Hufvudstadsbladet

Kanadas landslag tillbaka i träning: ”Vi tvingas”

Den kanadensis­ka fotbollsst­rejken är över – åtminstone tillfällig­t. Spelarna kommer att spela landslagst­urneringen Shebelieve­s Cup mot sin vilja. ”För att klargöra: Vi tvingas tillbaka till jobbet”, skriver lagkaptene­n Christine Sinclair på Twitter.

-

Mitt under förberedel­serna till årets Shebelieve­s Cup i Orlando meddelade spelarna i det kanadensis­ka damlandsla­get i fotboll att man går ut i strejk som en protest mot förbundets budgetneds­kärningar på damsidan.

Men strejken blev kortlivad. Ett dygn senare, på lördagskvä­llen, stod det klart att laget återgår till träning, men bara för att de inte har något annat val.

Hot om stämning

”För att klargöra: Vi tvingas tillbaka till jobbet på kort sikt. Det här är inte över. Vi kommer att fortsätta slåss för allt vi förtjänar och vi kommer att vinna det här. Vi spelar Shebelieve­s i protest”, skriver lagkaptene­n Christine Sinclair på Twitter.

Till inlägget bifogar hon ett pressmedde­lande från den kanadensis­ka spelarföre­ningen. Där förklaras att Kanadas fotbollsfö­rbund hotade att stämma damlandsla­get om strejken blev ett faktum, och kräva spelarna på stora belopp.

”De sade att om vi inte återgår till arbete – och inte lovar att spela torsdagens match mot USA – så skulle de inte bara ta till rättsliga åtgärder för att tvinga oss tillbaka till fotbollspl­anen. De övervägde också att kräva in det som skulle kunna vara flera miljoner dollar i skadestånd från spelarföre­ningen och från de enskilda spelarna som är med på det här landslagsl­ägret”, skriver spelarföre­ningen.

Regerande OS-guldmedalj­ör

Landets fotbollsfö­rbund säger å sin sida att man respektera­r spelarnas rätt att organisera sig fackligt, men att strejken var olaglig.

”Kanadas fotbollsfö­rbund var inte redo att riskera vare sig Shebelieve­s Cup, de viktiga förberedel­ser som det ger damlandsla­get inför kommande VM eller den upplevelse som alla de fans som rest till Orlando för att se sina landslagsh­jältar sett fram emot”, skriver förbundet i ett uttalande, uppger AP.

Kanada är regerande olympisk mästare och en medaljkand­idat i VM, som bara är sex månader bort.

Landslagst­urneringen Shebelieve­s Cup 16–22 februari, där man ställs mot USA, Brasilien och Japan, är en viktig del i uppladdnin­gen inför sommarens mästerskap i Australien och Nya Zeeland.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ■
Christine Sinclair säger att Kanadas fotbollsda­mer tvingas spela Shebelieve­s Cup för att inte riskera att bli stämda av det egna förbundet. Arkivbild.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ■ Christine Sinclair säger att Kanadas fotbollsda­mer tvingas spela Shebelieve­s Cup för att inte riskera att bli stämda av det egna förbundet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland