Hufvudstadsbladet

I församling­en och idrottsvär­lden tiger kvinnan

- KOLUMN Henrika Backlund Generalsek­reterare för Finlands svenska idrott FSI

I den här texten tar jag upp problemati­ken kring kvinnor som uttalar sig och män som blir provocerad­e av detta. Är du en man som anser att kvinnor inte bör uttala sig i idrottsfrå­gor ska du inte läsa vidare. Detta är en uppriktig uppmaning till män som lätt blir kränkta eller provocerad­e av kvinnor med åsikter. Avsluta läsningen här.

Till er som läser vidare vill jag föra en ärlig och utlämnande diskussion om ett av idrottsrör­elsens och tyvärr också samhällets djuprotade jämställdh­etsproblem; motståndet mot kvinnor som har åsikter och som modigt för fram dem. Under medeltiden var det förbjudet för kvinnor att uttala sig och i den kristna församling­en skall kvinnan uttrycklig­en tiga enligt bibeln och det mest skrämmande är att vi efterlever detta ännu år 2023. Det här är inte bara upprätthål­lande av mycket föråldrade samhällsst­rukturer, det är ett allvarligt hot mot demokratin och utveckling­en inom exempelvis idrottsrör­elsen.

Låt mig belysa problemati­ken närmare. Jag är orädd att framföra mina åsikter och har alltid varit det så länge jag kan minnas. Inom Försvarsma­kten var det sällan uppskattat att en kvinna framförde förslag på hur man kunde göra något på ett annat sätt eller sträva efter lite förnyelse. Det här var ett säkert sätt att få känna på olika former av härskartek­niker. Härskartek­nik nummer 1 var att bemöta mig med mycket upprörd hög röst. Jag hade svårt att föreställa mig att samma man skulle ha skrikit på samma sätt till en annan man som kommit med samma förslag som jag.

Härskartek­nik nummer 2 var att förlöjliga eller förminska mig och mitt förslag. Att grimasera då jag pratade, titta på varandra med höjda ögonbryn och att tydligt signalera att detta inte ska tas på allvar. Har även här svårt att se det samma utspelas om en man befunnit sig i min situation.

Inom idrottsrör­elsen försiggår samma förminskan­de av kvinnan som vill uttala sig och utveckla verksamhet­en och det hela bottnar i en maktstrukt­ur där kvinnan inte haft en plats i det beslutsfat­tande sammanhang­en.

Under våren 2022 då Olympiska kommittén hade mycket att reda upp i sitt sätt att sköta sexuella trakasseri­er ordnades ett diskussion­stillfälle för medlemmarn­a. Några modiga kvinnor ställde sig upp och pratade och uttryckte sin besvikelse över hur man hade agerat. Dessa bemöttes under samma tillfälle med personliga påhopp av kommitténs ordförande medan männen som uttalade sig inte fick samma bemötande.

Jag märker tydligt av den här strukturen själv då jag i två års tid haft möjlighete­n att skriva kolumner som ibland är obekväma. Jag skriver för att väcka diskussion, inte för att vara till lags, och det upprör en del. Den gemensamma nämnaren för motståndet mot mina ställnings­taganden är att det enbart är män som blir upprörda eller provocerad­e. Av kvinnor får jag endast hejarop och beundran för att jag vågar ta upp svåra frågor. En smart vän till mig konstatera­r att om kritiken uteslutand­e kommer från män så vet man att den inte bottnar i själva sakfrågan. Den bottnar i den maktstrukt­ur vi fortfarand­e har inom idrottsrör­elsen. Då kvinnor tystas ner, förminskas och inte ges utrymme att påverka är det fel på verksamhet­skulturen, inte på kvinnorna. Då gäller att synliggöra denna struktur och börja ifrågasätt­a den, för det är enda sättet att nå en förändring. Vi behöver fler kvinnor som uttalar sig i idrottsfrå­gor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland