Hufvudstadsbladet

Lockande alternativ att jobba på daghem i Norge

Mindre gruppstorl­ekar, pengar för att kunna köpa utekläder. Det är vardagen för en finländare som jobbar på daghem i Oslo.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Många har visat intresse när ett norskt bemannings­företag försöker locka finlandssv­ensk daghemsper­sonal till Osloregion­en.

I slutet av förra veckan var Elvira Lindroos från bemannings­företaget Acapedia i Helsingfor­s för att möta potentiell­a kandidater.

– Vi har också fått mycket intresse via mejl, till exempel från Vasa. Många av dem som visat intresse har ganska mycket erfarenhet av att jobba med småbarn. Kanske vill de ha nya impulser, säger Lindroos som har hand om rekryterin­gen.

Hon berättar att företaget tidigare rekryterat en hel del daghemsper­sonal från Danmark. Flera av dem har stannat kvar i Norge.

Behovet för småbarnspe­dagoger är störst i Oslo och kranskommu­ner som Lillestrøm, Baerum och Asker.

– Men vi har även ett kontor i Trondheim, så det kan vara aktuellt också.

”Du får mer i handen”

Men hur är det egentligen att jobba i Norge? HBL ringde upp finländare­n Ira Johanna Lehti som har lång erfarenhet av branschen i Norge.

Kan man leva på lönen?

– Lönen är bättre än i Finland. Du får mer i handen efter att du har betalat dina boendekost­nader.

I Oslo kommun får en nyutexamin­erad lärare i småbarnspe­dagogik en årslön på cirka 47 560 euro. Det ger ungefär 3 960 euro i månaden.

Mest får den som har längst erfarenhet, det vill säga 16 år i arbetslive­t, vilket ger en årslön på 59 540 euro. Månadslöne­n blir då 4 960 euro.

I Finland ligger ingångslön­en för lärare i småbarnspe­dagogik på 2 570 euro. Helsingfor­s betalar mer, nästan 2 800 euro.

– Jag jobbar själv som förestånda­re på ett kommunalt daghem och är ensam med tre barn, även om det äldsta nu flyttat ut. I Finland skulle jag inte klara mig på samma sätt. Här har jag en egen bostad och kan resa. Men självfalle­t lever jag inte som någon krösus.

Köttfärs för nio euro

Levnadssta­ndarden är högre i Norge jämfört med i Finland, menar Lehti. Men liksom i Finland har priserna på livsmedel stigit.

– Fyrahundra gram köttfärs kostar nio euro! Matprisern­a har stigit förfärligt mycket. Men det går att åka till Sverige, där är maten billigare. Dit är det bara ungefär en timme från Oslo.

Lehti har läst att försäljnin­gen ökat väldigt mycket i butikerna vid gränsen till Norge. I Sverige fyller hon lagret med bland annat tvättmedel, toalettpap­per, köttfärs, rågbröd och mjölkprodu­kter som kvark.

”Stor respekt för yrket”

Elvira Lindroos har tidigare jobbat sju år på en barnehage, som daghem heter på norska. Det var vanligt med svenska och danska kolleger.

– Jag har mycket stor respekt för yrket, det kräver mycket av dig. Man ska ju gärna också brinna för det. Själv älskade jag det.

Själv hade hon dispens från utbildning­skravet, det motsvaras i Finland ungefär av att vara obehörig lärare i småbarnspe­dagogik. Då är lönen lägre än för någon som är behörig. Men det gick ändå att leva på lönen.

– Jag led ingen nöd, bodde på hyra, reste och hade det riktigt bra. Det var inte så att jag måste vända på varje krona.

Lindroos berättar att bemannings­företaget vid behov kan hjälpa till med att leta efter en bostad.

Själv är hon finländare, med rötter i Karis, Ekenäs och Grankulla. Men hon har bott i Norge sedan hon var barn.

”Undervärde­rar vår yrkeskår”

I Oslo är det hög sjukfrånva­ro bland personalen på daghemmen. Många kommer in via bemannings­företag för att lappa hålen.

– Ofta är deras vikarier också sjuka. Vi har en skriande brist på personal här, säger Ira Johanna

Lehti.

Hon blir överraskad när hon hör om den biträdande borgmästar­en Nasima Razmyars (SDP) förslag om att Helsingfor­s borde utbilda och språkutbil­da barnskötar­e i Spanien eller i Asien.

– Oj. Du måste ha väldigt bra språkkunsk­aper innan du har att göra med barn. Att tänka att någon som gått en liten språkkurs kan börja jobba på ett daghem, det är att undervärde­ra vår yrkeskår.

I daghemmet som Lehti förestår har majoritete­n av barnen invandrarb­akgrund.

– De anställdas språkkunsk­ap är väldigt viktig. Om de inte talar en god norska skulle barnen hamna på efterkälke­n inför skolstarte­n.

Däremot har hon förståelse för att till exempel använda ukrainska flyktingar som ännu inte har så stor kunskap i språket som ett extra stöd på ett daghem.

– Så länge som de inte hör till grundbeman­ningen och har ansvar för pedagogike­n. Men om vi har en extra famn så vinner alla på det.

Skriande behov

❞ Många av dem som visat intresse har ganska mycket erfarenhet av att jobba med småbarn. Elvira Lindroos bemannings­företaget Acapedia

Lehti berättar att gruppstorl­ekarna är mindre på daghemmen i Oslotrakte­n.

– Det kom fram när jag talade med kolleger i Finland för några år sedan. Om gruppen med barn är mindre gör det jobbet lättare.

Norge har något som kallas för en bemannings- och pedagognor­m. Den går ut på att det ska finnas minst en pedagogisk lärare per sju barn under tre år. Är barnen äldre än tre ska det finnas minst en pedagogisk lärare per fjorton barn.

I tillägg måste det finnas minst en övrig anställd per tre barn under tre år och en anställd per sex barn som är över tre år gamla.

Och nu vill man höja på personaldi­mensioneri­ngen på nytt. Det skapar ett sug efter mera arbetskraf­t. Samtidigt minskar intresset för att bli lärare i småbarnspe­dagogik kraftigt i Norge.

”Kom aldrig hit”

I Oslo är de kommunala daghemmen öppna mellan klockan 7.30 och 17.

– Det är kortare än i Finland. På så sätt har vi bättre bemanning. Här är det lite take it or leave it. Daghemmen är inte flexibla enligt hur föräldrarn­a jobbar.

Frågan om personalen ska betala för sina utekläder själv har varit en stor diskussion i Helsingfor­s. I Oslo får de anställda ett klädbidrag på 210 kronor i månaden, alltså cirka 19,40 euro.

Det är första gången som Lehti hör att man försöker rekrytera svensktala­nde småbarnspe­dagoger till Oslo.

– I början av 2000-talet började det komma finländska sjukskötar­e och barnmorsko­r till Norge.

Lehti berättar om sin pensionera­de mamma som för tio år sedan jobbade på daghem i Finland.

– Vi jämförde arbetstide­r och löner. Hon sa: ”kom aldrig hit till daghemsbra­nschen, för det är mycket tyngre”.

 ?? S. ENGER/HBL-ARKIV FOTO: JOAKIM ?? ■
– I Finland skulle jag inte klara mig på samma sätt. Här har jag en egen bostad och kan resa, säger Ira Johanna Lehti om skillnader­na mellan att jobba på daghem i Norge och i Finland.
S. ENGER/HBL-ARKIV FOTO: JOAKIM ■ – I Finland skulle jag inte klara mig på samma sätt. Här har jag en egen bostad och kan resa, säger Ira Johanna Lehti om skillnader­na mellan att jobba på daghem i Norge och i Finland.
 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ■
Finländska Elvira Lindroos jobbar med att rekrytera finländska småbarnspe­dagoger till Norge.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ■ Finländska Elvira Lindroos jobbar med att rekrytera finländska småbarnspe­dagoger till Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland