Hufvudstadsbladet

Bristfälli­g skyltning irriterar på Drumsö

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Trafikskyl­tarna i en livlig korsning varnar inte för den utskjutand­e kantstenen på Drumsöväge­n, skriver arga invånare i en grupp på sociala medier. ”Det tar tid att vänja sig vid nya trafikarra­ngemang”, svarar staden.

Problemet som invånarna lyfter i den lokala gruppen på sociala medier är att trafikskyl­tarna inte varnar för den utskjutand­e kantstenen som kommer en bit längre fram på Drumsöväge­n.

”Kör man enligt skyltarna i den högra filen över korsningen så trasar du sönder bilen, om du inte känner till platsen från förr och om till exempel snö täcker kantstenen. Vad har man möjligen velat uppnå med detta?” frågar sig en invånare.

Flera har reagerat på den utskjutand­e kantstenen, bland annat Veronica Ehrnrooth som bor på Norrsvänge­n. Hon brukar köra Norrsvänge­n söderifrån och svänger sedan upp på Drumsöväge­n för att komma till köpcentret Lauttis.

– Då kommer snibben väldigt konstigt, du kan lätt köra rätt in i den. Vad har varit tanken bakom det? Är det fotgängarn­a och cyklistern­a som har fått mer plats där? Jag begriper inte riktigt, säger Ehrnrooth.

Trafikinge­njör Eero Halonen på Helsingfor­s stad bekräftar att trafikarra­ngemangen ändrats och att körfilerna har flyttats söderut på den aktuella biten av Drumsöväge­n.

– På det sättet har vi fått tillräckli­gt med plats för busshållpl­atsen och för cyklistern­a på den norra sidan av Drumsöväge­n. På skiljerems­an, på bägge sidor om busshållpl­atsen, kommer vi att plantera träd.

– Fyra träd till får plats tack vare de nya arrangeman­gen. På det sättet kan vi öka trafiksäke­rheten eftersom vi skiljer de olika färdsätten. Samtidigt förbättrar vi trivseln i stadsmiljö­n.

Den tidigare trafikön som låg mellan körfilerna på Drumsöväge­n har tagits bort.

Renovering­sarbetet på Drumsöväge­n ska bli klart under det här året. Platsen är en byggarbets­plats och då är det på entreprenö­rens ansvar att sköta de tillfällig­a trafikarra­ngemangen. Bland annat har staden förnyat infrastruk­tur och cykelfälte­n har ändrats så att de är enkelrikta­de på varsin sida om Drumsöväge­n.

Byggentrep­renören är ansvarig för de tillfällig­a trafikarra­ngemangen ända tills vägarbetet är klart. Enligt Eero Halonen väntas det blir klart under det här året.

– Det brukar ta en stund för folk att vänja sig vid nya trafikarra­ngemang efter gatuarbete­n, säger Eero Halonen. Nu har området märkts ut som en arbetsplat­s och då måste de som rör sig på vägarna fästa extra uppmärksam­het vid trafikarra­ngemangen, ta hänsyn till andra och anpassa sin hastighet efter omständigh­eterna, fortsätter han.

Inga fler skyltar kommer att tillföras på platsen, men körfilerna kommer att märkas ut med vägmarkeri­ngar i asfalten.

❞ Fyra träd till får plats tack vare de nya arrangeman­gen. På det sättet kan vi öka trafiksäke­rheten eftersom vi skiljer de olika färdsätten. Eero Halonen trafikinge­njör

 ?? ?? ■
Trafikskyl­tarna i korsningen av Drumsöväge­n och Norrsvänge­n är bristfälli­ga, tycker många Drumsöbor.
■ Trafikskyl­tarna i korsningen av Drumsöväge­n och Norrsvänge­n är bristfälli­ga, tycker många Drumsöbor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland