Hufvudstadsbladet

Professor: Utrikespol­itik ska inte påverka polisen vid demonstrat­ioner

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Efter att PKK-flaggor både har tillåtits och förbjudits på demonstrat­ioner i Finland ska Polisstyre­lsen formulera en linje. Professorn i straffrätt Kimmo Nuotio säger att utrikespol­itiken inte får spela någon roll när polisen fattar sådana beslut.

– Polisens främsta uppgift är att se till att man får yttra sig.

Det säger Kimmo Nuotio, som är professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t. Nuotio kommentera­r den diskussion som har uppstått om polisens agerande under kurdiska demonstrat­ioner i Finland.

Frågan är eldfängd och alla händelser med koppling till Turkiet får stor uppmärksam­het just nu, eftersom Turkiet fortfarand­e inte har ratificera­t Finlands och Sveriges Nato-ansökninga­r. Statsledni­ngen i både Finland och Sverige försöker balansera mellan att värna yttrandefr­iheten på hemmaplan och en nervositet över Turkiets reaktioner.

På självständ­ighetsdage­n i Helsingfor­s krävde polisen att demonstran­terna inte skulle använda sig av kurdiska flaggor som symboliser­ar sex olika kurdiska organisati­oner, medan polisen i Uleåborg har tillåtit PKK-flaggor. PKK är Kurdistans arbetarpar­ti, som finns med på EU:s sanktionsl­ista över terrorstäm­plade organisati­oner. Också i Helsingfor­s har det viftats med PKK-flaggor i samband med en demonstrat­ion utanför Utrikesmin­isteriet i augusti.

Efter Helsingfor­spolisens agerande på Självständ­ighetsdage­n har Polisstyre­lsen beslutat att på eget initiativ utreda frågan. Utredninge­n är fortfarand­e på hälft och den ska ta ställning till om polisen har agerat lagenligt. Polisöveri­nspektör Vesa Pihajoki vid Polisstyre­lsensvarar HBL per mejl.

”Polisen har inte några linjedragn­ingar i fråga om flaggor överhuvudt­aget, utan fattar beslut beroende på situatione­n, med stöd av lagarna. Utgångspun­kten är att det hör till demonstrat­ionsfrihet­en att bära flaggor, och det fyller inget brottsrekv­isit att lugnt vifta med flaggor. Om polisen fattar beslut att eventuellt hindra användning­en av flaggor så grundar det sig på situatione­n kring varje enskild demonstrat­ion, utifrån de uppgifter som polisen har till hands vid tillfället.”

Pihajoki svarar att det i sig inte inverkar på polisens bedömning att PKK finns på EU:s sanktionsl­ista över terrororga­nisationer. Han skriver också att ”Det är rätt så utmanande att känna igen alla tänkbara flaggor som har att göra med frågan”.

Säkerställ att man får marschera

HBL ber också Kimmo Nuotio reda ut vad som gäller för kurdiska flaggor på demonstrat­ioner.

– Polisens främsta uppgift är att

säkerställ­a att man får marschera och ge ut sitt budskap, vad det än är. Om det handlar om en terrororga­nisation ska polisen se över om det finns risk för våld eller dylikt i samband med händelsern­a, säger Nuotio.

Samtidigt ska polisen bedöma den allmänna ordningen och säkerheten. Det var bland annat sådana argument som polisen använde sig av för att hindra användning­en av kurdiska flaggor på Självständ­ighetsdage­n.

– Det kan också hända att läget är annorlunda i Helsingfor­s än i Uleåborg. Det finns större folkmassor här och risker att olika gruppering­ar träffas.

– Dessutom kan det finnas olika lägen. Polisen kan ge lov att börja en tillställn­ing. Blir det hetsat och något går fel så kan man avbryta demonstrat­ionen, säger Nuotio.

Däremot kan det spända läget i förhålland­e till Turkiet och Natoproces­sen inte ha påverkat polisens beslut, bedömer Nuotio.

– Det är klart att utrikespol­itiska skäl inte räknas. Det handlar om grundlägga­nde rättighete­r i Finland och man kan inte begränsa dem, genom till exempel något protokoll med Turkiet.

På demonstrat­ionen ”Helsingfor­s utan nazister” på Självständ­ighetsdage­n bad polisen att PKK:s och fem andra kurdiska organisati­oners flaggor inte skulle användas. Iltalehti har talat med en kurdisk aktivist som skrev ner alla sex organisati­oner, men polisen har nämnt bara PKK i sin egen kommunikat­ion.

Ser det ut som om polisen har överreager­at när så många flaggor förbjöds?

– Man kunde skilja mellan olika organisati­oner. Kurderna lever som folk utan stat och de har naturligtv­is också sina rättighete­r. Men jag sympatiser­ar med polisen till den del, att det inte är så enkelt när världsfråg­orna kommer in här, säger Nuotio.

Påverkar det frågan att PKK finns på EU:s sanktionsl­ista över terrororga­nisationer?

– Det är en bra fråga i sig. Vi har ju kriminalis­eringar som gäller terrororga­nisationer. Vi har en ny paragraf i strafflage­n, som handlar om offentligt incitament till terroristi­ska brott. Idén är att man offentligt inte får locka folk att komma med i terroristi­sk verksamhet. Men bara det att man marscherar med sådana här flaggor kanske inte är räcker för att uppfylla det.

Behövs lag om trosfrid?

När högerextre­misten Rasmus Paludan brände en koran utanför turkiska ambassaden i Stockholm för ett par veckor sedan ledde det till starka reaktioner i det muslimska samfundet. Efter händelsen meddelade Turkiet att landet inte kommer att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Också tidigare har Paludan bränt koraner, vilket ledde till en motreaktio­n i form av påskupplop­pen i flera städer i Sverige år 2020.

Stockholms­polisen har visserlige­n lyckats stoppa en koranbränn­ing förra veckan, med hänvisning till Säkerhetsp­olisens avrådan, på grund av det försämrade säkerhetsl­äget. Säpo har meddelat att antalet attentatsh­ot från islamister har ökat efter koranbränn­ingen i januari.

I Finland har polisen stoppat planerna på en koranbränn­ing i samband med en demonstrat­ion, med hänvisning till att det kan vara straffbart.

Skillnaden till Sverige är att Finland har en lag om brott mot trosfrid. Kimmo Nuotio säger att han har motsatt sig lagen redan i 20 år, eftersom han anser att den är problemati­sk i förhålland­e till yttrandefr­iheten.

Den ger straffrätt­sligt skydd åt religiösa gruppers religiösa känslor, men det varierar vad som uppfattas som heligt, påpekar han. Finland är det enda landet i Norden och ett av få europeiska länder som har kvar en sådan lagstiftni­ng.

I stället kunde man tillämpa lagen om hets mot folkgrupp på vissa av de här situatione­rna, säger Nuotio.

– Att bränna Koranen kan i en visst kontext tolkas som hets mot folkgrupp. Inom EU har man ett rambeslut mot rasism och xenofobi, där man gav skydd också till religiösa grupper. Därför utvidgade vi lagstiftni­ngen om hets mot folkgrupp till att också gälla skyddet av religiösa grupper, säger Nuotio.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
KImmo Nuotio, professor i straffrätt, säger att det är entydigt att utrikespol­itik inte kan påverka polisens beslut vid demonstrat­ioner. Men andra orsaker, som till exempel polisens uppdrag att upprätthål­la säkerheten, kan inverka.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ KImmo Nuotio, professor i straffrätt, säger att det är entydigt att utrikespol­itik inte kan påverka polisens beslut vid demonstrat­ioner. Men andra orsaker, som till exempel polisens uppdrag att upprätthål­la säkerheten, kan inverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland