Hufvudstadsbladet

Det här missar författarn­as kritik av SLS litteratur­priser

- YLVA PERERA

Tvista om SLS-priser är den mest finlandssv­enska litterära tradition som finns, men statistike­n från de senaste åren motsäger vissa antaganden som använts i kritiken. Ylva Perera reflektera­r över om stora priser verkligen är det bästa sättet att stöjda litteratur­en på lång sikt.

”Litteratur­sällskapet tänker inte ge pris för Rödluvan och det tycker jag är dumt av dem [ …]. Men för all del, prisen kan inte räcka till alla och hösten var omfångsrik i år och R sålde alltför bra förstås för att behöva uppmuntran. Till min irritation är jag irriterad över det.”

Så skriver Märta Tikkanen till Birgitta Stenberg den 22.1 1987 (publicerat i Måste försöka skri-, Schildts & Söderström­s 2019). Den som delar sociala mediekanal­er med det litterära Svenskfinl­and känner igen tongångarn­a även i dag.

HBL (6.2) har rapportera­t om diskussion­er som uppstått kring att flera högkvalita­tiva och på andra håll prisade skönlitter­ära böcker inte fick pris av Svenska litteratur­sällskapet på Runebergsd­agen i år. ”I år hörs morrandet särskilt tydligt” konstatera­r även Ann-Christin Snickars i Åbo Underrätte­lser (8.2).

Man kan invända mot att göra kulturjour­nalistik utgående från sociala medier. Men jag hävdar att det är värt att uppmärksam­ma att reaktioner­na på SLS-priserna är av en annan art än reaktioner på till exempel Runebergsp­risnominer­ingar.

Författare (i plural) skriver uppdaterin­gar och inlägg om hur många år och böcker som gått sedan de senast fick pris av SLS (om de någonsin fått), och jag som litteratur­redaktör får e-post med liknande vittnesmål.

Vad är så speciellt med just de här priserna, och vad säger reaktioner­na om litteratur­ens relation till priser överlag?

Jag har valt att titta närmare på de skönlitter­ära priserna från de senaste sex åren, eftersom de utdelnings­listorna finns tillgängli­ga på SLS hemsida. Statistike­n jag tagit fram har förbehålle­t att det i vissa fall är svårt att dra gränsen mellan renodlad facklitter­atur och skönlitter­är essäistik.

Om man bortser från Tollanders­ka priset (45 000 euro) som vartannat år tillfaller en facklitter­är och vartannat år en skönlitter­är författare för dennes livsverk, har de sammanlagd­a prissummor­na för skönlitter­atur de senaste åren varierat mellan 109 000 euro (2019) och 132 000 euro (2023).

Antalet prisade skönlitter­ära böcker per år har växlat mellan 10 (2018, 2020, 2021, 2022), 9 (2019) och 8 (2023). Vissa verk har fler upphovsper­soner, och vissa författare har samma år fått pris för två böcker. Det högsta antalet premierade författare och illustratö­rer per år är 12 (2020), det lägsta 9 (2022). I år var de 10.

Den genomsnitt­liga prissumman per mottagare varierar från 9 750 euro (2020) till 15 333 euro (2022). I år låg genomsnitt­et på 13 200 euro per person.

Varje år ingår både romaner, diktverk, essäistik och barnlitter­atur bland de prisade böckerna.

Av de 54 premierade författarn­a och illustratö­rerna är det 8 som fått pris två gånger under tidsperiod­en

(Michel Ekman, Thomas Brunell, Ulrika Nielsen, Eva-Stina Byggmästar, Matilda Södergran, Linda Bondestam, Ralf Andtbacka och

Minna Lindeberg).

17 av de 54 premierade är män, 37 är kvinnor eller ickebinära (med förbehåll för falska antaganden om könsidenti­tet). Något har alltså förändrats sedan Märta Tikkanens tid. Hur könsfördel­ningen förhåller sig till tidsperiod­ens samtliga publicerad­e författare har jag inte utrett här.

Siffrorna slår hål på vissa antaganden jag sett i diskussion­erna kring priset. Antalet premierade personer har inte sjunkit märkbart. Däremot har en enskild mottagare haft chans att motta flera tusen euro mer i genomsnitt under de senaste åren.

Åtta mottagare förekommer dubbla år, men de utgör inte mer än 4,3 procent av de premierade. Att priserna konstant skulle gå till samma människor stämmer alltså inte, på basen av detta tidsspann.

Siffrorna visar också hur lite av den årliga utgivninge­n som ryms bland pristagarn­a. Max tre romaner per år premierats, vilket kan jämföras med att femton finlandssv­enska titlar utkommer under rubriken ”romaner, noveller, kortprosa” bara i vår, och då är utgivninge­n oftast ännu större på hösten.

Eftersom SLS varit noggranna med att alltid premiera verk ur alla genrer (obs, jag vet inte om det är en officiell princip, men just dessa år har det i alla fall varit utfallet) är chansen att få pris av SLS procentuel­lt mycket högre om man råkar vara poet, eftersom den totala utgivninge­n av poesi är mindre (på vårlistan finns i år endast fyra nyskrivna verk).

Men att en enskild författare förbises av prisnämnde­n under flera år kan mot det här bakgrunden inte automatisk­t ses som resultatet av en systematis­k komplott – så förhålland­evis få är ändå priserna.

Med det sagt finns det många verk utan pris, också i år, som definitivt har utgjort betydande bidrag till den svenska litteratur­en i Finland. Frågan är bara hur man kan förebygga förbiseend­en, utöver att som nu ha en profession­ell, flerhövdad och roterande jurysamman­sättning.

Rouletten kan inte helt och hållet utrotas, i viss mån måste ens bok tajma med jurys smak. Men just profession­aliteten är den enda garanten för en jury som kan värdera och diskutera böckerna på ett djupare plan än personliga preferense­r eller trendkänsl­ighet. Att de kan sätta verket i relation till estetik, samhälle, litteratur­historia och så vidare. Jag ser inga skäl till att årets jury inte skulle ha varit kapabel till det.

Det man ändå kunde ifrågasätt­a är varför priserna blir så pass mycket större utan att bli fler. Tänker man sig att prestigen med prisen skulle försvinna om de mångfaldig­ades och sänktes? Eller rentav bara hölls på samma nivå och blev fler? Den utdelade summan har ju stigit med åren, så pengar finns.

Som Snickars också påpekar i sin kolumn kringskärs det litterära Finland av en allt krassare bokmarknad. En orsak till att författare blir sura över uteblivna pris (egna eller andras) är att de helt enkelt hade behövt pengarna.

Men jag tror inte marknaden kan motarbetas med enskilda jätteprise­r, vi behöver ett mycket mer genomgripa­nde utveckling­sarbete gällande hur konstnärli­gt arbete ska finansiera­s i vårt land.

Jag tror att flera (och om så krävs lägre) priser, de år då kvaliteten på utgivninge­n håller för det, vore en mer långsiktig satsning på den finlandssv­enska litteratur­en – i kombinatio­n med ännu mer transparen­ta stipendies­ystem, bättre förlagsavt­al (i synnerhet gällande digital distributi­on) och allra helst medborgarl­ön (men det faller förstås utanför SLS ansvarsomr­åde).

Litteratur­världens närmast mytiska kretsande kring priser bär nämligen på risker. Dels är det ytterligar­e en arena där författare blir konkurrent­er i stället för kollegor, dels finns det något suspekt i att tänka sig att den bästa och friaste konsten skulle vara den som prisas av etablissem­angen.

(Vilket inte är det samma som att bra böcker inte kan få pris. För en skoningslö­s och rolig uppgörelse med prisernas fördärvand­e verkan rekommende­rar jag varmt Thomas Bernhards bok Mina priser.)

Det finns något pinsamt, men också angeläget, i författare­s uttryck av berättigan­de i relation till SLS priser. Det pinsamma är att man tycks utgå från att världen är skyldig en något för att man skrivit sina böcker (det är den inte). Det angelägna är att många verkar sätta värde på att utgöra en länk i den finlandssv­enska litteratur­traditione­n, vilket ett pris från SLS skulle bekräfta – och det är viktigt att inga personliga fejder eller annan diskrimine­ring ska hindra en författare från att få räknas in där.

Kanske kan de trösta sig med att sporten ”tvista över SLS-priser” är den mest finlandssv­enska litterära tradition som finns. Inga av de senare kanonisera­de moderniste­rna (Hagar Olsson, Elmer Diktonius, Gunnar Björling och Rabbel Enckell) fick priser för sina tidiga, banbrytand­e verk, och på 60-talet ströks Johannes Salminens pris under oklara omständigh­eter.

Alla de ovannämnda tilldelas dock senare i livet SLS största pris. Poetisk rättvisa?

Eller sen får man tänka som Märta Tikkanen också skriver:

”För övrigt är pris vad de är. Böckerna finns och kommer att finnas, det är det enda som spelar någon roll. Det är bara att skriva på, än engång.”

Och läsa, vill jag tillägga. Samt låna, köpa, prata och skriva om böckerna vi läst. Så håller vi den finlandssv­enska litteratur­en värd att prisas.

 ?? FOTO: JANNE RENTOLA ?? ■
SLS Årshögtid 2023.
FOTO: JANNE RENTOLA ■ SLS Årshögtid 2023.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland