Hufvudstadsbladet

Är den svenska OS-ansökan en dimridå?

Då internatio­nella olympiska kommittén uppmanar Sverige att lämna in en tionde OS-ansökan samtidigt som de nordiska länderna riktar skarp kritik mot IOK:s agerande väcks en del frågor om IOK:s intentione­r.

- FILIP SAXÉN

Under de senaste 40 åren har Sverige ansökt om att få arrangera OS åtta gånger. Ingen av gångerna har den svenska ansökan dugt för internatio­nella olympiska kommittén IOK.

Då den svenska olympiska kommittén (SOK), påhejade av IOK, nu utreder möjlighete­n att ansöka om att få arrangera vinter OS 2030 borde en del varningskl­ockor börja ringa.

Att IOK uppmanar Sverige att ansöka om OS beror förstås delvis på att ingen annan visat intresse för att stå värd för spelen och Stockholm förlorade mot Milano/Cortina i sista omgången i omröstning­en för OS 2026.

Men samtidigt känns tajmningen från IOK:s sida lite för bra.

Den internatio­nella olympiska kommittén har under de senaste månaderna och veckorna fått skarp kritik för sitt agerande i RysslandsO­rdförande Bach har sagt att IOK är öppna för att ryska och belarusisk­a idrottare ska kunna tävla under neutral flagg i OS i Paris nästa år.

De nordiska olympiska kommitfråg­an. téerna (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island) har varit eniga, raka och fräna i sin kritik och klart uttryckt sin ståndpunkt: de ryska och belarusisk­a idrottarna har inget i OS att göra så länge Rysslands anfallskri­g i Ukraina pågår.

Läs också: Vd Susiluoto om IOK:s planer på att släppa in ryska idrottare: Problemati­skt

IOK har, sin vana trogen, låtit kritiken rinna av sig och viftat bort den som en störande fluga. Ändå är det inte speciellt långsökt att tänka sig att IOK-ledningen ser en svensk OS-ansökan som en sak som kan få kritiken att tystna.

Att uppmana Sverige att ansöka om OS samtidigt som svenskarna tillsamman­s med de övriga nordiska kommittéer­na är de mest kritiska rösterna mot IOK är ett smart pr-drag från den internatio­nella kommittén.

Tanken kan mycket väl vara att slå en kil i den nordiska fronten och få Sverige att fokusera på sin ansökan i stället för att kritisera IOK.

– Vi ska göra som i filmen Gudfadern, ”I give you an offer, you can't refuse”, sade Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson under en presskonfe­rens tidigare i veckan.

Jag undrar om det ändå inte är tvärtom – IOK gav Sverige ett erbjudande de inte kan motstå.

Frågan är om betalninge­n sker i form av en tystad kritik.

Det är precis vad som hände i Australien. Brisbane står värd för sommar-OS 2032 och i fredags röstade Australien­s idrottsmin­ister för att utreda möjlighete­n för ryska och belarusisk­a idrottare att få delta i OS i Paris nästa år.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? ■
IOK-basen Thomas Bach (i mitten) med SOK:s Peter Reinebo och Gunilla Lindberg vid en pressträff 2018. Arkivbild.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ■ IOK-basen Thomas Bach (i mitten) med SOK:s Peter Reinebo och Gunilla Lindberg vid en pressträff 2018. Arkivbild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland