tusentals förstörda byggnader och ekonomiska förluster, säger Eyüp Muhcu.

Flera gripna

Tolv personer, bland dem entreprenö­rer, har gripits för byggnadsra­s i provinsern­a Gaziantep och Sanliurfa i sydost, rapportera­r den turkiska nyhetsbyrå­n DHA.

Erdogans regering får samtidigt kritik för att en jordbävnin­gsavgift som infördes 1999, för att stärka infrastruk­turen, inte fungerat. Skatten har samlat in omkring 4,7 miljarder euro under de senaste 23 åren.

En stor del av pengarna användes till att finansiera vägar som nu rasat, rapportera­r The Telegraph.

 ?? FOTO: AHMET AKPOLAT/TT-DIA ?? ■
Förstörels­e i Kahramanma­ras i södra Turkiet. Regeringen kritiseras för att ha nonchalera­t byggnormer samtidigt som man uppmuntrat en byggboom.
FOTO: AHMET AKPOLAT/TT-DIA ■ Förstörels­e i Kahramanma­ras i södra Turkiet. Regeringen kritiseras för att ha nonchalera­t byggnormer samtidigt som man uppmuntrat en byggboom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland