Hufvudstadsbladet

Blått ljus från skärmen stör nattsömnen

- MI HELASKOSKI

Känns det svårt att stiga upp på morgonen efter att ha chattat med en kompis eller sett på film långt in på natten? Känner du dig ofta trött i skolan medan kompisarna är hur pigga som helst? Det kan bero på din kronotyp, en biologisk egenskap som påverkar den naturliga dygnsrytme­n.

Det finns människor som är morgontröt­ta, det finns de som är kvällströt­ta, och de flesta placerar sig någonstans däremellan. Och det är inte slumpen som bestämmer vad man blir – det är biologin. Vi människor represente­rar nämligen olika kronotyper, berättar Laura Kortesoja som har forskat i ungas mediekonsu­mtion och hur det påverkar nattsömnen.

– Kronotypen är en naturlig egenskap som definierar människans sömnbehov och vilken tid man blir trött, säger hon.

– Det har också en inverkan på hur pigg och alert man känner sig under dagens lopp. En del människor känner sig piggare på förmiddage­n, andra på eftermidda­gen. Enligt Kortesoja kan det vara extra svårt för kvällspigg­a unga att få tillräckli­gt med sömn, för skolan börjar ju samtidigt för alla oberoende av kronotyp.

– Samhället fungerar ju enligt en viss rytm. Och om man försöker ändra på sin naturliga rytm kan det orsaka problem, såsom trötthet och svårighete­r att somna, säger Kortesoja. Skärmtid största boven Enligt Kortesoja är skärmtiden den största boven för nattsömnen, och specifikt användning av digitala medier. Digitala medier är allt sådant innehåll som har med datorer, mobiler eller andra skärmar att göra – musik, filmer, sociala medier, video, ljudböcker med mera.

– Om man sitter och kollar på film sent på kvällen påverkar det nästa dag i form av en trötthetsk­änsla. Med andra ord känner man sig mindre pigg och har svårare att lära sig nya saker. Då kan det vara svårt att koncentrer­a sig på lektionen, göra sitt bästa då man får uppgifter eller bli ivrig på nya saker, säger Laura Kortesoja. Spelar det någon roll vilken sorts medier man konsumerar? Är t.ex. en ljudbok ett bättre alternativ än att se på film?

– Att se på film kan vara ett sämre alternativ än en ljudbok, för då exponeras man för det blåa ljuset från skärmen. Å andra sidan, om man lyssnar på en spännande ljudbok kan det höja aktivitets­nivån.

Laura Kortesojas bästa tips för alla nattugglor är att lugna kvällen och ha skärmfri tid innan man går och lägger sig. Hon föreslår att mobilen ska läggas undan efter klockan 21, och efter det kan man i stället t.ex. läsa några kapitel ur sin favoritbok. – Olika studier visar att redan att förvara mobiler och datorer i sovrummet inverkar på sömnen. Så man gör klokt i att lämna mobilen utanför sovrummet om natten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/VADYM DROBOT ?? Att sitta och spela datorspel långt in på kvällen kan göra det svårt att orka i ■ skolan nästa dag.
FOTO: MOSTPHOTOS/VADYM DROBOT Att sitta och spela datorspel långt in på kvällen kan göra det svårt att orka i ■ skolan nästa dag.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Skärmtid är en av de största bovarna för nattsömnen. ■
FOTO: MOSTPHOTOS Skärmtid är en av de största bovarna för nattsömnen. ■
 ?? ??
 ?? FOTO: LAURA KIURU PHOTOGRAPH­Y ?? Laura Kortesoja, forskare. ■
FOTO: LAURA KIURU PHOTOGRAPH­Y Laura Kortesoja, forskare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland