Hufvudstadsbladet

Överlägsen Odermatt snuvade Kilde på VM-guldet

-

Marco Odermatt missade VMguldet i super-G. Revanschen kom i störtlopp. Schweizare­n krossade motståndet och tog säsongens första seger i discipline­n när det gällde som allra mest. – Det här är nog den häftigaste tävlingen i min karriär, säger Odermatt till Viaplay.

Marco Odermatt har tagit åtta världscups­egrar i vinter, fyra i super-G och fyra i storslalom. I störtlopp hade han fram till söndagen fått nöja sig med tre andraplats­er och en tredjeplat­s, men kanske sparade han på det sista krutet till säsongens viktigaste åk.

För i VM-störtloppe­t i franska Courchevel var schweizare­n i en klass för sig och tog sitt första guld, sin första medalj rentav, i ett världsmäst­erskap.

Skakade i ledarstole­n

Ner till tvåan och guldfavori­ten Aleksander Aamodt Kilde skiljde hela 48 hundradela­r och bronsmedal­jören Cameron Alexander, Kanada, var 89 hundradela­r bakom Odermatt, en mindre evighet i störtlopp.

– Det här är nog den häftigaste tävlingen i min karriär, säger Marco Odermatt till Viaplay.

– När jag såg Kilde köra, och även hela tiden när jag satt i ledarstole­n, så satt jag bara och skakade.

25-årige Odermatt var en av de stora guldkandid­aterna i super-Gtävlingen häromdagen, men missade då pallen och blev fyra. Den gången skrällde kanadensar­en James Crawford och knep guldet före Kilde och fransmanne­n Alexis Pinturault.

– Det var inget dåligt åk i superG, men det var inte snabbt nog bara. I dag visste jag att jag var tvungen att ge allt, säger Odermatt.

”Lite surt”

Aleksander Aamodt Kilde har vunnit sju störtlopp den här säsongen, och var en smula besviken efter ännu ett VM-silver. Norrmannen saknar fortfarand­e ett mästerskap­sguld.

– Det som Marco gör bra är att han klarar av att köra rent där det slår, om man jämför med mig. Jag hade några svängar där jag gick in lite tufft och så slog skidorna, och jag klarade inte riktigt att få ner dem. Det är lite surt, för jag känner att jag åkte fortare än honom i partierna däremellan. Men han gjorde ett otroligt rent och fint åk, säger Kilde till Viaplay.

För Marco Odermatt kommer en ny guldchans på fredag, när det är dags för storslalom. Där är schweizare­n både säsongens gigant och regerande olympisk mästare.

Elian Lehto var 25:e man i mål på söndagen.

 ?? FOTO: MARCO TROVATI/TT-AP ?? ■
Schweizare­n Marco Odermatt efter att ha tagit över ledningen i söndagens VM-störtlopp.
FOTO: MARCO TROVATI/TT-AP ■ Schweizare­n Marco Odermatt efter att ha tagit över ledningen i söndagens VM-störtlopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland