Hufvudstadsbladet

Tusentals gravida ryskor väcker oro i Argentina

Mängder av höggravida ryskor som är på väg att föda barn har vallfärdat till Argentina. Det väcker farhågor hos myndighete­rna, som söker en förklaring.

-

Under det senaste året har nästan 22 000 ryska medborgare rest till Argentina – varav nästan hälften har varit gravida kvinnor. Antalet gravida har dessutom växt under de senaste månaderna, enligt Florencia Carignano, chefen för landets migrations­myndighet.

– Antalet är verkligen stort varje dag. Bara i går kväll med det sista flyget med Ethiopian (Airlines) var det 33 ryska medborgare som kom gravida i ungefär vecka 32, 33, 34, säger hon.

Ett sätt att få pass

Barn som föds på argentinsk mark blir automatisk­t argentinsk­a medborgare. Myndighete­rna misstänker därför att många ryskor kommer till landet för att föda för att sedan kunna åka hem och ha större möjlighete­r till egna uppehållst­illstånd i framtiden.

– Vi har inga problem med människor av vilken nationalit­et som helst som kommer för att bo i Argentina och som vill uppfostra sina barn här och investera i Argentina. Problemet är att dessa människor kommer, lämnar utan att komma tillbaka och åker hem med ett pass, säger Carignano.

Tidigare denna vecka stoppades sex gravida kvinnor på en flygplats utanför Buenos Aires då de bedömdes ljuga om att de kommit som turister. Det har följts av ett rättsligt förfarande där med krav på att kvinnorna borde få resa in i landet då de inte begått något brott.

Efter ett överklagan­de beslutade en domare i fredags att låta kvinnorna gå fria, då det inte ansågs föreligga tillräckli­ga skäl att hålla dem frihetsber­övade.

Misstänkta spioner greps

Det argentinsk­a rättsväsen­det försöker utreda om det finns någon organisera­d verksamhet bakom de gravida kvinnornas resor.

Ryska medborgare har det förhålland­evis lätt att komma in Argentina. Argentinsk­a pass skapar i sin tur möjlighete­r att resa visumfritt till 171 länder.

Oron i Argentina förstärks av det faktum att flera ryska medborgare har gripits i bland annat Slovenien misstänkta för spioneri. Flera av dessa har av oklar anledning också haft argentinsk­a medborgars­kap och pass.

– Det som kommer hända oss argentinar­e om vi inte börjar kontroller­a vilka vi delar ut pass till är att de kommer att börja begära visum överallt, och passet kommer inte längre åtföljas av det förtroende som det gör i andra länder, säger Florencia Carignano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland