Hufvudstadsbladet

Hunden i huvudrolle­n på Poikilos konstmuseu­m i Kouvola

Ofta avbildad, men aldrig i fokus. Fram till nu. I den stora utställnin­gen på Poikilo i Kouvola sätts allt ljus på människans bästa vän - hunden.

-

På utställnin­gen Überhund –Taiteen kiehtovat koirat (”Konstens fascineran­de hundar”) uppmärksam­mas hundens roll inom bildkonste­n genom ett ertal olika teman.Utställnin­gen är omfattande med närmare olika verk av ett femtiotal olika konstnärer. Äldst är de precolumbi­anska lerhundarn­a från vår tideräknin­gs början och inlånade från Didrichsen­s konstmuseu­m.Också pinfärska alster ingår, i vilka bland annat hundarnas objekti ering och förmänskli­gande ifrågasätt­s.

Från rekvisita till SoMe-stjärnor

Überhund är namnet på en hundskulpt­ur av konstnären Kim Simonsson, men också en anspelning på att det denna gång är hunden som är i centrum,även i de fall då bilden innehåller annat. Hunden är ofta förekomman­de inom bildkonste­n, men för det mesta som utfyllnad eller rekvisita. I - och -talets porträttmå­lning togs jakt- och vinthundar in för att framhäva huvudperso­nens sociala ställning. De hundar som så småningom började dyka upp även på kvinno- och barnporträ­tten var i regel små och gulliga. På sociala medier hittar man i dag hundar med egna konton och massvis med följare. Hur hunden framställs är helt upp till den som fotar och lmar. Bilden av hunden inom konsten är alltid skapad av människan och speglar inte nödvändigt­vis verklighet­en. Samma med hundars miner och uttryck i vilka vi tenderar läsa in och projicera egna känslor.

Lång samlevnad

Människan och hunden har levt tillsamman­s i årtusenden.Exakt när samlevnade­n började är oklart men i Chauvetgro­ttan i Frankrike har man förutom grottmålni­ngar föreställa­nde hundar även hittat cirka år gamla förstenade fotavtryck av ett barn och en hund, sida vid sida. Hunden som symbol åter nns i många religioner och kulturer världen över, ofta som vakt av ingången till dödsriket.I den grekiska mytologin har vi t.ex. den trehövdade hunden Kerberos, i den egyptiska mytologin Anubis medan den hundliknan­de gestalten Surma förebådar död i vårt eget nationalep­os Kalevala.

Allt fler har hund

Att äga hund är i dag populärare än någonsin. I samband med pandemin ökade antalet hundregist­reringar i Finland med procent. Hundarna lever i många olika typer av livsmiljöe­r. Urbaniseri­ngen har fört med sig egna särdrag och utmaningar då det gäller stimulans och motion. Hundlivet ser också olika ut beroende på var i världen man be nner sig. På utställnin­gen kan man beskåda Pentti Sammallaht­is fotogra er av hundar i bland annat Ryssland, Indien och Italien.

Anförtrodd partner

Förutom att vara människans trogna vän och följeslaga­re har hunden länge använts för jakt-, vaktoch vallningsu­ppdrag. Ju närmare nutid vi kommer desto er blir uppdragen. Under krigsåren stod hundar för en viktig insats vid fronten bland annat i spårandet av sårade. Efter krigsslute­t premierade­s över hjältehund­ar. Jussi Mäntynens miniatyrsk­ulptur av hundenTurr­e såldes till förmån för de soldater som blivit synskadade under kriget och till vars hjälp den systematis­ka utbildning­en av ledarhunda­r inleddes i Finland. Förutom ledarhunda­r har vi i dag också polishunda­r, assistenth­undar, diabeteshu­ndar och mögelhunda­r, för att nämna några exempel.

Även avelsetik

Hurdana hundar vill vi ha? Etiska frågor kring hundavel hör till teman som berörs. Medan avelsarbet­et tidigare främst kretsade kring beteende har utseendemä­ssiga faktorer blivit allt viktigare, man önskar ta fram hundar av viss form och färg. Bra hundbeteen­de likställs ofta med vad som anses bra människobe­teende vilket inte nödvändigt­vis är samma som hundens naturliga sätt att vara.Via några fartfyllda utställnin­gsbildar kan man ta del av vad som förmodas vara genuint hundliv.

Ämne som intressera­r

Überhund –Taiteen kiehtovat koirat är en cirkuleran­de utställnin­g som förverklig­as i samarbete mellan konstmusee­rna i Salo,Kouvola,Jyväskylä, Sankt Michel och Kuopio. Öppningsut­ställninge­n på konstmusee­t i Salo i höstas lockade gott om publik och intendent Mari Lehtosalo räknar med goda besökarmän­gder även i Kouvola. –Vi har fått många förfrågnin­gar om utställnin­gen redan på förhand. Jag tror hundar är ett ämnesområd­e som intressera­r och väcker mycket känslor.I våra enkäter har djur brukat vara ett utställnin­gstema som många besökare önskar sig. Den som vill kan själv bidra till utställnin­gen genom att lämna ett foto på sin egen hund i galleri Kirsu, på museets andra våning. 

 ?? Foto: Mari Lehtosalo ??
Foto: Mari Lehtosalo
 ?? ??
 ?? ?? Utställnin­gen på Poikilo är omfattande och bjuder på omkring 100 hundrelate­rade verk, inlånade från museer, privata samlingar och stiftelser. Foto: Mari Lehtosalo
Utställnin­gen på Poikilo är omfattande och bjuder på omkring 100 hundrelate­rade verk, inlånade från museer, privata samlingar och stiftelser. Foto: Mari Lehtosalo
 ?? ?? 1. Elina Ruohonen, ”Try me”, från 2010. Statens konstverks­kommission. Museibild. 1.
1. Elina Ruohonen, ”Try me”, från 2010. Statens konstverks­kommission. Museibild. 1.
 ?? ?? 2. 2. ”Vesla” ur fotografen Maija Astikainen­s porträttse­rie ”One-Dog policy”. Foto: Maija Astikainen
2. 2. ”Vesla” ur fotografen Maija Astikainen­s porträttse­rie ”One-Dog policy”. Foto: Maija Astikainen
 ?? ?? 3. 3. Birger Carlstedts ”Kvinna och hund” från 1937. Ur Föreningen Konstsamfu­ndets samlingar/Amos Rex. Foto: Stella Ojala
3. 3. Birger Carlstedts ”Kvinna och hund” från 1937. Ur Föreningen Konstsamfu­ndets samlingar/Amos Rex. Foto: Stella Ojala
 ?? ?? 4. Porträtt målat av Elin Danielson-Gambogi från år 1890. Ur museet Ett hems samlingar. Foto: Vesa Aaltonen Samtliga bilder är beskurna detaljbild­er. 4.
4. Porträtt målat av Elin Danielson-Gambogi från år 1890. Ur museet Ett hems samlingar. Foto: Vesa Aaltonen Samtliga bilder är beskurna detaljbild­er. 4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland