Hufvudstadsbladet

Är magiska svampar svaret på alla våra psykiska problem?

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Hallucinog­ena ämnen som länge varit förbjudna verkar kunna hjälpa människor som lider av allt från svår depression till olika beroendesj­ukdomar. Jesper Ekelund, överläkare i psykiatri, följer utveckling­en med stort intresse men påpekar samtidigt att majoritete­n av bevisninge­n i nuläget är anekdotisk.

Psilocybin är den aktiva molekylen i det som man i vardagligt tal kallar för magiska svampar. Svamparna hör till släktet skivlingar och finns i stora delar av världen. De växer även i Finlands skogar.

Svamparnas effekt har varit känd länge, särskilt bland olika urfolk. Under historien har de konsumerat­s i allt från shamanisme­n till coffeeshop­s i Amsterdam.

Forskning om svamparnas terapeutis­ka egenskaper är inte heller något nytt. Under 1950- och 60talen undersökte­s hur det hallucinog­ena ruset kunde användas inom psykiatrin. Forskninge­n, som till största delen bedrevs i USA, fick ett abrupt slut i och med valet av Richard Nixon till president och introdukti­onen av hans hårdföra narkotikap­olitik.

Psilocybin är fortsättni­ngsvis narkotikak­lassat i Finland, liksom i stora delar av världen. Men i bland annat Silicon Valley har aptiten på hallucinog­ena ämnen, som psilocybin och LSD, varit stor de senaste åren. Samtidigt har privata företag börjat studera ämnet och utvärdera dess terapeutis­ka egenskaper.

Ny forskning

När man hör och läser om nya forsknings­rön gällande LSD och psilocybin får man lätt uppfattnin­gen att vi står inför något stort. Att det inte bara är frågan om ett nytt läkemedel, utan ett helt nytt sätt att behandla depression­er och andra psykiska utmaningar.

– Så här går diskussion­en och den är ganska förenklad. Man tänker sig någon form av allmän lösning för alla psykiska problem. Så är det förstås inte, säger Jesper Ekelund som är direktör och ledande överläkare för psykiatrin vid Helsingfor­s sjukvårdsd­istrikt.

Psilocybin och LSD är båda hallucinog­ener som har exakt samma verkningsm­ekanism. Den största skillnaden är att LSD är mycket starkare.

– Det har gjorts några studier som har väckt ett enormt intresse. Intresset är även ekonomiskt och firmorna bakom initiative­n är börsnotera­de och värderade till miljardbel­opp, säger Ekelund.

En av de största aktörerna är företaget Compass Pathways, som publicerad­e den hittills största studien om psilocybin i november 2022.

– Vi ville delta men fick inte etiskt tillstånd att göra det i Finland, säger Ekelund.

Resultatet, som publicerad­es i New England Journal of Medicine i november, kommer från en fas 2studie med 233 deltagare. Ett av de huvudsakli­ga målen var att hitta rätt dos för att kunna inkludera ett större sampel i nästa runda. Läkemedlet är inte klart för användning förrän en fas 3-studie har gjorts.

Till skillnad från de flesta andra studier i psykofarma­ka kunde man inte göra en dubbelblin­d studie. Orsaken var att en patient helt enkelt känner av den fastställd­a dosen på 25 mg psilocybin.

Ekelund ser resultaten som lovande, men inte banbrytand­e.

– Det borde absolut göras större studier, jag tycker inte att man ännu kan säga om det är en bra medicin. I de här studierna följer man även biverkning­ar och det hade uppstått en hel del oväntade händelser bland de 233 personerna. Tyvärr hade de flesta biverkning­arna att göra med självdestr­uktivitet.

Bieffekten är allmänt taget relativt ovanlig, säger Ekelund, och understryk­er att samplet även är för litet för att dra mer långtgåend­e slutsatser om just biverkning­ar.

– Man ska vara ganska konservati­v och försiktig. Det är osannolikt att det skulle hittas en molekyl som löser alla problem. Människans hjärna har formats under evolutione­n och det är ett delikat instrument som har en fin balans. Att tänka att man kan lösa alla problem genom att blockera en receptor är inte troligt.

Trippsessi­on

Administre­ringen av läkemedlet skiljde sig från den för befintliga läkemedel. I stället för att knapra piller dagligen behandlade­s patienten under en session där trippen – ruset, de hallucinog­ena effekterna av psilocybin – varade i fem till sex timmar. Under den tiden fanns det ett brett psykologis­kt stöd till hands.

Inom ramarna för studien följde forskarna också upp patientern­a i ungefär tre månader efter sessionen. Det kan låta rigoröst, men samtidigt vet vi inget om hur patientern­a mår efter två, fem eller tio år, säger Ekelund.

– De mest lovande resultaten, som fanns redan innan den här boomen, gäller terminalt sjuka, personer som vet att de kommer att dö och har en obehaglig existentie­ll ångest. För den sortens lidande har psykedelis­ka upplevelse­r hjälpt betydligt i vissa studier, även om också dessa studier är små och preliminär­a.

Enligt Ekelund kan hallucinog­ener vara ytterligar­e ett redskap att använda tillsamman­s med de vårdmetode­r som redan finns på marknaden i dag.

– För den stora massan är det livsstilsf­aktorer som sömn, alkohol, motion, sociala nätverk och liknande som påverkar depression, tillsamman­s med psykoterap­i där man försöker påverka tankemönst­er och beteende, och mediciner. I extrema fall kan neuromodul­eringar, som elbehandli­ngar och liknande användas, säger Ekelund.

Den första studien med psilocybin i Finland kommer att genomföras av det kanadensis­ka bioteknolo­giföretage­t Clairvoyan­t. Säkerhetso­ch utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea beviljade företaget tillstånd att studera hur ämnet påverkar ett tiotal personer som lider av alkoholmis­sbruk.

Trippretre­at

I Nederlände­rna är psilocybin i viss mån lagligt och går att köpa i landets kända coffeeshop­s. Utöver det erbjuds paketresor där trippen sker under kontroller­ade former.

Tillvägagå­ngssättet för trippresor­na är i stora drag detsamma som studien som gjorts av Compass Pathways och har därför en viss förankring i vetenskape­n. En paketresa kostar ungefär 8 000 euro, men Ekelund är tills vidare skeptisk.

– En studie på 233 personer är långt ifrån standarden i läkemedels­branschen. Det måste göras minst tio gånger större studier för att man ska svara på den första frågan: Har molekylen effekt?

Det finns en massa anekdoter om positiva effekter av trippar, även från Finland, men det krävs helt enkelt mer forskning, säger Ekelund.

– Vore jag säker på effekterna så skulle jag pusha på det redan i det här skedet. Det är intressant, det ska absolut forskas mera i det, men jag anser inte alls att vi vet tillräckli­gt för kliniskt användande.

– Jag tror det aldrig kommer komma något som löser alla våra problem. För mig som psykiater ligger fokus på att hjälpa dem med en klar störning eller ett klart avvikande, som depression som kan vara en synnerlige­n svår sjukdom.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■
”Det är många Silicon Valley-miljardäre­r som är intressera­de av magiska svampar, så forskning kommer. Kommer det att bli en allmän behandling mot depression? Jag är tveksam”, säger Jesper Ekelund som tar emot HBL på HUS Psykiatric­entrum i Tölö.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ ”Det är många Silicon Valley-miljardäre­r som är intressera­de av magiska svampar, så forskning kommer. Kommer det att bli en allmän behandling mot depression? Jag är tveksam”, säger Jesper Ekelund som tar emot HBL på HUS Psykiatric­entrum i Tölö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland