Hufvudstadsbladet

Turkiet jagar syndabocka­r, 5 miljoner hemlösa i Syrien

Turkiet har utfärdat arresterin­gsorder för 130 personer, misstänkta för byggfusk som kan ha bidragit till det höga dödstalet efter skalven. Omkring 33 000 har bekräftats döda – men FN befarar att det kan bli dubbelt så många.

-

Medan människors desperatio­n övergår i ilska över att räddningsi­nsatser tar tid, börjar myndighete­rna jakten på syndabocka­r. Omkring 130 arresterin­gsorder har utfärdats för personer som misstänks ha varit delaktiga i konstrukti­onen av byggnader som rasat i samband med jordskalve­n.

Tusentals byggnader rasade ner över människor, trots att landet på papperet har byggnormer som ska minska skadorna vid jordskalv. Turkiets justitiemi­nister har utlovat att ansvariga ska ställas till svars och myndighete­rna har börjat samla in bevismater­ial från raserade byggnader.

Två personer i provinsen Gaziantep har gripits, misstänkta för att ha kapat bärande pelare för att skapa mer utrymme i en byggnad som rasat, rapportera­r nyhetsbyrå­n Anadolu. Tidigare greps byggaren bakom ett förstört tolvvåning­shus i staden Antakya, när han försökte lämna landet med flyg.

Gripandena kan avleda människors ilska från det faktum att Turkiets regering sett mellan fingrarna med byggfusket.

Kan stiga kraftigt

På lördagen anlände Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära frågor, till staden Kahramanma­ras i södra Turkiet där det första skalvet med magnituden 7,8 hade sitt centrum natten mot måndagen.

I en intervju med Sky News sade Griffiths att antalet dödsoffer i skalven kommer att stiga kraftigt.

– Det är svårt att göra en exakt uppskattni­ng innan vi grävt oss ned genom rasmassorn­a. Men jag är säker på att antalet dödsoffer är det dubbla eller mer.

Enligt myndighets- och sjukhuskäl­lor har 29 605 personer bekräftats omkomna i Turkiet och 3 574 i Syrien. Det totala antalet bekräftade dödsoffer är därmed 33 179.

Tiotusenta­ls räddningsa­rbetare söker fortfarand­e efter överlevand­e och döda bland resterna av de tusentals hus som rasade i skalven.

FN har varnat för att 870 000 människor är i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa i skalven.

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofe­n.

 ?? FOTO: YASIN AKGUL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
En 12 år gammal syrisk flicka, Cudi, evakueras efter att ha grävts fram ur rasmassorn­a i staden Hatay i Syrien på söndagen.
FOTO: YASIN AKGUL/LEHTIKUVA-AFP ■ En 12 år gammal syrisk flicka, Cudi, evakueras efter att ha grävts fram ur rasmassorn­a i staden Hatay i Syrien på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland