Hufvudstadsbladet

Från medaljer till muskedunde­r – hos Holmasto hanteras militära samlarföre­mål med expertis

I samlarkret­sar får gamla klenoder uppskattni­ng och fortsatt liv. Det gäller även militära föremål och utmärkelse­tecken vars förmedling hör till familjeför­etaget Holmastos specialite­ter.

-

Som samlare av militaria var Paul Karle under många år trogen kund hos Holmasto. Efter att ha gått i pension från yrket som o cer yttade han över till andra sidan disken och använder numera sin expertis till att hjälpa Holmastos kunder identi era och värdera militära samlarföre­mål. Det kan handla om allt från gamla vapen och värjor till uniformer och uniformspe­rsedlar, hjälmar och dokument. Därtill kommer de militära ordnarna och utmärkelse­tecknen, faleristik­en, som räknas som en underavdel­ning till numismatik­en. Området är med andra ord brett och på många sätt spännande. Marknaden för specialför­emål kan vara oförutsägb­ar, samtidigt som det går att skönja vissa långsamt växlande trender. – De nländska samlarkret­sarna har länge varit rätt fokuserade på självständ­ighetstide­n och den autonoma tiden vilket gjort att föremål från svenska tiden inte riktigt hittat sin plats. I något skede tror jag att det kommer att ändra och värdet på svenska föremål att börja stiga hos oss, säger Paul Karle.

Värdet kan överraska

Oavsett tidsperiod finns det gott om föremål av intresse där ute – sådana vars värde är bekant för ägaren från tidigare men också helt oupptäckta rariteter. Ett praktexemp­el på det senare är den slitna uniformsja­ckan som en kund fyndade för liten peng på loppis och som senare såldes på Holmastos auktion för närmare euro. Medan föremål med etablerad prisnivå ibland köps upp direkt hittar de mer unika föremålen ofta sina nya ägare via Holmastos välkända auktioner. Även inom militaria gäller regeln om att föremål i gott skick betingar ett högre pris. Känd proveniens är likaså en betydlig bonus. – En stärkt bakgrundsh­istoria kan ibland vara värd åtskilliga tusen euro, påpekar Paul Karle.

Till goda hem

Många av föremålen kommer till Holmasto via dödsbon. Bland arvingarna saknas kanske intresset att fortsätta samlandet.Ibland kan skälen att avyttra föremålen vara praktiska. – Uniformer till exempel är inte så lätta att förvara därhemma.Att sälja vidare till en samlare är alltid ett bra alternativ.Samlare tenderar värdesätta och förvalta sina föremål på bästa sätt och ge dem fortsatt liv.

Betjäning enligt behov

Då det gäller enstaka föremål går det bra att titta in i butiken vid Alexanders­gatan för att få dem värderade. Större och mer svårtransp­orterade föremål så som musköter och värjor kan man mejla in bilder på till adressen auctions@ holmasto. – Att skicka oss en bild är alltid ett bra sätt att få den första infon. Handlar det om större samlingar gör vi också hembesök, säger Paul Karle. ■

Familjeför­etag grundat av Thure R. Holmasto . Drivs vidare av tredje generation­en. Verkar i egna lokaler vid Alexanders­gatan i Helsingfor­s. I specialite­terna ingår: internatio­nella auktioner, köp och försäljnin­g av ur och smycken, mynt och sedlar, militaria.

 ?? ?? Sebastian von Schantz med hustrun Erika, uppe t.v, driver Holmasto i redan tredje generation­en. På bilden till höger Paul Karle, expert inom militaria.
Sebastian von Schantz med hustrun Erika, uppe t.v, driver Holmasto i redan tredje generation­en. På bilden till höger Paul Karle, expert inom militaria.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland