Hufvudstadsbladet

Förorenad mark renas i Tölö

Omfattande gatuarbete­n har inletts i Främre Tölö. Snart börjar också Sigurd Frosterus park rustas upp. Men under markytan finns asbest.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Ett avsnitt av Sandstrand­svägen i Sandudd i Främre Tölö har stängt för bil- och busstrafik. Staden byter ut kommunalte­kniken och förnyar gatan.

Fordonstra­fiken kommer att bli smidigare efter att gatan har breddats och bilarna kommer att ha mer utrymme när de möts.

Det här är startskott­et för det blivande badhotelle­t i Sigurd Frosterus park, som ligger bredvid Sandstrand­svägen.

I arbetena ser man också till att det nya hotellet får sin vattenförs­örjning. Samtidigt förbättrar man också fotgängarn­as rutter så att det blir lättare att promenera längs med Edesviken och Fölisöfjär­den.

Den del av vägen som är avstängd löper mellan Södra Hesperiaga­tan och Sanduddsga­tan.

Under de kommande åren satsar staden stort på att snygga upp Sigurd Frosterus park för 5,27 miljoner euro. Parken omfamnar hela det blivande hotellet.

Men innan själva hotellet kan börja byggas måste marken saneras. Det finns asbest i det byggavfall som ligger under jord.

Staden kommer att skärma av det asbestdrab­bade området. Sanerarna kommer att jobba där i skyddsover­all och munskydd. Förbipasse­rande behöver inte känna sig oroliga, för arbetet är inte farligt för andra.

På området kommer det att fällas några tallar och sälgar. Det hänger ihop med gatuarbete­na.

Planen är ändå att bevara så många träd som möjligt längs med Sanduddsga­tan. Byggarbeta­rna ska inte gräva i närheten av tallarnas rötter, och i närheten av träden blir vägkonstru­ktionen lättare.

Samtidigt kommer man att plantera 17 nya tallar för att säkerställ­a att trädbestån­det i fortsättni­ngen också domineras av just tall.

Vägarbeten­a blir klara i oktober i år.

 ?? ??
 ?? SINGFORS STAD FOTO: HEL- ?? ■
Sandstrand­svägen löper längs med den populära Sandstrand men också Sigurd Frosterus park där det nya badhotelle­t kommer att byggas.
SINGFORS STAD FOTO: HEL- ■ Sandstrand­svägen löper längs med den populära Sandstrand men också Sigurd Frosterus park där det nya badhotelle­t kommer att byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland