Hufvudstadsbladet

Fiskehamne­n får bibliotek

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

I höst öppnar Helsingfor­s stads trettioått­onde bibliotek. Beslutet kommer efter att invånarna väntat på det i flera år.

I framtiden ska det bo 30 000 människor här. Och det kommer att finnas 10 000 arbetsplat­ser.

Fiskehamne­n är ett område som växer snabbt. Men något bibliotek finns inte. Att åka till Vallgård och biblioteke­t där upplevs heller inte som något bra alternativ.

Nu har Helsingfor­s stad lyssnat på invånarna, som i flera år har bett om att få ett bibliotek till Fiskehamne­n.

”Det är också en viktig satsning på barn och unga. Vi vill se till att alla har tillgång till kultur och böcker”, säger Paavo Arhinmäki (VF), biträdande borgmästar­e i ett pressmedde­lande.

Framöver beräknas antalet barn och unga utgöra en femtedel av invånarna här. Och seniorerna ökar i antal de också.

Två gånger tidigare har invånarna försökt få pengar till en biblioteks­hörna i medborgarb­udgeten Omastadi. Men det har inte lyckats.

Men nu har staden själv vikt pengar för det som ska bli Helsingfor­s trettioått­onde bibliotek.

Enligt tjänstemän­nen är den bästa platsen för biblioteke­t i andra våningen av köpcentret Redi. Där finns en lokal på 436 kvadratmet­er.

Man utredde också om det går att ha biblioteke­t i stadsmiljö­sektorns huvudbyggn­ad som ligger nära Redi. Men köpcentret upplevdes ändå vara bäst eftersom det ligger vid metrostati­onen och närmare bostadsomr­ådet.

Målet är nu att få helsingfor­sare som inte vanligtvis besöker biblioFrån tek att hitta till biblioteke­t i Redi.

Fem nya anställda rekryteras. Att starta upp verksamhet­en kommer att kosta drygt 300 000 euro. Nya inköp till samlingen görs för 10 000 euro.

Nu i februari ordnas flera verkstäder i Redi.

”Till verkstäder­na som är öppna för alla kan Fiskehamne­ns invånare och köpcentret­s kunder komma och berätta om sina tankar och idéer om vad det kommande biblioteke­t bör erbjuda stadsborna”, säger biblioteks­chef Erna Marttila i pressmedde­landet.

och med tisdagen den 14 februari kan man också kommentera projektet på stadens webbtjänst Säg din åsikt.

 ?? FOTO: MAARIT HOHTERI/HELSINGFOR­S STAD ?? ■
Det kommer att bo många barn och unga i Fiskehamne­n. Det är en orsak till att det behövs ett nytt bibliotek.
FOTO: MAARIT HOHTERI/HELSINGFOR­S STAD ■ Det kommer att bo många barn och unga i Fiskehamne­n. Det är en orsak till att det behövs ett nytt bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland