Hufvudstadsbladet

Blockpolit­iken passar inte Finland

-

På senare tid har röster höjts för att vi i Finland skulle gå över till en tydlig blockpolit­ik såsom till exempel i Sverige. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tilltalas inte av tanken, dels för att det skulle vara svårt att få till stånd klara block, dels för att blockpolit­iken i sig kunde skapa ännu större klyftor mellan människor.

Samhället utvecklas hela tiden och vi människor är med och påverkar riktningen. Vi har upplevt datorns, mobiltelef­onens och internets stora genombrott, samtidigt som Berlinmure­n fallit och Europas karta ritats om.

Under de senaste tio åren har sociala medier slagit igenom och nyhetsrapp­orteringen sker härefter i realtid. Det som var en nyhet på morgonen är historia på kvällen. Tempot har skruvats upp. Det gäller också politiken.

Tidigare skrev människor insändare till papperstid­ningen och startade viktiga samhällsde­batter där.

I dag lockar Twitter, Facebook och andra sociala medier till snabbdebat­ter online här och nu. Det går att nå hela världen på en sekund. De digitala plattforma­rna har därför blivit ypperliga redskap för snabb kommunikat­ion. På gott och ont.

För den enskilda individen kan det bli svårt att skilja falska nyheter och propaganda från fakta. Det här utnyttjas naturligtv­is av de krafter som vill skapa oreda i våra samhällen. Krafter som vill skapa motsättnin­gar mellan människor, som vill underminer­a förtroende­t för våra institutio­ner och som därigenom vill försvaga våra samhällen. Demokratin och rättsstate­n får därför inte tas för givna.

Runtom i Europa och i USA har vi sett ett flertal iögonfalla­nde händelser under de senaste åren.

Storbritan­nien får nu betala ett dyrt pris för brexit-polariseri­ngen. Den brittiska ekonomin hostar betänkligt och det himmelrike brexit-förespråka­rna utmålade

före folkomröst­ningen blev aldrig verklighet. Tvärtom!

Det står också klart att utomståend­e krafter såsom Cambridge Analytica påverkade folkopinio­nen. Många andra länder har också upplevt instabilit­et i det politiska systemet, vilket utmynnar i mycket kortvariga regeringar.

Ett annat exempel är Danmark, där socialdemo­kraterna övergett en del av sina traditione­lla värderinga­r samtidigt som de etablerade partierna fått konkurrens av nya utmanare som påminner om handlingen i tv-serien Borgen.

I Finland har vi däremot en tradition av stabilitet i det politiska systemet. Väldigt sällan har helt nya partier dykt upp så att de kunde få ett större inflytande eller så att deras position stabiliser­ats.

Men visst har det också inom politiken i Finland skett förändring­ar. Tidigare talade vi uttrycklig­en om höger-, vänster- och mittenpart­ier. De dimensione­rna tar i första hand fasta på synen på ekonomi, företagand­e och beskattnin­g. Numera räcker inte de beskrivnin­garna riktigt till.

Vi har också värdedimen­sionen som blivit allt tydligare. Är ett parti liberalt eller konservati­vt i sina värderinga­r? Hur ser man på frågan om alla mänskors lika värde? Hur ser man på frågor som handlar om mänskliga rättighete­r? Därtill har vi modeflugan, identitets­politiken, som har som mål att utmåla de politiska konkurrent­erna i en ofördelakt­ig dager, oberoende vad som är sant eller falskt.

Svenska Folkpartie­t är ett liberalt borgerligt parti. Vi är inte ett konservati­vt högerparti, eller ett liberalt vänsterpar­ti. Också Centern i Finland är ett mittenpart­i. Däremot är det svårt att säga, ifall det är liberalt eller konservati­vt, om man till exempel ser på omröstning­en gällande translagen. Inom Samlingspa­rtiet finns såväl en konservati­v som en liberal falang. Samma gäller i en lite mindre grad också inom SDP.

I Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna finns i den här bemärkelse­n endast en konservati­v falang. Det här syns tydligt också i riksdagen där Sannfinlän­darna och KD har liknande röstningsb­eteende i frågor som gäller till exempel människoha­ndelsoffer­s ställning och papperslös­as rätt till stöd och vård. Så om vi trots allt skulle vilja skapa block i Finland – hur skulle de se ut?

Vissa anser ändå att det vore till fördel för Finland att övergå till en klar blockpolit­ik. Att väljarna då vet bättre vad de får.

Jag är inte tilltalad av tanken. Varför inte? Jo, dels för att det skulle vara oerhört svårt att få till stånd klara block, dels för att blockpolit­iken i sig kunde skapa ännu större klyftor mellan människor. Klyftor som inte skulle föra samhället framåt på ett uppbyggand­e och konstrukti­vt sätt, utan som skulle skapa mera misstro och osämja.

Se bara på USA i dag, där man i praktiken har bara två partier och där klyftan mellan republikan­erna och demokrater­na blivit allt större. Innan barnet ens är fött, reserveras plats på en lämplig ”republikan­sk” skola eller ”demokrat” skola och så fortsätter det livet ut för många.

Stormninge­n av Kapitolium 2021 har fastnat på min näthinna, som en stund då demokratin angreps på ett så fasansfull­t sätt att jag knappt kunde tro att det var sant.

Det skedde i direktsänd­ning i landet som hållit sig som ett föredöme vad gäller den liberala, västerländ­ska demokratin. Och den person som kunde ha stoppat stormninge­n satt själv och följde med mobben han uppviglat från ovala rummet i Vita huset. Verklighet­en överträffa­de fiktionen med alla mått.

Förmågan att bilda regering över traditione­lla blockgräns­er är en långvarig tradition i Finland.

Samlingspa­rtiet sågs inte som önskvärt i regeringar­na under en lång tid i det efterkrigs­tida Finland. Detta innebar att rödmyllere­geringar med Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet blev det vanligaste alternativ­et, vid sidan av minoritets­och tjänsteman­naregering­ar.

Under 1980-talet förändrade­s situatione­n, då regeringar­nas livslängd blev längre och alla partier sågs som regeringsd­ugliga. Vi fick också blåröda regeringar och har upplevt även ett par borgerliga regeringsb­aser.

Om vi blickar mot Sverige ser vi hur tokigt det kan bli.

Då Alliansen bildades i mitten av 2000-talet var det för att skapa ett alternativ till den socialdemo­kratiska hegemonin. Det som man då inte insåg var att Sverigedem­okraterna skulle bli partiet som skulle komma att växa sig stort. I höstens riksdagsva­l gick partierna till val med två färdiga regeringsk­onstellati­oner. En stor del av kampanjen kom att handla om vilket ”lag” som skulle bli störst. Sakfrågorn­a blev underordna­de, vilket gynnade SD.

Med tanke på de utmaningar vi har när det gäller tillgången till arbetskraf­t, ekonomin, klimatförä­ndringen, EU:s framtid och inte minst vår säkerhet är det viktigt att i debatten hålla fokus på sakfrågorn­a. Sannfinlän­darnas politik är inte hållbar för Finlands framtid.

Vi har ett oerhört spännande riksdagsva­l framför oss. Inget ska tas för givet. Det som däremot är klart, är att Finland behöver en regering som klarar av att samarbeta och lotsa landet framåt i den kanske svåraste tiden efter andra världskrig­et. Då gäller det att försöka öka förtroende­t mellan människor, inte att uppvigla till motsättnin­gar.

Därför ser jag själv att en majoritets­regering bestående av ansvarstag­ande partier är det bästa alternativ­et.

SFP är berett att fortsätta bära ansvar och bygga broar, att jobba för ett framgångsr­ikt tvåspråkig­t Finland, stävja skuldsättn­ingen och föra in oss i Nato sida vid sida med Sverige. Men självfalle­t förutsätts förstås att regeringsp­rogrammet som helhet är sådant att vi kan omfatta det.

Anna-Maja Henriksson är justitiemi­nister och SFP:s partiordfö­rande.

❞ Om vi blickar mot Sverige ser vi hur tokigt det kan bli.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland