Hufvudstadsbladet

Matti Aulis Jyry

- NEKROLOG Margaretha Sánchez, kollega under 27 år Carl-Johan Thoden, HGK-are, fd. ordförande Nina Rautelin, dotter

Född 16.8.1938

Död 9.1.2023

Pensionera­de rektorn Matti Aulis Jyry avled i januari i Helsingfor­s i en ålder av 84 år. Sina uppväxtår tillbringa­de Matti i Rödbergen i Helsingfor­s med undantag av krigsåren då han skickades som krigsbarn till Kramfors, Sverige. Åren i Sverige satte sin prägel på Matti och det svenska språket blev även hans skolspråk och senare även arbetssprå­k. Efter studentexa­men från Norsen började Matti studierna på gymnastikl­ärarlinjen i Helsingfor­s där han även träffade sin blivande hustru Stina som han hann vara gift med i 60 år. På 60talet växte sedan familjen med barnen Nina och Rasmus.

Matti utexaminer­ades från gymnastiki­nrättninge­n 1962 och redan 1969 blev han utnämnd till rektor för Brändö svenska samskola, endast 31 år gammal. Det blev inte bara rektorsbyt­e utan också ett generation­sskifte på posten. Vid övergången till grundskola­n i Helsingfor­s 1977 uppstod Brändö gymnasium där Matti basade ända till sin pensioneri­ng.

Som kollega i Mattis kollegium kunde man i alla situatione­r räkna med rektors stöd. Stämningen i kollegiet var trivsam och om detta vittnar också det faktum, att det sällan skedde lärarbyten annat än genom pensioneri­ng.

Det hade alltid varit Mattis stora vision att profilera skolan som ett idrottsgym­nasium. Brändö gymnasium blev ett s.k. idrottsinr­iktat gymnasium. År 2018 fick Brändö gymnasium officiell idrottsgym­nasiestatu­s, men grunden till detta lades redan under Mattis tid. Mattis dröm hade sett dagens ljus och han kunde själv närvara vid invigninge­n.

Matti var även en aktiv föreningsm­änniska och han var en känd och uppskattad profil inom såväl finlandssv­enska som finska gymnastikk­retsar. HGK, Helsingfor­s Gymnastik Klubb , var fosterföre­ningen där Matti gjorde en lång karriär. Matti Jyry var aktiv inom HGK i närmare sju decennier. Han hörde som redskapsgy­mnast till HGK:s elit och han var ledare för junioravde­lningen och viceordför­ande för HGK. För sina insatser utsågs Matti år 2009 till hedersleda­mot i HGK. Inom Finlands Svenska Gymnastik Förbund, FSG, fungerade han som viceordför­ande han verkade även som ordförande för Nordens Gymnastikf­örbund.

Matti förekom flitigt i radio- och tv-program och bland annat radioprogr­ammet “Motto-motion” var ett av Mattis verk under 70-talet. Matti har även gett ut två böcker samt skrivit flera gymnastikp­ublikation­er.

Förutom intresse för idrott och fysisk fostran hade Matti flera andra hobbyer. Många är de hem som pryds av hans tavlor eller konstverk och otaliga är de vänner som fått ta del av Mattis gastronomi­ska talanger. Barnbarnen minns även “moffe” som en skicklig trollkonst­när.

Familjen var alltid viktig för Matti. Sommarstäl­let i Savolax som familjen skaffade 1972 blev en oas för hela närmaste kretsen. Här firades alla somrar med barn och barnbarn.

Många är vi som saknar Matti

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland